Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup e83 czyli X3 3.0i

Featured Replies

Napisano

Żonie podoba się takie wozidełko. Nigdy z X3 nie miałem do czynienia. Trochę już poczytałem o awariach xDrive i wysokim spalaniu ale może ktoś coś więcej wypowie się na temat silnika (tam siedzi chyba M54B30) i innych podzespołów.
Planujemy oczywiście auto zagazować i tez wiem o komplikacjach z butla itd.

Napisano

Podpowiem inaczej. Niech małżonka się takim przejedzie. Miałem coś takiego do dyspozycji przez miesiąc. Właśnie 3.0i. Dla mnie nie jedzie, nie spaliło mniej jak okolice 12l / 100 km ( manual ), ale co mnie odpychało najbardziej to komfort jazdy.
Twarde to, nie przyjemne, mało komfortowe, podskakujące. Koło 18 cali, opona zwykła bez RF.

Napisano

Żonie podoba się takie wozidełko. Nigdy z X3 nie miałem do czynienia. Trochę już poczytałem o awariach xDrive i wysokim spalaniu ale może ktoś coś więcej wypowie się na temat silnika (tam siedzi chyba M54B30) i innych podzespołów.

Planujemy oczywiście auto zagazować i tez wiem o komplikacjach z butla itd.

Jeśli chodzi o m54b30 to mialem toto w e39. Ogólnie nie polecam, bardzo delikatny silnik. Przy gazie dzieją się cuda.

Jeśli chodzi o budę, to tak jak było już powiedziane - podskakuje wiec w trase średni wybór, ale do miasta ok. W każdym razie moja żona chwali sobie.

Co do silnika mam 204km zrobione na około 250km i jeździ spoko, ale pali po mieście 10

Napisano
  • Autor

Obecnie sprzedaliśmy zony Scenica bo był tak miękki że dzieciak dostawał choroby lokomocyjnej. W e46 było ok. Zresztą pośmigaliśmy teraz 3 tygodnie Jukiem i tez był dośc sztywny i żonie pasowało.
A jeszcze w kwestii silnika może zamiast 3.0 wziąć 2.5? Sporo wolniejsze ale może bardziej niezawodne?

Napisano

Obecnie sprzedaliśmy zony Scenica bo był tak miękki że dzieciak dostawał choroby lokomocyjnej. W e46 było ok. Zresztą pośmigaliśmy teraz 3 tygodnie Jukiem i tez był dośc sztywny i żonie pasowało.

A jeszcze w kwestii silnika może zamiast 3.0 wziąć 2.5? Sporo wolniejsze ale może bardziej niezawodne?

3.0 i 2.5 jeśli mowa o m54 różnią się tylko pojemnością i mocą. Tych silników nie polecam, bo miałem z 3.0i spore przejścia, co wcale nie znaczy że ty też źle trafisz.

Co do zawieszenia w e46, bije na głowę komfortem to z e83.

Napisano

Seria silników M54 ma w zasadzie dwie wady, lubią popić oliwy i mają bardzo wrażliwy soft w komputerze sterującym. Gazują się wyśmienicie i chodzą na lpg tak samo, jak na benzynie, albo i lepiej przy dobrym wystrojeniu, bo czujniki spalania stukowego zmieniają zapłony po wykryciu wyższej liczby oktanowej. Niektórzy twierdzą, że 3.0 nie jedzie, bo jechali zapewne niesprawną jednostką. Komputer lubi ciąć moc kiedy ma na to ochotę, choć, gdy wszystko jest sprawne, tego nie robi. Głupi przykład, w ciepły dzień wystarczy postać w korku i po wyjechaniu na pustą drogę przez pewien czas brakuje mocy. Ja znam powód takiego stanu i sobie z tym poradziłem poprawiając fabrykę. Z M54 jestem generalnie zadowolony, mało pali i dobrze jedzie.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Ostatecznie padło na 2.0d z 2004 roku. Bezwypadkowe z rozsądnym przebiegiem z uwalonym dwumasem w dobrej cenie. Odpuściliśmy benzyny z racji tego że jest ich mega mało i większość oglądniętych to były strupy (zresztą w sumie diesle nie lepsze).

Napisano

Ostatecznie padło na 2.0d z 2004 roku. Bezwypadkowe z rozsądnym przebiegiem z uwalonym dwumasem w dobrej cenie. Odpuściliśmy benzyny z racji tego że jest ich mega mało i większość oglądniętych to były strupy (zresztą w sumie diesle nie lepsze).

Przy okazji tej roboty, warto zadbać o Xdrive, albo wysłać do regeneracji, albo chociaż olej wymienić. 

Napisano
  • Autor

No właśnie chyba jak już będzie wszystko na miejscu to od razu kupie wzmacniane kółko i chyba każe wymienić. 

Napisano

No właśnie chyba jak już będzie wszystko na miejscu to od razu kupie wzmacniane kółko i chyba każe wymienić. 

Kółko to też ważna sprawa, ale tak naprawdę warto wysłać na wymianę łożysk. 

Po wymianie oleju koniecznie skasować adaptację xdrive

Napisano
  • Autor

Mam speców od BMW wiec pewnie ogarną temat od A do Z.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.