Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diagnoza maglownicy

Featured Replies

Napisano

Witam

Pojawiła się u mnie usterka związana z zawieszeniem lub układem kierowniczym. Objawia się to tym, że podczas manewrów przy prędkościach parkingowych czuję niekiedy lekki luz/przeskok połączony z cichym stukiem. Byłem z tym jakiś czas temu na OSKP gdzie wykryto luz w lewym kole (łożysko). Łożysko wymienione, objaw pozostał. Dzisiaj byłem w innym warsztacie diagnozować usterkę i niczego niepokojącego nie stwierdzono. Usterka występuje sporadycznie, bez względu w którą stronę skręcam. Mam wrażenie, że występuje częściej kiedy manewrowaniu towarzyszą nierówności nawierzchni np zjazd na wstecznym przy skręconych kołach z niewysokiego chodnika. Mam obawy co do  maglownicy. Jak to ze 100% pewnością zdiagnozować?

Napisano

poduszki amortyzatora,łożysko amortyzatora, przegub

Napisano

poduszki amortyzatora,łożysko amortyzatora, przegub

albo pęknięta sprężyna przy amortyzatorze

Napisano

Wspomaganie hydrauliczne czy elektryczne? Przy elektrycznym czasem się jakaś plastikowa tuleja przy kolumnie wyrabia i też daje na poczatku takie objawy.

Napisano
  • Autor

Sprężyny sprawdziłem, raczej całe. Wspomaganie w Stilo jest elektryczne, więc niewykluczone, że to ta tulejka. 

Napisano

Na wałku kierownicy przy samej maglownicy jest krzyżak . On też może się blokować lub mieć luz dając podobne objawy. Ciężko go zdiagnozować .

Napisano

A może po prostu masz wyrobiony drążek kierowniczy. U siebie też myślałem że coś z maglownicą i gorzej że przegub wewnętrzny prawy, ale do wymiany poszły obydwa drążki kierownicze i cisza. Najprościej jest podnieść auto i zdjąć osłonę drążka i wyczujesz luz= będzie niewielki a na kołach tłucze i diagnosta tego nie stwierdzi. Pozdrawiam

Edytowane przez mtd13

Napisano
  • Autor

Dzięki za wskazówki koledzy. Auto trafi za miesiąc na wymianę sprzęgła, więc powiem mechanikowi żeby się uważnie temu przyjrzał.