Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie sprawdzić amorki?

Featured Replies

Napisano

Ale nie z całym zawieszeniem na stacji diagnostycznej, ale same amorki na maszynie.

Napisano

Chcesz je wykręcać i sprawdzać?

U mnie w SKP zawsze przy okazji przeglądów robią test amortyzatorom.

ps. Pan nawet wszystkie pasy bezpieczeństwa sprawdza czy blokują się przy szarpnięciu.

Napisano

Testy sprawnosci amortyzatorow na aucie to sobie mozna wsadzic. Sprezyna, opona, cisnienie w niej, stan gum w zawieszeniu, wszystko ma wplyw. Moga nowe amortyzatory wyjsc na 25%, a wylane zlomy na 80%. I wiesz tyle, ze nic nie wiesz.

Badanie amortyzatorow jesli ma byc cos warte to tylko wyjetych i bez sprezyn.

Napisano
  • Autor

Chcesz je wykręcać i sprawdzać?

U mnie w SKP zawsze przy okazji przeglądów robią test amortyzatorom.

ps. Pan nawet wszystkie pasy bezpieczeństwa sprawdza czy blokują się przy szarpnięciu.

Mam już wykręcone i założone nowe. Chcę sprawdzić te stare, bo większość uważa, że wymiana to głupota skoro nie mają wycieków, a pomiar w aucie pokazuje że są sprawne. Być może jednak to ja się mylę.

Napisano

Szukalbym w zakladach zajmujacych sie serwisowaniem i regeneracja zawieszen do sportu.

Napisano

Mam już wykręcone i założone nowe. Chcę sprawdzić te stare, bo większość uważa, że wymiana to głupota skoro nie mają wycieków, a pomiar w aucie pokazuje że są sprawne. Być może jednak to ja się mylę.

No to teraz już po zawodach...

Wymieniałeś sam? Jeśli tak, to miałeś okazję w rękach porównać ich działanie, choć to dość subiektywne "badanie".

Nie sugeruj się opinią większości, bo zaskakująco często większość nie ma racji. Ludzie nie zwracają uwagi na zmiany zachowania swojego bolidu, stan amorów pogarsza się z każdym przejechanym kilometrem, lecz dzieje się to wolno, stąd przekonanie, że są OK.

To, że nie wylały, niczego nie dowodzi. Odczułeś różnicę w zachowaniu auta?

Napisano
  • Autor

Nie wymieniałem sam. Wydaje mi się że jest różnica. Dużo lepiej się zachowuje przy dynamicznym ruszaniu. Nie mieli prawie kołami na mokrej nawierzchni. Wymiana na osi napędowej.

Napisano

Ale nie z całym zawieszeniem na stacji diagnostycznej, ale same amorki na maszynie.

Ile kkm przejechałeś na tych amortyzatorach?

Napisano
  • Autor

Ile kkm przejechałeś na tych amortyzatorach?

Jedną parę mam po 160kkm drugą po 300kkm.

Napisano

Jedną parę mam po 160kkm drugą po 300kkm.

To możesz spokojnie olać sikiem prostym wszelkie testy. Przy takim przebiegu na 100% starym amortyzatorom było już daleko do pełnej sprawności.

Napisano
  • Autor

To możesz spokojnie olać sikiem prostym wszelkie testy. Przy takim przebiegu na 100% starym amortyzatorom było już daleko do pełnej sprawności.

Ja to wiem. W teorii. Chcę mieć dowód.

Napisano

Ja to wiem. W teorii. Chcę mieć dowód.

Nie wystarczy Ci zmiana zachowania samochodu? Powinna być bardzo (!) wyraźna, przynajmniej dla mnie po wymianie amortyzatorów zawsze taka była.

Napisano
  • Autor

Nie wystarczy Ci zmiana zachowania samochodu? Powinna być bardzo (!) wyraźna, przynajmniej dla mnie po wymianie amortyzatorów zawsze taka była.

Mam wrażenie, że jest, ale moja dupa to żaden dowód. Chcę to mieć ma papierze. Nie tylko dla siebie.

Napisano

Takie urządzenia do badania charakterystyki amortyzatorów to raczej tylko w fabrykach amortyzatorów mają ewentualnie na jakiś politechnikach http://nauka.money.pl/aparatura-badawcza/stanowisko-do-badan-amortyzatorow-wymontowanych-z-pojazdu-935521.html.

Można tutaj http://www.tu.kielce.pl/~zpsic/lsic_html/lsic.html#amortyzator spróbować, chwalą się, że 

Urządzenie SA-100 służy do badania amortyzatorów wymontowanych z pojazdu wyposażone jest w specjalistyczne czujniki tensometryczne współpracujące z kartą analogowo-cyfrową i komputerem klasy IBM PC. Umożliwia wyznaczenie wykresów pracy badanego amortyzatora dla różnych wymuszeń kinematycznych, identyfikację jego ewentualnych uszkodzeń oraz wyznaczenie jego charakterystyki.

Tu mają takie stanowiska ale dla kolejowych zastosowań http://www.ascorail.pl/stanowisko-do-badania-charakterystyk-tlumienia-amortyzatorow-hydraulicznych.html

Edytowane przez volf6

Napisano

Amortyzator należy wymienić wówczas gdy:

- jest bardzo mocno skorodowany,

- są na nim widoczne tłuste plamy sugerujące nieszczelność,

- jest mokry na skutek wycieku oleju,

- ma urwane mocowania,

- jest uszkodzony mechanicznie,

- ma ubytek oleju lub nie ma go wcale.

Inne przypadki nie kwalifikują amortyzatora do wymiany.

Napisano
  • Autor

Takie urządzenia do badania charakterystyki amortyzatorów to raczej tylko w fabrykach amortyzatorów mają ewentualnie na jakiś politechnikach http://nauka.money.pl/aparatura-badawcza/stanowisko-do-badan-amortyzatorow-wymontowanych-z-pojazdu-935521.html.

Można tutaj http://www.tu.kielce.pl/~zpsic/lsic_html/lsic.html#amortyzator spróbować, chwalą się, że

Tu mają takie stanowiska ale dla kolejowych zastosowań http://www.ascorail.pl/stanowisko-do-badania-charakterystyk-tlumienia-amortyzatorow-hydraulicznych.html

Zadzwonie i się zapytam. Dzięki.