Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaka firma springi - 50?

Featured Replies

Napisano

interesuje mnie co mozna kupic z nowych springów w takim obnizeniu (-50 - 60 tył i przód) ,głównie jakie firmy robią bo wrzuciłem koła i nie jest do konca to co mi sie widzi

Napisano

> interesuje mnie co mozna kupic z nowych springów w takim obnizeniu

> (-50 - 60 tył i przód) ,głównie jakie firmy robią bo wrzuciłem

> koła i nie jest do konca to co mi sie widzi

Novitec -50/-50 ok.gif

Szary miał u Siebie takie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Novitec -50/-50

> Szary miał u Siebie takie

dostepne to u nasz?gdzie?

Napisano

> dostepne to u nasz?gdzie?

Prozaq chce swoje sprzedać zlosnik.gif

Napisano

> dostepne to u nasz?gdzie?

W PL nie ma przedstawiciela - wiec pozostaje indywidualne sprowadzenie z niemiec. Nowe takie sprezynki kosztuja 159 euro. Bardzo dobrze mi sie na nich jezdzilo.

Federn_a.jpg

Napisano

> to tylko novitec to robi a jakies 60/40?

60/40 - Platimex ok.gif myślę że powinieneś być z nich zadowolony, wszysycy sobie je chwalą, cene też powinieneś dostać dobrą na nie bo bodaj centomania ma jakąś zniżkę ale nie jestem pewien spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> 60/40 - Platimex myślę że powinieneś być z nich zadowolony, wszysycy

> sobie je chwalą, cene też powinieneś dostać dobrą na nie bo

> bodaj centomania ma jakąś zniżkę ale nie jestem pewien

wolał bym z tyłu troche nizej bo tera mam -35 i 5mm mnie nie uządza... hmmm?

Napisano

> wolał bym z tyłu troche nizej bo tera mam -35 i 5mm mnie nie

> uządza... hmmm?

ZTCW sa platimexy 60/60 waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> ZTCW sa platimexy 60/60

gdzie udezyc po zakup platimexów?

zadna inna firma nie robi nic w podobie?

Napisano

> ZTCW sa platimexy 60/60

a 60/40 nie ma ? spineyes.gif wydawało mi się że Oscar ma u siebie takie smile.gif

> gdzie udezyc po zakup platimexów?

> zadna inna firma nie robi nic w podobie?

w podobnej i takie obniżenie to raczej cięzko o nówki...

pozwoliłem sobie zacytować, powinno pomóc wink.gif

"W sprawie sprężyn firmy PLATIMEX proszę pisać na [email protected] - temat "CENTOMANIA + NICK"

Rabat dla Klubowiczów ciągle aktualny!!!

Pozdrawiam,

Hubert"

"Witam.

Właśnie rozpoczął się sezon na "zbliżanie podwozi do gleby" a co za tym idzie pojawia się coraz więcej pytań z tym tematem związanych. Postaram się choć odrobinę naświetlić kwestię stosowania sprężyn obniżających Platimex jak również analogicznie innych producentów. W pierwszej kolejności przedstawię pełną ofertę sprężyn obniżających Platimex dedykowanych do CC, CCS, SC i SCS.

Cinquecento - 40/40 mm

Cinquecento Sporting - 40/40 mm

Cinquecento Sporting - 60/40 mm

Seicento - 30/30 mm

Seicento - 60/60 mm

Seicento Sporting - 30/30 mm

Jak łatwo zauważyć producent (inni producenci również) rozdzielił ofertę dla poszczególnych modeli. Nie muszę chyba tłumaczyć, dlaczego istnieje taki podział... różna masa samochodu, inne zawieszenie w wersji Sporting... Wiem, że eksperymentujecie dość odważnie mając do dyspozycji taki wybór, ale moja propozycja jest taka, aby stosować właściwe sprężyny do wybranego modelu.

Producenci sprężyn obniżających (w większości) twierdzą, że do - 50 mm można stosować amortyzatory standardowe, między - 50 mm a - 60 mm zalecają stosowanie amortyzatorów krótszych a przy większych obniżeniach uznają to za konieczne. Proszę jednak, aby przy każdym obniżeniu brać pod uwagę stosowanie innych amortyzatorów szczególnie, jeżeli są one już długo używane. Taki amortyzator nie będzie pracował długo, jeżeli na siłę zmienimy zakres jego pracy. Stosując nowe amortyzatory o standardowym skoku również trzeba brać pod uwagę, że po części zmniejszymy ich żywotność.

Inną kwestią pozostaje dobór wielkości obniżenia... I tutaj trzeba zadać sobie pytanie czego będziemy oczekiwać po ingerencji w układ zawieszenia. "Fura" na pokaz przeważnie równa się maksymalne obniżenie, do jazdy na co dzień wystarcza - 30 mm lub - 40 mm.

Pragnę jeszcze zaznaczyć, że podane wartości obniżenia odnoszą się zawsze do samochodu nowego bez przebiegu! Proszę miejcie również na uwadze konieczność sprawdzenia i ewentualnej regulacji geometrii zawieszenia po dokonanych modyfikacjach! Kontrolę należy również powtórzyć po pewnym przebiegu (około 100 km). Obniżanie zawieszenia (z głową ) niesie ze sobą wiele korzyści, ale przesadne i nieprzemyślane działanie może doprowadzić do frustracji

Pozdrawiam wszystkich CentoManiaków życząc dobrego trzymania w zakrętach.

Hubert"

Napisano

> a 60/40 nie ma ? wydawało mi się że Oscar ma takie

60/40 też są zlosnik.gifok.gif

Napisano

> W PL nie ma przedstawiciela - wiec pozostaje indywidualne

> sprowadzenie z niemiec. Nowe takie sprezynki kosztuja 159 euro.

> Bardzo dobrze mi sie na nich jezdzilo.

Tutaj się nie zgodze. W PL jest oficjalny przedstawiciel Noviteca, a jest nim firma Zastec z Łodzi ok.gif

Oto info od nich

Quote:

Tak, oczywiście, można u nas zamówić akcesoria Noviteca, ponieważ jesteśmy jego przedstawicielem w Polsce

Cena w ZT za spreżynki noviteca -50 do CC/SC to około 750zł ok.gif

Napisano
  • Autor

jak bym miał tyle dac za springi to wolał bym do gwintu dołozyc

Napisano

> jak bym miał tyle dac za springi to wolał bym do gwintu dołozyc

nowych noviteców -50 raczej taniej nie kupisz w PL chyba ze sam przywieziesz z D ale to i tak koszt 159euro (~620pln) ok.gif

a skoro cena za duża zlosnik.gif to rozejrzyj sie za platimexami 60/40 lub 60/60 ok.gif

Napisano
  • Autor

wysłałem zapytko o Platimy zpbaczymy co mi powiedzą,na firmie to mi nie zalezy w sumie wszystko jedno,byle by sie ni sklepywały zbytnio bo -60 to i tak zajebiscie duzo

Napisano

> Tutaj się nie zgodze.

Szkoda, że sam Novitec jakoś nie bardzo pali się do takiego ich nazywania hehe.gif

> Cena w ZT za spreżynki noviteca -50 do CC/SC to około 750zł

Jest taka niepisana zasada w biznesie, że oficjalni przedstawiciele mają oficjalne ceny, a jak widać ZT ma 130 pln marży hehe.gif

Napisano

> to tylko novitec to robi a jakies 60/40?

No to wybór trochę większy z tego co pamiętam to są jeszcze poza Platimexami, sprężyny Weitec, no i FK.

Napisano

> i FK.

no to jak FK to może kolega weźmie sobie 70/50 ? zlosnik.gif

ostatnio FIDO i Mefisto kupowali takie, myślę że są zadowoleni zlosnik.gif

cena imho nie była zaporowa wink.gif

Napisano
  • Autor

> no to jak FK to może kolega weźmie sobie 70/50 ?

> ostatnio FIDO i Mefisto kupowali takie, myślę że są zadowoleni

> cena imho nie była zaporowa

boje sie ze te 60 z przodu w Platimexie bedzie i tak za nisko więc nie pakuje sie w 70mm

Napisano

> Szkoda, że sam Novitec jakoś nie bardzo pali się do takiego ich

> nazywania

to juz ich problem

> Jest taka niepisana zasada w biznesie, że oficjalni przedstawiciele

> mają oficjalne ceny, a jak widać ZT ma 130 pln marży

chodziło o to, że można kupić akcesoria Noviteca w PL ok.gif a cena to już inna brocha zlosnik.gif

Napisano

> chodziło o to, że można kupić akcesoria Noviteca w PL, a cena to już inna brocha

A to tak, ale mnie po prostu chodziło o to, że za to co chce Zastec, to można zamówić przez telefon i przysłać do Polski samemu z Niemiec smile.gif

Napisano

> chodziło o to, że można kupić akcesoria Noviteca w PL

pewnie,że mozna,w Łodzi to nawet uzywane nieraz zlosnik.gif

Napisano

> no to jak FK to może kolega weźmie sobie 70/50 ?

> ostatnio FIDO i Mefisto kupowali takie, myślę że są zadowoleni

> cena imho nie była zaporowa

A jaka cena??

Napisano
  • Autor

widze ze 60/40 ma tez fk,czyli do fosabu mozna udezyc,zobaczymy kto mi da lepszą oferte Platimex czy Fk

Napisano
  • Autor

to tak przy okazji jak wygląda spring - 60 na seryjny amor z przodu do spokojnej jazdy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.