Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.7 DTI zgasł podczas jazdy i nie odpala.

Featured Replies

Napisano

Witam.

1.7 DTI w Astrze G. Przebieg około 515 000 km

Auto po przejechaniu 1300km na S-ce przy prędkości około 140km/h szarpnęło i zgasło.

Po ostygnięciu nie odpaliło. Nowy zawór TCV bo stary przeciekał, wymiana była wiosną.

Auto jechało bez problemów, nie szarpało, nie dymiło, nagle jakby zapłon ktoś odciął i po "ptokach".

Paliwo w filtrze jest, filtr nie tak dawno zmieniany.

Jutro ewentualne błędy odczytam.

Czy sterownik pompy mógł zaliczyć tak nagły/gwałtowny zgon ?

Auto z 2003 roku od nowości w rodzinie. Pierwszy raz coś takiego, pierwszy raz zawiodło, ale swoje już przejechało......

Edytowane przez Galik

Napisano

rozrząd ??a raczej pasek rozrządu?

Edytowane przez waldek40

Napisano
  • Autor

Rozrząd jest cały.

Pomimo tego, że znam wiele przypadków padnięcia sterownika pompy, to takiego jeszcze nie spotkałem.

Rano przyjechał kolega Corsą 1.7DTI, przełożyłem sterownik. Po dwóch obrotach odpalił i normalnie pracował. Na moim zero odzewu.

Także jak widać na moim przypadku, sterownik może paść w sposób nagły, beż wcześniejszych objawów czyli szarpania i gaśnięcia.

Napisano
  • Autor

Jeszcze pytanko mam. Chce przenieść sterownik w inne miejsce. Czy przewody można przedłużyć? Nie wpłynie to na pracę sterownika? 

Napisano

Nie wpłynie, jeśli zachowasz przekroje przewodów i ekranowanie tam, gdzie jest fabrycznie.

Napisano
  • Autor

Dzięki za informację, W wiązce nie ma ekranowanych przewodów. Wiązkę z wtyczką już przygotowałem, czeka na montaż. 

Napisano
  • Autor

Szukałem miejsca dla sterownika przez około godzinę. Metoda macania też  :swinka: .....no i domacałem się do belki pod deską. Do deski przyspawane są dwa wolne solidne płaskowniki z otworami. Rozstaw otworów nie pasuje pod sterownik, ale dla chcącego nic trudnego. 

Sterownik (ten uszkodzony) na próbę przykręciłem i do tego wiązkę ułożyłem. Teraz tylko odciąc kable przy wtyczce od strony silnika i przylutować przewody z mojej wiązki. 

Taki montaż sterownika jest dobry, gdyż nie przeszkadza, nie koliduje.

Jutro auto na podnośnik i lutowanie wiązki. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok. 

post-196278-0-16106500-1474460364_thumb.jpg

post-196278-0-84563100-1474460371_thumb.jpg

Nie widać sterownika z normalnej perspektywy.

post-196278-0-87977700-1474460381_thumb.jpg

post-196278-0-22111800-1474460763_thumb.jpg

Edytowane przez Galik

Napisano
  • Autor

Dziś zakończyłem "przenosiny" :). Długość przewodów około 130 cm. Solidnie polutowane i zaizolowane. :)

post-196278-0-69334100-1474641848_thumb.jpg

post-196278-0-59806600-1474641859_thumb.jpg

Napisano

Także jak widać na moim przypadku, sterownik może paść w sposób nagły, beż wcześniejszych objawów czyli szarpania i gaśnięcia.

U mnie tak właśnie było.. po prostu zgasł jak czekaliśmy na zmianę świateł. Ja w garniturze, świeżo poślubiona żona w sukni ;] mieliśmy jechać na sesję foto

Napisano
  • Autor

Masz chłopie szczęście, że żonka nie zostawiła cie/rozwiodła się z tobą.    :oki:

:hehe:

Właśnie wróciłem z długiej trasy, silnik cyka jak szwajcarski zegarek, sterownik pompy zimny po wielu godz jazdy  :)

Temat do zamknięcia  :oki: