Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klapy wirowe a EGR

Featured Replies

Napisano

Wiem, że najlepszym sposobem aby pozbyć się cykającej bomby pt. klapy wirowe w plastikowym kolektorze jest ich fizyczne usunięcie i przy okazji wyrzucenie egr fizycznie i programowo. Niemniej jednak chciałem zapytać, czy alternatywą dla tego może być zaślepienie pełną blachą EGR i wstawienie emulatora EGR lub wyłączenie go z softu tak aby nie było błedu? Czy eliminując jedynie EGR, zakładając, że obecnie klapy działają dobrze jest jakieś prawdopodobieństwo, że klapy się urwią? - nie powinno być przecież nowego "syfu" w kolektorze po wyrzuceniu EGR. Co o tym sądzicie? 

Napisano

Problem jest taki , że póki nie zdemontujesz kolektora to nie masz wiedzy co do faktycznego stanu klap - łącznie z tym czy są jeszcze na swoim pierwotnym miejscu ;]

U mnie listwa zębata była tak wyrobiona (starta) że tylko jedna ośka z klapką pracowała płynnie ...

Wniosek jest taki , że jakiekolwiek działania z EGR j/w osiągną swój cel tylko po pozytywnej weryfikacji stanu mechanizmu i wyczyszczeniu kolektora - choć i tak najbezpieczniej jest je usunąć trwale :ok:

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ktoś wie gdzie kompleksowo można usunąć klapy, zaślepić EGR i wyłączyć go programowo, żeby nie pojawiał się check ? Najlepiej gdzieś na Dolnym Śląsku. Dzięki

Napisano

Ktoś wie gdzie kompleksowo można usunąć klapy, zaślepić EGR i wyłączyć go programowo, żeby nie pojawiał się check ? Najlepiej gdzieś na Dolnym Śląsku. Dzięki

Ja tydzień temu przy okazji wymiany rozrządu usuwałem klapy bo egr już miałem wyłączony wcześniej. Robiłem to w Cinsofcie pod gliwicami. Jednak to trochę daleko od Ciebie. 

• 2 miesiące później...
Napisano

A czy kojarzy ktoś może zaufany zakład, który podjąłby się:

1. usunięciem klap wirowych, wyłączeniem programowo EGR

2. usunięciem DPF i odpowiednimi zmianami w oprogramowaniu.

ale w okolicach Bydgoszczy, ewentualnie w województwie kujawsko-pomorskim.

Do Cinka mam ponad 400km.....  :(

Napisano

Ja mam ponad 200 ale i tak zarezerwowałem sobie hotel w Gliwicach na 1 noc. Warto tam pojechać i mieć spokój. Marcin daje Marea jako zastępcze na czas roboty więc możesz przy okazji pozwiedzać sobie Górny Śląsk.

Edytowane przez Ziolo

Napisano

A czy kojarzy ktoś może zaufany zakład, który podjąłby się:

1. usunięciem klap wirowych, wyłączeniem programowo EGR

2. usunięciem DPF i odpowiednimi zmianami w oprogramowaniu.

ale w okolicach Bydgoszczy, ewentualnie w województwie kujawsko-pomorskim.

Do Cinka mam ponad 400km.....  :(

Witam kolegę zza miedzy!

Ja co prawda nie usuwałem DPF, bo go nie miałem, ograniczyłem się po prostu do założenia kolektora bez klap, kupionego od http://www.auto-krak.pl/

Podejrzewam, że na Sowiej zrobią Ci wszystko jak trzeba. http://www.superchip.pl/index.phpzadzwoń, zapytaj. 

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano
Dnia 22.12.2016 o 19:01, gilbert3 napisał:

Witam kolegę zza miedzy!

Ja co prawda nie usuwałem DPF, bo go nie miałem, ograniczyłem się po prostu do założenia kolektora bez klap, kupionego od http://www.auto-krak.pl/

Dzięki Sąsiedzie....

Czy wysyłałeś swój do renegneracji, czy wziąłeś zregenerowany od nich? Czy wystarczy kupić kolektor bez klap i po prostu mienić ze starym? czy coś jeszcze trzeba robić.....

Myślałem początkowo jeszcze o wywaleniu DPF i wyłączeniu EGR, + mapa, ale inwestycja +20% wartości samochodu mi się nie zwróci.....

Napisano
Dzięki Sąsiedzie....
Czy wysyłałeś swój do renegneracji, czy wziąłeś zregenerowany od nich? Czy wystarczy kupić kolektor bez klap i po prostu mienić ze starym? czy coś jeszcze trzeba robić.....
Myślałem początkowo jeszcze o wywaleniu DPF i wyłączeniu EGR, + mapa, ale inwestycja +20% wartości samochodu mi się nie zwróci.....

Kupiłem kolektor z usuniętymi klapami od nich za około 250 PLN (2 lata temu, więc cena może być inna) + 200 zł kaucji, zwrócone po odesłaniu starego. Można powiedzieć, że w stosunku do ceny kolektora po zmianach, który też nie jest bez wad, czy w stosunku do problemów jakie może sprawić urwana klapa to są grosze.
Najpierw też myślałem o mapie, ale dzisiaj stwierdzam, że 150KM i tak nie ma gdzie wykorzystać przy tych przepisach. A z porsche i tak nie ma szans. Tak zauważyłem, że najwięcej robi się w aucie zaraz po zakupie, więc czas wypełnić plany :)
Dpf nie mam, nie chcę mieć, choć pewnie gdyby nie sprawiał problemów to bym zostawił.

Wysłane z mojego E6883 przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc później...
Napisano

W trójmieście mechanik wziął 400,- za usunięcie klap i zaślepienie zaworu EGR i wyczyszczenie kolektora ssącego. Do tego dochodzi zakup zaślepek za 135,-.

Narazie zbieram powoli fundusze na wyprogramowanie EGR bo check świeci się cały czas. KOsztuje to około 300,-

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.