Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drzwi wewnetrzne u stolarza

Featured Replies

Napisano

Kto z Was przerabial taki temat? Na co zwrocic uwage? Moze podzielicie sie wiedza ile zaplaciliscie i za co...? :)

Wstepnie interesowalyby mnie takie drzwi (fotka z allegro) oraz opcja z waska szyba pionowa:

post-132729-0-67053900-1469648762_thumb.jpg

:hmm:

Napisano

Chcesz mam kontakt do gościa chyba nawet z twoich okolic co robi drzwi. Kolega zamawiał po wielu poleceniach i był zadowolony, na FM też się jakieś pozytywne opinie przewijały. Ja odpuściłem bo bardziej przypadła mi oferta drzwi typowych a chciałem mieć jednakowe wszystkie drzwi (w tym ogniozaporowe, z dostawką, itd)

Zwrócić uwagę przede wszystkim na wykonanie, położenie lakieru, rodzaj drewna, wypełnienie oraz ich konstrukcje. Dla mnie osobiście wisiało z czego są drzwi i czy mają naturalną czy sztuczną okleinę, ale zależało na dzwiękoszczelności i zwartej konstrukcji.

Aha moja rada jest taka, że jak nawet masz wentylacje to nie zamawiaj do sypialni drzwi z podcięciem.

Napisano
  • Autor

Chcesz mam kontakt do gościa chyba nawet z twoich okolic co robi drzwi. Kolega zamawiał po wielu poleceniach i był zadowolony, na FM też się jakieś pozytywne opinie przewijały. Ja odpuściłem bo bardziej przypadła mi oferta drzwi typowych a chciałem mieć jednakowe wszystkie drzwi (w tym ogniozaporowe, z dostawką, itd)

O, jasne, ze chce namiar! 

Cos z typowych porta tez wybralismy, ale jak dostalem wycene, to stwierdzilem, ze przynajmniej zbadam temat na zamowienie. Srednia cena za jedne drzwi z osciezem i montazem wyszla prawie 1800zl. Przy 14 drzwiach to robie konkretna sumke. 

Problemem jest to, ze mam nieco za wysokie otwory i na te chwile jedyna opcja jaka wchodzi w gre to futryna w panelem gornym, ktora przykryje dziure. Nawet ciekawie to wyglada i zdaloby egzamin, ale wlasciwie jestem skazany na Porte (nie znalazlem takiego rozwiazania wsrod innych producentow) i na to konkretne oscieze. Samo skrzydlo im prostsze tym lepsze - idealnie po prostu kawal prostej plyty ;] Ale sensownie byloby zeby te drzwi w miare solidna mialy konstrukcje :ok:

Aha moja rada jest taka, że jak nawet masz wentylacje to nie zamawiaj do sypialni drzwi z podcięciem.

No wlasnie myslalem o podcieciu wszedzie zeby sie wentylowalo - mowisz, ze sporo dzwiekow przez to przenika? :hmm:
Napisano

O, jasne, ze chce namiar! 

Cos z typowych porta tez wybralismy, ale jak dostalem wycene, to stwierdzilem, ze przynajmniej zbadam temat na zamowienie. Srednia cena za jedne drzwi z osciezem i montazem wyszla prawie 1800zl. Przy 14 drzwiach to robie konkretna sumke. 

Problemem jest to, ze mam nieco za wysokie otwory i na te chwile jedyna opcja jaka wchodzi w gre to futryna w panelem gornym, ktora przykryje dziure. Nawet ciekawie to wyglada i zdaloby egzamin, ale wlasciwie jestem skazany na Porte (nie znalazlem takiego rozwiazania wsrod innych producentow) i na to konkretne oscieze. Samo skrzydlo im prostsze tym lepsze - idealnie po prostu kawal prostej plyty ;] Ale sensownie byloby zeby te drzwi w miare solidna mialy konstrukcje :ok:

No wlasnie myslalem o podcieciu wszedzie zeby sie wentylowalo - mowisz, ze sporo dzwiekow przez to przenika? :hmm:

Kolega, tutaj zamawiał:

http://www.budrex.pl/

1,5r temu wyszło mu z montażem i zamkiem mag coś koło 1770zł /drzwi. U mnie w tym samym czasie Porta wyszła taniej bo ok 1000zł /drzwi.

U mnie w 4 przypadkach też było za wysoko, ogarnął mi to człowiek od wykończenia i imho ładniej to wygląda niż nadstawki (i pewnie taniej)

Przy moich niby prostych założeniach też tylko Porta spełniała wymagania. W sypialniach mam drzwi proste, w łazienkach z wstawką mleczną ale mam też drzwi metalowe do kotłowni (dziękoszczelne, przeciwpożarowe) oraz do wiatrołapu z dostawką. Problem miałem, że większość producentów miało na to różne linie produktowe i w każdej inną gamę kolorystyczną :facepalm:.

Zauważ że dzwiękoszczelne drzwi mają progi opadajace, bo tylko to gwarantuje wyciszenie poza samą konstrukcją. Stosowanie masywnych drzwi z wypełnieniem i robienie podcięcia mija się z celem w kwestii akustyki. Ja obecnie kombinuje jak niektóre podcięcia zaślepić.

Napisano

4,5 roku temu kupowałem drzwi na zamówienie

http://www.czajkadrzwi.pl/

Miałem kilka dziwnych życzeń i bardzo mi się podobało, że ludek co rządził na produkcji jeszcze do mnie dzwonił i upewniał się, czy faktycznie tak chcę. Jestem zadowolony i następne drzwi kupię u nich, jak marketowe nie będą dużo tańsze, bo tym razem zmierzam dopilnować żeby goły standard pasował. A chciałem (i następne takie też będą) surową sosnę do olejowania. Za dwie sztuki (bez ościeżnic) zapłaciłem 1150zł z transportem za pobraniem.

Co do podcięcia/tulei, to przy rekuperacji nie ma innej opcji. Musi być i tyle.

Edytowane przez Kaizen

Napisano
  • Autor

4,5 roku temu kupowałem drzwi na zamówienie

http://www.czajkadrzwi.pl/

Miałem kilka dziwnych życzeń i bardzo mi się podobało, że ludek co rządził na produkcji jeszcze do mnie dzwonił i upewniał się, czy faktycznie tak chcę. Jestem zadowolony i następne drzwi kupię u nich, jak marketowe nie będą dużo tańsze, bo tym razem zmierzam dopilnować żeby goły standard pasował. A chciałem (i następne takie też będą) surową sosnę do olejowania. Za dwie sztuki (bez ościeżnic) zapłaciłem 1150zł z transportem za pobraniem.

Co do podcięcia/tulei, to przy rekuperacji nie ma innej opcji. Musi być i tyle.

Dzieki za linka. Zerkne w oferte. Jak Ci sie te sosnowe sprawuja z biegiem czasu? Nie zmieniaja zbytnio rozmiarow wraz z wilgotnoscia? Przy wersji bezprzylgowej to raczej kiepsko jakby sie szpary zbyt duze robily :hmm:

Napisano

Bezprzylgowe mam przesuwne, a drugie przylgowe to nie widać. Do tego w lecie osuszam powietrze w zimie nawilżam, więc tym bardziej nie widać.

Rama jest chyba z klejonki a potem fornir. Nie wiem, jak wypełnienie. To nie powinno znacząco pracować. Olejowałem raz, tuż po kupnie.

Krawędź bez felca

post-134597-0-39466900-1469721030_thumb.jpg

Z felcem

post-134597-0-29311100-1469721036_thumb.jpg

Przesuwne

post-134597-0-41235400-1469721040_thumb.jpg

Edytowane przez Kaizen

Napisano
  • Autor

Bezprzylgowe mam przesuwne, a drugie przylgowe to nie widać. Do tego w lecie osuszam powietrze w zimie nawilżam, więc tym bardziej nie widać.

Rama jest chyba z klejonki a potem fornir. Nie wiem, jak wypełnienie. To nie powinno znacząco pracować. Olejowałem raz, tuż po kupnie.

Krawędź bez felca

attachicon.gifDrzwi1.jpg

Z felcem

attachicon.gifDrzwi2.jpg

Przesuwne

attachicon.gifdrzwi3.jpg

Ja celuje w plaskie, wiec calosc jest przykryta MDFem - moze i faktycznie nie powinno az tak pracowac :hmm: No nic..podzwonie, popytam, zobaczymy jak to cenowo w roznych miejscach wyglada...

Napisano

Ja zamawiałem u stolarza - dębowe, lite, olejowane i woskowane, 13 sztuk, w tym 3 przesuwne, wymiary nietypowe. Średnio wyszło ok. 1400zł za komplet z montażem, ale niewiele Ci to pomoże, bo raz, że nie mam bezprzylgowych, a dwa, że stolarz dopiero rozkręcał biznes pod własnym nazwiskiem, więc sporo taniej, niż cena rynkowa. Po prawie dwóch latach jestem b. zadowolony, ale trochę (z pół roku) na nie czekałem.