Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycie przy hamowaniu silnikiem

Featured Replies

Napisano

Bieg zapięty, puszczam gaz - slychac dźwięk podobny do zdychającego turbo. Na razie nie za glosny. Wcisne sprzeglo, albo wrzuce luz - cisza.

Łożysko sprzęgła? ( ma prawo pasc 170kkm na "L" przejechalo).

Czy może łożysko jakies w skrzyni?

Yaris 1.33 6 biegowy manual

Napisano

Skrzynia, mechanizm róznicowy w skrzyni najprawdopodobniej. Raczej zęby niż łozysko. 

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Ok update - teraz wyje cicho na 5 biegu od ok 2krpm i glosno na 6tym tez od 2krpm. Na innych biegach cisza.

Łożyska w skrzyni?

Napisano

Ok update - teraz wyje cicho na 5 biegu od ok 2krpm i glosno na 6tym tez od 2krpm. Na innych biegach cisza.

Łożyska w skrzyni?

Nie wiem wlasnie ale chyba mi sie obilo o uszy ze w tych yariskach padaly skrzynie. Ale dokladnie nie pamietam....

Napisano

Skrzynia, pewnie któreś łożysko albo dyfer. Możesz wymienić olej i zobaczyć, ale nie spodziewaj się cudów. W SC jak mi padł dyfer to olej miał "brokat" w sobie, cóż skończyło się na wymianie skrzyni na inną - tańsze rozwiązanie niż nowa. Zacząłbym jednak od sprawdzenia tego oleju, czy i ile w ogóle go jest czy nie ma wycieku.

Napisano

Łożyska w skrzyni?

Najprawdopodobniej łożyska, a tym bardziej jeśli są stożkowe i nimi kasuje się luzy na wałkach. Jak robi się na nich luz to wałek ucieka ze swojej właściwej pozycji i np: bardziej naciska na inny w wyniku czego wyją poszczególne biegi. Skrzynia do wyjęcia i przeglądu. Myślę, że lepiej nią zrobić niż szukać drugiej używki, bo można trafić na podobną albo i gorszą. W takim stanie lepiej nie jeździć, bo uszkodzenia będą postępować dalej. Przerabiałem kiedyś ten temat ale w M32.

Napisano
  • Autor

Najprawdopodobniej łożyska, a tym bardziej jeśli są stożkowe i nimi kasuje się luzy na wałkach. Jak robi się na nich luz to wałek ucieka ze swojej właściwej pozycji i np: bardziej naciska na inny w wyniku czego wyją poszczególne biegi. Skrzynia do wyjęcia i przeglądu. Myślę, że lepiej nią zrobić niż szukać drugiej używki, bo można trafić na podobną albo i gorszą. W takim stanie lepiej nie jeździć, bo uszkodzenia będą postępować dalej. Przerabiałem kiedyś ten temat ale w M32.

Na pewno nie mam zamiaru naprawiac tej skrzyni - 330kkm wystarczy ;]

Poza tym Yarek II 1.33 w ogóle nie jedzie. Za to Yarek 3 1.33 jedzie super - ma inne przełożenia. A skrzynie na visus identyczne, więc zapodałbym mu skrzynię z YIII - ale musze jeszcze temat rozkminic :)