Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koło zapasowe do quattro

Featured Replies

Napisano

Czy koło zapasowe w quattro musi mieć taką samą średnicę jak pozostałe, czy jest to bez rożnicy i może być mniejsze?

Napisano

Przy stałym napędzie wszystkie koła muszą być tej samej średnicy

Napisano

Czyli mówią że tylko można awaryjnie założyć i dojechać do serwisu.

W praktyce dziwnie się jedzie, coś jakby auto ściągało.

Napisano
  • Autor

Przy stałym napędzie wszystkie koła muszą być tej samej średnicy

Czyli wychodzi na to że przy przednim napędzie lepiej dać zapas na tył, a przy tylnym napędzie lepiej na przód?  :hmm:

Napisano

Czy koło zapasowe w quattro musi mieć taką samą średnicę jak pozostałe, czy jest to bez rożnicy i może być mniejsze?

W samochodach ze stałym napędem 4x4 zaleca się nawet regularną zmianę kół przód/tył aby się równo ścierały i koła miały taka samą średnicę.  :oki:

Napisano

Czyli wychodzi na to że przy przednim napędzie lepiej dać zapas na tył, a przy tylnym napędzie lepiej na przód?  :hmm:

o ile jest różny to tak.

W samochodach ze stałym napędem 4x4 zaleca się nawet regularną zmianę kół przód/tył aby się równo ścierały i koła miały taka samą średnicę. :oki:

tak przynajmniej stanowi instrukcja w Subaru :)

Ja nie zapomnę jak tylko po kupnie Subaru pojechałem do serwisu z różnym profilem opon na przedzie i tyle (60 i 65), dostałem reprymendę, że mogę w ten sposób napęd załatwić, żeby nawet krótkich odcinków unikać z różną średnicą kół.

Napisano

Nie ma reguly, zalezy jaki jest centralny dyfer. Poza tym jesli np tylny dyfer jest otwarty to zalozenie innego jednego tylnego kola nie wplynie negatywnie na napedy.

Edytowane przez A_Kras

Napisano
  • Autor

Nie ma reguly, zalezy jaki jest centralny dyfer. Poza tym jesli np tylny dyfer jest otwarty to zalozenie innego jednego tylnego kola nie wplynie negatywnie na napedy.

Nie wiem ale chodzi o A6 C6. :) 

Napisano

Musi być takiej samej średnicy jeśli nie ma centralnego dyfra a napęd 4x4 jest włączony.

W pozostałych przypadkach lepiej aby była ta sama średnica ale jeśli nie jest to jazda na stałe, to nic się nie stanie.