Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szlifierka stacjonarna

Featured Replies

Napisano

Widzieli ofertę w Lidlu? Żona pyta, co chcę na urodziny i się nad nią zastanawiam.

Napisano

250 W to moom zdaniem mało. Od kilkunastu lat w garażu mamy taka małą szlifierke na tarcze 125 albo 130 mm. Ma moc cis pod 200 W. I szczerze mowiac to nadaje się do naostrzena wiertła max 6mm. Kazde mocniejsze docisnięcie tarczy czymkolwiek zatrzymuje ją. Ta w lidlu ma 250 W ale i tarcze większą. Nie wiem czy się to sprawdzi. Brar ma taką większą na tarcze 200 mm. Tą juz cos można szlifnąć. Samym rozpedem daje radę.

Napisano
  • Autor

250 W to moom zdaniem mało. Od kilkunastu lat w garażu mamy taka małą szlifierke na tarcze 125 albo 130 mm. Ma moc cis pod 200 W. I szczerze mowiac to nadaje się do naostrzena wiertła max 6mm. Kazde mocniejsze docisnięcie tarczy czymkolwiek zatrzymuje ją. Ta w lidlu ma 250 W ale i tarcze większą. Nie wiem czy się to sprawdzi. Brar ma taką większą na tarcze 200 mm. Tą juz cos można szlifnąć. Samym rozpedem daje radę.

Sąsiad ma taką:

http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/obrabiarki/szlifierki-wielofunkcyjne/szlifierka-kombi-251043/

Ostrzyłem u niego siekiery i ostrze kosiarki, i nie zauważyłem, żeby była za słaba?

Napisano

Mam starą szlifierkę stacjonarną, z silnikiem trójfazowym. Jak się rozkręca to hałasuje tak że dwa piętra wyżej słychać. :] Ale naostrzysz na niej wszystko, łącznie ze wspomnianą siekierą. Dla odmiany mam również nową za to słabą szlifierkę na jedną fazę, ciuchutka jest ale nadaje się praktycznie tylko do ostrzenia elektrod, wierteł i innej drobnicy. A teraz kupiłbym szlifierkę z taśmą z jednej strony zamiast kamienia, bywa to szalenie praktyczne.

Napisano

Olleo ja też przez te kilkanaście lat na tej malej ostrzylem siekiery i noze od kosiarki. I dako się. Dla mnie jest zasadniczą różnicą naostrzyc coś a zeszlifowac coś. Po spawaniu wielu rzeczy oszlifowanie spawu na tej szlifierce było malo przyjemne. Flex dawal zdecydowanie lepsze efekty. Przy ostrzeniu rzeczonej siekiery potrzebne jest delikatne szlifowanie zecy nie przegrzac krawedzi.

Napisano

Widzieli ofertę w Lidlu? Żona pyta, co chcę na urodziny i się nad nią zastanawiam.

Kupiłem w Lidlu rok temu (na imieniny) i nie polecam. Silnik tak słaby, że jak przyszedł mróz, to nie chciała nawet ruszyć, trzeba było zdejmować papier ścierny.

Kamień też jakiś "miękki", po oszlifowaniu kilkunastu prętów powstał wyraźny rowek.

Mocniejsze dociśnięcie materiału do papieru powoduje zatrzymanie silnika i odkręcanie się kamienia

Napisano
  • Autor

Kupiłem w Lidlu rok temu (na imieniny) i nie polecam. Silnik tak słaby, że jak przyszedł mróz, to nie chciała nawet ruszyć, trzeba było zdejmować papier ścierny.

Kamień też jakiś "miękki", po oszlifowaniu kilkunastu prętów powstał wyraźny rowek.

Mocniejsze dociśnięcie materiału do papieru powoduje zatrzymanie silnika i odkręcanie się kamienia

Dzięki za opinię. Co prawda chyba o tej z papierem ściernym (ta ma drugi kamień do szlifowania na mokro), ale powinny mieć podobną jakość.

Zażyczę sobie wobec tego chyba imadło porządne ;)

Napisano

Tak się zastanawiam czemu to takiej małej mocy robią, te stare polskie miały coś około 1 kW i tam robota szła :ok:

Napisano
  • Autor

Tak się zastanawiam czemu to takiej małej mocy robią, te stare polskie miały coś około 1 kW i tam robota szła :ok:

Robią mocne, tylko mocno też kosztują :)
Napisano

No i właśnie coś takiego posiadam. :ok:

Napisano

Co chcesz na tej szlifierce ostrzyć?

Napisano
  • Autor

Co chcesz na tej szlifierce ostrzyć?

Noże, ostrza kosiarki, sekator, siekiery, dłuta i takie tam. Chyba, że nauczę się ostrzyć wiertła.
Napisano

Noże, ostrza kosiarki, sekator, siekiery, dłuta i takie tam. Chyba, że nauczę się ostrzyć wiertła.

Wszystko to można ogarnąć kątówką. Szkoda miejsca na stole w warsztacie na szlifierkę stołową  :phi:

Napisano

Wszystko to można ogarnąć kątówką. Szkoda miejsca na stole w warsztacie na szlifierkę stołową  :phi:

Nie wszystko ;)  wiertła nie zaostrzysz ;]  Ja kupiłem bo nienawidzę spawać elektrodą ostrzoną na kątówce ;)   

Napisano

Nie wszystko ;)  wiertła nie zaostrzysz ;]  Ja kupiłem bo nienawidzę spawać elektrodą ostrzoną na kątówce ;)   

Wiertło czy nóż tokarski bez problemu naostrzę kątówką, a za ostrzenie elektrod do TIG-a na szlifierce stołowej wyrywam jaja i zamieniam z oczami  :facepalm:   :phi:

Napisano

Wiertło czy nóż tokarski bez problemu naostrzę kątówką, a za ostrzenie elektrod do TIG-a na szlifierce stołowej wyrywam jaja i zamieniam z oczami  :facepalm:   :phi:

Bez problemu da się naostrzyć elektrodę na szlifierce stołowej, bez problemu da się naostrzyć na szlifierce ręcznej tylko trza odpowiedni papier założyć (krążek na rzep i pięknie idzie). Jak ktoś umie to naustrzy elektrodę na swojej szorstkiej dupie a jak nie to sam jest dupa. ;)

Napisano
  • Autor

Wszystko to można ogarnąć kątówką. Szkoda miejsca na stole w warsztacie na szlifierkę stołową :phi:

Na mokro?
Napisano

@Cinek@Olleo No i jak ten kraj ma wyglądać, jak tacy fachowcy?  :hehe:  :facepalm:  :phi: .

Napisano

@@amazaque A co ja Ci poradzę jak w robo spawara za kupę siana, do mojego użytku przyłbica z nawiewem tylko jakoś profi ostrzałki do elektrod brak.

Napisano

Ale że co? Nie umiem na kątówce utrzymać kąta który jest mega ważny przy ostrzeniu elektrody i już. Wiertło to samo i nie mówimy byle by wierciło ale np takie fi20m. Chciałbym zobaczyc takie wiertło ostrzone kątówką ;l  

Napisano

@@amazaque A co ja Ci poradzę jak w robo spawara za kupę siana, do mojego użytku przyłbica z nawiewem tylko jakoś profi ostrzałki do elektrod brak.

To na boku jedź jak musisz  :facepalm: , ale nie rób mi rowa na środku, bo jak powiedziałem - jaja z oczami zamieniam  :old:   :wpysk: .

Napisano

Ostrzałkę to miałem gdy programowałem roboty spawalnice tam zmiana o 3" kąta powodowała brak przetopu lub podtopienia  ;]  Wszędzie gdzie robiłem elektrody na szlifierce stołowej się ostrzyło  ;)

Napisano

@@cumel Ja się tu mądrzyć nie będę, bo to dopiero druga robota gdzie tigiem spawam; w poprzedniej szef wyraźnie NIE życzył sobie bym ostrzył elektrody na szlifierce stołowej, w obecnej KAŻE tylko na stołowej to robić.

I bądź tu mądry...

Napisano

I bądź tu mądry...

No własnie bądź! Sobie zrób dobrze, a innym nie szkodź :old:  :ok:  :phi: . 

Napisano

Ja mam wywalone na to co on sobie życzy czy każe nie pasuje mu to do widzenia. Szlifierka kosztuje takie grosze :facepalm: aż głupio nie mieć jej na stanowisko ;] Żeby zrobić robotę to trzeba mieć choć minimum tego sprzętu.....Ostrzenie kątówką nie wchodzi w grę  ;)

Napisano

Ja mam wywalone na to co on sobie życzy czy każe nie pasuje mu to do widzenia. Szlifierka kosztuje takie grosze :facepalm: aż głupio nie mieć jej na stanowisko ;] Żeby zrobić robotę to trzeba mieć choć minimum tego sprzętu.....Ostrzenie kątówką nie wchodzi w grę ;)

@@cumel w OBU robotach były szlifierki stacjonarne
Napisano
  • Autor

@Cinek@Olleo No i jak ten kraj ma wyglądać, jak tacy fachowcy? :hehe::facepalm::phi: .

Nie uważam się za fachowca. Potrzebuję czasem naostrzyć coś na wolnych obrotach, na mokro. To coś dziwnego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.