Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BzAK - wentylacja w spiżarni

Featured Replies

Napisano

Przy kuchni jest nieduża spiżarnia bez okna, zastanawiam się jak mądrze zapewnić aby było w niej ciut chłodniej niż w domu oraz żeby była choćby minimalna wentylacja. W domu planuję wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła, spiżarnia bez ogrzewania.

Pomysłów mam kilka.

1. Zrobić kratkę na zewnątrz, ewentualnie wyprowadzić rurę na dach (w sumie niedaleko mam nieużywany kominek odpowietrzenia kanalizacji), do tego zastosować w miarę szczelne drzwi. Jakaś tam wymiana powietrza będzie, zimą będzie nawet chłodno, gorzej latem, ale myślę że nie będzie najgorzej.

2. Doprowadzić do spiżarni nawiew powietrza (nieduży) - nawet jeśli wypychane będzie powietrze tylko podczas otwartych drzwi, to powinno to wystarczyć. Zimą nie będzie problemu z temperaturą, ale latem chłodniej nie będzie.

3. Nie przejmować się, co najwyżej zastosować drzwi z szczeliną u dołu i/lub kratkę do mieszkania pod sufitem. Nie zatęchnie.

Możecie się podzielić informacją, jak to macie to rozwiązane?

Edytowane przez Majkiel

Napisano

Nie powiem Ci jak sie to u mnie sprawdza w praktyce (jeszcze nie mieszkam), ale majac niemal identyczna sytuacje po prostu nie robilem w spizarni ogrzewania. Umiescilem tylko anemostat wyciagowy wentylacji.  

Napisano
  • Autor

Nie powiem Ci jak sie to u mnie sprawdza w praktyce (jeszcze nie mieszkam), ale majac niemal identyczna sytuacje po prostu nie robilem w spizarni ogrzewania. Umiescilem tylko anemostat wyciagowy wentylacji.  

Ogrzewania u mnie też nie będzie.

Nie boisz się wilgoci w spiżarni? Wyciąg będzie zaciągał powietrze z kuchni i reszty mieszkania, które do suchych nie należy, a jak w spiżarni będzie chłodniej to wykropli się wilgoć.

Z drugiej strony, aż tak wilgotne to powietrze nie będzie jeśli wentylacja działa cały czas :hmm:

Chyba zrobię tak, żeby była możliwość na strychu podłączenia się pod obydwie skrzynki rozdzielcze od rekuperacji - jak wyciąg się nie sprawdzi - zrobię nadmuch i vice versa ;)

Napisano

Brak ogrzewania nie sprawi, ze w spizarni nagle zapanuje mroz ;] Na oko ;] to jesli bedzie tam stopien czy dwa mniej niz w pomieszczeniach ogrzewanych, to bedzie wszystko. Nie planuje ciaglego parowania w kuchni, poza tym bedzie zaciagalo powietrze pod drzwiami, wiec nie ma szans na zaciagniecie pary. IMO nic sie nie skropli i nic nie zaparuje :) A wyciag odprowadzi charakterystyczne dla takiego pomieszczenia 'zapaszki' ;) Na upartego mozesz odciac szczelnymi drzwiami spizarnie i zamontowac zrownowazony wyciag i nadmuch :) Tylko nie wiem czy dla tak malego pomieszczenia to ma sens ;)

Napisano

IMO bez sensu. Chcesz mieć warunki do przechowywania produktów z ogródka - zrób piwniczkę. W spiżarce zrób normalnie (zgodnie z projektem - pewnie wyciąga tam powietrze, bo to "brudne" pomieszczenie).

Rzeźba z wentylacją grawitacyjną nie ma większego sensu, bo masz ściany nie zaizolowane, więc różnica w zimie będzie jakaś, a latem żadna albo i cieplej, niż w pokoju (rekuperator również odzyskuje chłód, jak nie włączysz bypasa).

Napisano

Tak oczywiście, że powinna być wentylacja, nawet developerzy robią "piony"  w takich pomieszczeniach.

Podobnie jak powinno się stosować wentylację w garderobach bez okna.

W spiżarni powinien być wyciąg, nie nadmuch, ja mam wyciąg razem z kuchennym, zabudowany pod sufitem

Edytowane przez Sherif