Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ranger 2.2 TDCI 160 KM + ASB ( 2016 r )

Featured Replies

Napisano

U Fordziarzy cisza, więc zapytam tutaj.

Czy ktoś z Was może się w jakikolwiek sposób wypowiedzieć na temat tego auta ?

Wady, zalety itd, koncentrując się na silniku, skrzyni oraz układzie jezdnym.

Jak jest  tym 2.2 tdci, za czasów Mondeo mk 3 był to silnik passe ?
Coś się zmieniło ?

Jakby ktoś powiedział jeszcze o coś o skrzyni byłoby miło ( typ, producent, awaryjna ? )

Auto raczej do jazdy miejskiej oraz głownie do wożenia gratów, których do osobówki szkoda wrzucić.
Ma bez stresu jeździć po budowach, oraz być względnie wygodne dla kierowcy.
Przeciążane nie będzie, przyczepek ciężkich też nie będzie ciągać.

Polecacie, czy odradzacie ?

Napisano

Jak jest tym 2.2 tdci, za czasów Mondeo mk 3 był to silnik passe ?

Coś się zmieniło ?

Jakby ktoś powiedział jeszcze o coś o skrzyni byłoby miło ( typ, producent, awaryjna ? )

Auto raczej do jazdy miejskiej oraz głownie do wożenia gratów, których do osobówki szkoda wrzucić.

Opinia od kolegi który jeździ tym po budowach .... l200 i hilux są lepsze .... nawet Navara lepiej jeździła ....

Napisano

Coś się zmieniło ?

jakbyś chciał Hiluxa to zapraszam na priv 

Napisano

Coś się zmieniło ?

@@Bravus

Ja moge, :skromny:  - mialem Mazda BT-50 a nie Ranger, ale to minus morda i inne wnerze to to samo.  :hmm: 

Roznice, moj byl 3.2l 5 cylinder a nie 2.2l - ten tylko w cenniku istnieje a nie na placach i  moj byl automatic.

9131833592_e9985c0af6_c.jpg

Teraz w zeszlym miesiacu (6/16) Ford wypchal u mnie 4,051 sztuk Rangers, pewnie tyle co sprzedaje w EU w rok :hehe:, ale 95% bedzie wlasnie z 3.2l R5 automatic, wiec inna wersja niz to co chcesz.

De facto bardzo popularne autem, jedynie HiLux sprzedaje wiecej, ale ten jest #1 sprzedazy ...

rr-front-876-thf.jpg

Do tego dochodzi Everest ktory jest SUV na bazie Ranger.

999427269_20.jpg

Zacznijmy od plusow - jeden z lepszych utes/bakkies/pick ups do prowadzenia ,

- ***** w ANCAP,

- bardzo wygodna kabina - potrafilem w BT-50 zrobic po 1,400 -1,500 dziennie :hmm: ,

- swietny infotainment system, nie wiem co w EU daja ale SYNC 3 jest IMVHO nie do pobicia,

- dosc madre i kolorowe materialy uzyte (znow nie wiem jak EU wersje),

- bed - czyli tyl miesci przedmity powyzej 1.5m, w wersji dual cab, co jest cholernie przydatne.

Z minusow -

- 3.2l zabiera troche czasu zanim zareaguje, masz lag, nawet nie potrafie sobie wyobrazic jak to w slabszym jest, auto jest ciezkie,

- silnik jest glosny,

-kabina z tylu jest waska.

PHOTO-FordRanger2011withARBbullbarD_zpsb

Ford ma pare trick-ow niestety, nie zawsze madrych, masz doslownie 10 minut na zmiane oleju, pompa oleju ma zmienne cisnienie w zaleznosci od rpm, i jesli wymienisz olej tradyynie, to masz kaputt, olej juz nie dochodzi i jak silnik zaczyna chodzic, to pompa nie ma oleju,

Masa aut tak zostala zalatwiona, ale Ford nie robil problemow z wymiana.

2016-FORD-RANGER-XLT-40.jpg

Ja mialem jedna glowna awarie, tez znany problem w generacji przed facelifting, skrzynie - moja rozkraczyla sie przy 80k km, ale Mazda dala mi innego BT-50 z placu, a moja dostala nowa. Oprocz tego (przyczyna byla to co u wiekszosci - ciagneicie ladunkow), nie bylo zadnych problemow.

Czy kupil bym Ford/BT50 znowu? Tak, wygodne auto, w sumie duzo problemow rozwiazali, ale napewno nie byla by to 2.2l ;], ale powracam na benzyne z HiLux V6

Wole jednak wnetrze Mazda niz Ford :skromny:

mazda-bt-50-2016-interir.jpg

Troche szukania na Forum Ford mowi, mi ze twoj 2.2l to PUMA ZSD-422, a wiec ten sam co w Mondeo 2005–2007

Skrzynia(automatic) to 6R80 , klepana w USA. Manual jest Made in China joint-venture z Getrag, jesli to ma jakies znaczenie.

AFAIK EU modele sa Made in South Africa z Silverton (Pretoria). :hmm:

Generalnie moj BT-50/Ranger mial gorsze zycie niz na to co ty chcesz to przeznaczyc. :hehe:

Napisano

Opinia od kolegi który jeździ tym po budowach .... l200 i hilux są lepsze .... nawet Navara lepiej jeździła ....

Mozesz powiedziec koledze ze sie nie zna :hehe: , mowie to jako byly wlasciciel Ranger (aka BT-50) - i dwa HiLux poprzedniej generacji ;] , i ujezdzajac Triton, Amarok, Navara czy Great Wall...

12080239_1040457435995110_92223639069406

Napisano
  • Autor

@@Bravus

Ja moge, :skromny:  - mialem Mazda BT-50 a nie Ranger, ale to minus morda i inne wnerze to to samo.  :hmm:

Dziękuję Ci serdecznie :piwko: Kawał dobrej roboty, o taki opis mi chodziło :ok:

Napisano

Dziękuję Ci serdecznie :piwko: Kawał dobrej roboty, o taki opis mi chodziło :ok:

@@Bravus

Mnie Sie wydaje Ze ty decyzje juz podjales [emoji16][emoji106] I potrzebowales zeby ktos to potieerdzil. [emoji848]

Na 'budowe' + 'wygodnie' + 'do wozenia' - to masz 3x tick, spelnia wszelkie warunki [emoji106][emoji106][emoji106],

ale ⚠️,

Ranger Nie jest bez wad (konstrukcyjnych) [emoji107] I Ford (u mnie przynajmniej) Ma gorsza satysfakcje klienta niz Toyota, duzo gorsza.

Chociaz 'pracuja nad tym' I Ja mam bardzo pozytywne rozwiazanie problemu jaki mialem z nowym Mustang. [emoji18]

Inne auto na ktore bym popatrzyl, to Triton- Nie bedzie tak wygodne jak Ford (wielkosci kabiny)ale (znow u mnie) kosztuje ok 1/3 mniej, nowy 2.4l silnik jest [emoji106]

44cbf1a5324f8f22b9aa5e539222d70e.jpg

Na MK jest gdzies moj opis z zeszlego roku...

Sent from my iPhone using Tapatalk