Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Videofon vs bramofon z zamkiem elektrycznym

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Jakie plusy jakie minusy?Bo tak się zastanawiam czy potrzebuję videodomofonu:

-odległość do furtki 35m, widoczność bardzo dobra, nocą nieopodal świeci latarnia-furtka oświetlona, ruch będzie raczej sporadyczny, znajomi przyjeżdżają samochodami, umawiają się, wjeżdżają bramą.

Jestem na etapie rozważać zakupowych i potrzebuję porad w temacie tych co mają już te rozwiązania, co by zmienili, czy się przydaje itd.

Napisano

Zaletą wideofonu jest tryb mocny, 35 metrów to wcale nie mało i ja z okularami miałbym problem z rozpoznaniem twarzy z tej odległości, do tego latarnia świeci z góry więc facjaty będą w cieniu. Na ekranie wideofonu elegancko widzisz kto zacz zamiast zgadywać.

Napisano

Wideodomofon kosztuje w granicach 300zł, taki tańszy i też działa. Co to jest właściwie teraz 300zł ? Za Zwykły domofon zapłacisz ok 200zł  ;)

Napisano
  • Autor

Niby dobrze prawicie, tylko ja rozważam w kontekście ilości ruchu i potrzeby w ogóle takiego rozwiązania...

Za 300zł videodomofonu sensownego się nie kupi, pierwsze jakieś tam zestawy z 7" wyświetlaczem to po 7 setek są i to nie wiadomo jak z jakością, bo wiadomo skąd są. Generalnie nie jestem jakimś fanem multimedialnych domów, może nie dorosłem, może już wyrosłem-nie wiem, ale sterowania piecem, oświetleniem przez sieć, videodomofony etc mnie nie specjalnie kręcą, ale jeśli coś ma mi ułatwić życie to montuję, stąd pytanie.

Czy elektrozamek do takiego bramofonu/videodomofonu to oddzielne rozwiązanie?Chodzi mi o zakup, bo podłączenie to pewnie 4 kable do video i 2 na zworkę zamka?

Podciągnąłem pod zasilanie bramy 230V kabel, a pod furtkę UTP żelowe.

Napisano

Jak w temacie. Jakie plusy jakie minusy?Bo tak się zastanawiam czy potrzebuję videodomofonu:

-odległość do furtki 35m, widoczność bardzo dobra, nocą nieopodal świeci latarnia-furtka oświetlona, ruch będzie raczej sporadyczny, znajomi przyjeżdżają samochodami, umawiają się, wjeżdżają bramą.

Jestem na etapie rozważać zakupowych i potrzebuję porad w temacie tych co mają już te rozwiązania, co by zmienili, czy się przydaje itd.

Przemyśl kwestie gdzie zainstalujesz domofon. Nie zawsze np w sypialni czy na górze jest dobra widoczność na furtkę - wtedy przydaje sie videodomofon. Rozważ też czy zwykły panel czy z zamkiem szyfrowym, w moim przypadku zastosowałem mały zgrabny panel z zamkiem cyfrowym, bardzo ułatwia to wejście i nie muszę nosić kluczy.

Napisano

Niby dobrze prawicie, tylko ja rozważam w kontekście ilości ruchu i potrzeby w ogóle takiego rozwiązania...

Za 300zł videodomofonu sensownego się nie kupi, pierwsze jakieś tam zestawy z 7" wyświetlaczem to po 7 setek są i to nie wiadomo jak z jakością, bo wiadomo skąd są. Generalnie nie jestem jakimś fanem multimedialnych domów, może nie dorosłem, może już wyrosłem-nie wiem, ale sterowania piecem, oświetleniem przez sieć, videodomofony etc mnie nie specjalnie kręcą, ale jeśli coś ma mi ułatwić życie to montuję, stąd pytanie.

Czy elektrozamek do takiego bramofonu/videodomofonu to oddzielne rozwiązanie?Chodzi mi o zakup, bo podłączenie to pewnie 4 kable do video i 2 na zworkę zamka?

Podciągnąłem pod zasilanie bramy 230V kabel, a pod furtkę UTP żelowe.

elektro-zaczep zasilisz spokojnie przewodem 2x1mm. Zasilanie zazwyczaj 12V.

Co do ilości żył, to zależy od producenta, bo rozwiązań multum  ;)

wideodomofon za ~300zł działa całkiem fajnie, mogę polecić  ;)

Napisano

Przemyśl kwestie gdzie zainstalujesz domofon. Nie zawsze np w sypialni czy na górze jest dobra widoczność na furtkę - wtedy przydaje sie videodomofon. Rozważ też czy zwykły panel czy z zamkiem szyfrowym, w moim przypadku zastosowałem mały zgrabny panel z zamkiem cyfrowym, bardzo ułatwia to wejście i nie muszę nosić kluczy.

... albo rozwiązanie z kartą/brelokiem RFID  ;)

Osobiście mam rozwiązanie na pilota 433mhz, ale teraz zrobiłbym na breloka RFID  ;)

PS Jeszcze jedno. Nie traktujmy domofonu/wideodomofonu, jako urządzenia "zwiększającego bezpieczeństwo" Urządzenie jest tylko po to, aby żule i domokrążcy nie kręciły się po zagrodzie, każdy inteligentny złodziej upora się w mig z takim "zabezpieczeniem"  ;)

Napisano
  • Autor

PS Jeszcze jedno. Nie traktujmy domofonu/wideodomofonu, jako urządzenia "zwiększającego bezpieczeństwo" Urządzenie jest tylko po to, aby żule i domokrążcy nie kręciły się po zagrodzie, każdy inteligentny złodziej upora się w mig z takim "zabezpieczeniem";)

Oczywiście że nie jest to żadne zabezpieczenie, tu bez dwóch zdań, ale jak jest zamknięte, to nikt normalny się nie będzie pchał na siłę i nie zaskoczy Cię dzwonkiem do drzwi i o to właśnie chodzi.

Druga kwestia to wygoda-nie chcę właśnie nosić przy sobie dodatkowych kluczy, gadżetów, pilotów itd do furtki.

Co proponujecie?Może jakieś linki do rozwiązań?

Zainstalowany byłby w kuchni, mam ją półotwartą na jadalnię i salon, a okno jest naprzeciwko furtki i ścieżki do niej.

To jest mniej więcej z poziomu furtki zrobione,a okno z prawej jest od kuchni

5d684981acdda3a02d68e9c17c0cc742.jpg

Edytowane przez AkuQ

Napisano

Do furtki montujesz elektrozaczep taki, że zwalnia blokadę po naciśnięciu przycisku w domofonie, a blokuje dopiero po ponownym zamknięciu furtki  ;)

Napisano
  • Autor

Do furtki montujesz elektrozaczep taki, że zwalnia blokadę po naciśnięciu przycisku w domofonie, a blokuje dopiero po ponownym zamknięciu furtki  ;)

No ok, ale jakie są sposoby zwalnianiania go?Czytam tu, że breloczki, kody, pewnie piloty... :bzik:  Kodem może i nie byłoby źle, nie trzeba nic nosić w kieszeni...a przy wychodzeniu wtedy?Jakiś dodatkowy guzik na słupku od wewnątrz?

I podaj jakieś przykłady tych videodomofonów co mówiłeś, skoro używasz i działa...pchanie się w takie z wyświetlaczem oddzielnym np 7" ma sens?Otwieranie dalej jest guzikiem na urządzeniu, czy przyciskiem na ekranie wyświetlacza?

Edytowane przez AkuQ

Napisano
  • Autor

Ok.Dzięki. Czyli teraz jak rozumiem do takiego zestawu potrzebuję jeszcze dokupić elektrozaczep do furtki?Jak z kompatybilnością takich rzeczy, trzeba elektrozaczepu pod ten model szukać?

Napisano

... albo rozwiązanie z kartą/brelokiem RFID  ;)

Osobiście mam rozwiązanie na pilota 433mhz, ale teraz zrobiłbym na breloka RFID  ;)

PS Jeszcze jedno. Nie traktujmy domofonu/wideodomofonu, jako urządzenia "zwiększającego bezpieczeństwo" Urządzenie jest tylko po to, aby żule i domokrążcy nie kręciły się po zagrodzie, każdy inteligentny złodziej upora się w mig z takim "zabezpieczeniem"  ;)

Mam też wbudowany czytnik pastylek, ale nie używam, kod jest wygodniejszy i nic nei trzeba nosić :ok:

Napisano

Oczywiście że nie jest to żadne zabezpieczenie, tu bez dwóch zdań, ale jak jest zamknięte, to nikt normalny się nie będzie pchał na siłę i nie zaskoczy Cię dzwonkiem do drzwi i o to właśnie chodzi.

Druga kwestia to wygoda-nie chcę właśnie nosić przy sobie dodatkowych kluczy, gadżetów, pilotów itd do furtki.

Co proponujecie?Może jakieś linki do rozwiązań?

Zainstalowany byłby w kuchni, mam ją półotwartą na jadalnię i salon, a okno jest naprzeciwko furtki i ścieżki do niej.

To jest mniej więcej z poziomu furtki zrobione,a okno z prawej jest od kuchni

5d684981acdda3a02d68e9c17c0cc742.jpg

Jak jedno miejsce i widać z niego dobrze furtkę to możesz zwykły, tani ale możliwie firmowy domofon. Jeżeli przyda Ci się otweiranie szukaj kasety zewn z klawiaturą. Od wew albo wchodzisz przekręcając obrotową klamkę (niedostępną  z zewn), albo też zamek kodowy. Ja mam jedynie bramę wieć musiałem mieć dwa zamki kodowe, żeby otwierać z obu stron.

Napisano
  • Autor

Jak jedno miejsce i widać z niego dobrze furtkę to możesz zwykły, tani ale możliwie firmowy domofon. Jeżeli przyda Ci się otweiranie szukaj kasety zewn z klawiaturą. Od wew albo wchodzisz przekręcając obrotową klamkę (niedostępną  z zewn), albo też zamek kodowy. Ja mam jedynie bramę wieć musiałem mieć dwa zamki kodowe, żeby otwierać z obu stron.

O i to jest fajne rozwiązanie, z obu stron klawiatura, nie trzeba nic nosić przy sobie. Hmm, możesz podrzucić jakiś produkt?To jest zintegrowane z domofonem/videodomofonem czy jako oddzielne rozwiązania do elektrozaczepu tylko?

Napisano

Mam też wbudowany czytnik pastylek, ale nie używam, kod jest wygodniejszy i nic nei trzeba nosić :ok:

Właśnie przed chwilą dołożyłem takie gówienko:

20140716103437sx73e0p.jpg

... i teraz steruję furtką z komórki, przez apkę  ;]  Co prawda mam pewne zastrzeżenia, do softu, ale na razie jestem na etapie ogarniania, bo potencjał jest  ;)

Edytowane przez rg15

Napisano

Ok.Dzięki. Czyli teraz jak rozumiem do takiego zestawu potrzebuję jeszcze dokupić elektrozaczep do furtki?Jak z kompatybilnością takich rzeczy, trzeba elektrozaczepu pod ten model szukać?

elektro-zaczep "z pamięcią". Sprawdzasz w instrukcji na jakie napięcie ma być zaczep i kupujesz właściwy.

Napisano

O i to jest fajne rozwiązanie, z obu stron klawiatura, nie trzeba nic nosić przy sobie. Hmm, możesz podrzucić jakiś produkt?To jest zintegrowane z domofonem/videodomofonem czy jako oddzielne rozwiązania do elektrozaczepu tylko?

Ja mam videofon, o taki:

http://www.orno.pl//11,zestawy-wideodomofonowe/260,wideodomofony-jednorodzinne/360,wideodomofony-orno/t2559,1,pl,zestaw-wideodomofonowy-2-zylowy-z-szyfratorem-remus-memo-7

z taką kasetką zewn:

ORVIDDT1037_5901752484269_2D_0009.png

Wewnątrz mam taki zamek:

http://www.orno.pl//6,zamki-szyfrowe/t266,1,pl,zamek-szyfrowy-z-czytnikiem-kart-i-brelokow-zblizeniowych-ip44

Tyle, że u mnie jest jak pisałem brama suwana, więc nie innej możliwość otworzenia z zewn jak pilot /zamek. Zamek uruchamia wirtualną furtkę, czyli brama odczuwa się na 1m.

Jeżeli masz klasyczną furtkę to zazwyczaj robi się gałkę obrotową, wtedy jest najprościej, każdy z wew wyjdzie (co ma tez minus).

Napisano

Właśnie przed chwilą dołożyłem takie gówienko:

20140716103437sx73e0p.jpg

... i teraz steruję furtką z komórki, przez apkę  ;]  Co prawda mam pewne zastrzeżenia, do softu, ale na razie jestem na etapie ogarniania, bo potencjał jest  ;)

co to ?

Ja w sumie też mam podpięte pod tel, ale tylko bramę i furtkę. Mogę sterować aplikacją i w sumie nie potrzebowałem nic dokupować. Podpiełem pierwszy wolny port w karcie przekaźnikowej Rasberry z przekaźniekiem od domofonu w skrzynce niżej :) + dopisałem regułę i widget do sterowania.

Dodatkowo mam tak, że tylnia furtka blokuje mi się po odpaleniu alarmu lub po godz 22. Muszę jeszcze dorobić zamykanie bramy jak jest długo otwarta.

Napisano

elektro-zaczep "z pamięcią". Sprawdzasz w instrukcji na jakie napięcie ma być zaczep i kupujesz właściwy.

To w sumie super sprawa ta pamięć.

AkuQ, większość ma std wymiary, kupujesz NZ (normalnie zamknięty) z pamięcią i tyle. Jak wciśniesz otworzenie to będzie odblokowany do momenu wejścia ;)

Napisano

To w sumie super sprawa ta pamięć.

AkuQ, większość ma std wymiary, kupujesz NZ (normalnie zamknięty) z pamięcią i tyle. Jak wciśniesz otworzenie to będzie odblokowany do momenu wejścia ;)

Dokładnie !  :oki:

Napisano

Jeżeli masz klasyczną furtkę to zazwyczaj robi się gałkę obrotową, wtedy jest najprościej, każdy z wew wyjdzie (co ma tez minus).

Chyba, że furtka ażurowa.

Napisano

A domofony mają sterowanie sygnałem z zewnątrz? Jeśli tak, to można by sterować pilotem od alarmu (poprzez centralę alarmową).

Napisano

A domofony mają sterowanie sygnałem z zewnątrz? Jeśli tak, to można by sterować pilotem od alarmu (poprzez centralę alarmową).

Ja mam do zwyklego analogowego domofonu podlaczone sterowanie elektrozaczepem 433mhz, a tym moge sterowac (zwalniac elektrozaczep) za pomoca pilota i telefonu.

Napisano

433MHz? Który telefon ma taką funkcję?

Napisano

433MHz? Który telefon ma taką funkcję?

Patrz kilka postów wyżej, skumasz jak to działa        :skromny:

Edytowane przez rg15