Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wiertarka

Featured Replies

Napisano

Witam,mam takie troche lamerskie pytanko,chodzi o wiertarkę w aukcjach jest napisane np uchwyt wiertarski 16 mm

a jeśli chodzi o wiercenie to drewno to 30mm,beton 24 mm a stal tylko 13mm. Mi chodzi o tą stal czemu taka mała średnica tylko 13 mm o co chodzi wyjaśnił by mi ktoś? 

Napisano

Chodzi o moc wiertarki  ;)  Po prostu im większe wiertło tym silnik ma ciężej  ;]  Jak założysz podtoczone 20mm to baerdzo mozliwe że zobaczysz dym z silnika lub zmielona przekładnię  ;]

Napisano

Czym większy otwór wiercisz, tym większy moment obrotowy wiertarki jest potrzebny i mniejsza prędkość obrotowa wiertła. Gdy wiertarka ma za duże obroty wiertło się przegrzewa. Dasz jej mniejsze obroty - wiertarka się przegrzewa. Do tego, przy większych wiertłach nawet trzymanie na dwie ręce z dokręcanym uchwytem bywa niewystarczające. Wiertarkę potrafi wyszarpywać z rąk. 

Napisano

Witam,mam takie troche lamerskie pytanko,chodzi o wiertarkę w aukcjach jest napisane np uchwyt wiertarski 16 mm

a jeśli chodzi o wiercenie to drewno to 30mm,beton 24 mm a stal tylko 13mm. Mi chodzi o tą stal czemu taka mała średnica tylko 13 mm o co chodzi wyjaśnił by mi ktoś? 

moc silnika jesli chodzi o max srednice wiertla dla materialow o roznej twardosci, a "uchwyt wiertarski 16 mm" to srednica trzpienia ktory sie wpasowuje w silnik wietarki. 

Napisano
  • Autor

dzięki panowie,juz teraz wszystko jasne. 

Napisano

Bo nie utrzymasz wiertarki w rękach.

Napisano

Bo nie utrzymasz wiertarki w rękach.

Kto?! Ja nie utrzymam?! Potrzymajcie mi piwo... :)
Napisano

Następne przez słomkę bedziesz pił jak nadgarstki wykręcić.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Do większych średnic używam wierteł koronkowych/trepanacyjnych

Napisano

Czym większy otwór wiercisz, tym większy moment obrotowy wiertarki jest potrzebny i mniejsza prędkość obrotowa wiertła. Gdy wiertarka ma za duże obroty wiertło się przegrzewa. Dasz jej mniejsze obroty - wiertarka się przegrzewa. Do tego, przy większych wiertłach nawet trzymanie na dwie ręce z dokręcanym uchwytem bywa niewystarczające. Wiertarkę potrafi wyszarpywać z rąk. 

Od tego jest sprzęgło.

Albo tryby zrywalne, ale sprzęgło jest lepsze :hehe:

Ja w młocie Skill mam rewelacyjne sprzęgło przeciążeniowe. Przy wierceniu koronką 150 mm w cegle dziurawce ani razu mi wiertaki nie wyrwało z rąk, tylko co chwila było słychać trach trach trach, jak się sprzęgło rozłączało. Wystarczyło się wtedy wycofać, rozpędzić koronkę  i jechać dalej..