Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tuleja plywajaca w wersji poliuretanowej

Featured Replies

Napisano

Chodzi o tuleje plywajaca tylnej zwrotnicy, wygląda tak: post-132922-0-53408700-1479060219_thumb.jpg w oryginale jest niedostepna, trzeba by wymienić cala zwrotnice :facepalm: z zamienników dostępny jest jedynie febest i ted-gum podobno jeden gorszy szit od drugiego :chory: ale... dostepna jest tuleja wykonana z poliuretanu, tyle ze ma inna budowę, nie ma zewnętrznej tulei metalowej, a jedynie wewnetrzna a reszta w calosci z poliwęglanu :hmm: czy ktoś ma jakies doświadczenie z takimi tulejami, jak to się sprawuje?

na forum uzytkownikow dostałem na razie jedna konkretna odpowiedz

Ja jeżdżę na poli z gt4 (m.in. te pływające) i od półtorej roku spisują się świetnie (gdzie febesty wymieniłem po jednej dłuższej trasie).
Tak tuleje pływające nie mają metalu z zewnątrz (tylko tuleja wewnętrzna) ale działają poprawnie.

pozdr.

Edytowane przez leszcz

Napisano

potwierdzam, ja mam 2 lata w omedze, w aucie w którym nawet lemforder poddaje się po kilku miesiącach, w poli zero zużycia

Ale komfort jazdy też gorszy ( jest sztywnej, twardziej)

Napisano

W omedze są tuleje pływające?

Ja bym raczej tulei pływającej nie zastępował zwykłą/poli, bo chyba jakiś głębszy sens ma użycie przez konstruktora w zawieszeniu właśnie tulei pływającej :hmm:

Napisano

Chodzi o tuleje plywajaca tylnej zwrotnicy, wygląda tak: attachicon.giftuleja.jpg w oryginale jest niedostepna, trzeba by wymienić cala zwrotnice :facepalm: z zamienników dostępny jest jedynie febest i ted-gum podobno jeden gorszy szit od drugiego :chory: ale... dostepna jest tuleja wykonana z poliuretanu, tyle ze ma inna budowę, nie ma zewnętrznej tulei metalowej, a jedynie wewnetrzna a reszta w calosci z poliwęglanu :hmm: czy ktoś ma jakies doświadczenie z takimi tulejami, jak to się sprawuje?

pozdr.

W Nubirze tez był problem z tulejami i brało się większe od innego samochodu i przetaczało zewnętrzny pierścień na wymiar.

Napisano

W omedze są tuleje pływające?

Ja bym raczej tulei pływającej nie zastępował zwykłą/poli, bo chyba jakiś głębszy sens ma użycie przez konstruktora w zawieszeniu właśnie tulei pływającej :hmm:

wahacze przednie

Napisano

Chodzi o tuleje plywajaca tylnej zwrotnicy, wygląda tak: attachicon.giftuleja.jpg w oryginale jest niedostepna, trzeba by wymienić cala zwrotnice :facepalm: z zamienników dostępny jest jedynie febest i ted-gum podobno jeden gorszy szit od drugiego :chory: ale... dostepna jest tuleja wykonana z poliuretanu, tyle ze ma inna budowę, nie ma zewnętrznej tulei metalowej, a jedynie wewnetrzna a reszta w calosci z poliwęglanu :hmm: czy ktoś ma jakies doświadczenie z takimi tulejami, jak to się sprawuje?

pozdr.

Tuleje pływające tylnej zwrotnicy w e46 są cały czas produkowane z oryginału, jak również łatwo dostępne z bardzo wielu firm, w tym również Lemforder, który dostarczał na pierwszy montaż dla BMW. Poliuretanu tam się nie wkłada. Tuleja pływająca, inaczej przegub kulowy, ma za zadanie swobodne przemieszczanie promieniowe górnego wahacza, w którym osadzona jest sprężyna. Jeśli zastosujesz tam poliuretan, to przy montażu zwrotnicy będziesz musiał użyć kilkumetrowej rury, żeby to jakoś nagiąć i przełożyć śrubę przez tuleję. Tuleja pływająca ma za zadanie również ułatwić montaż całego zawieszenia.

Napisano
  • Autor

Tuleje pływające tylnej zwrotnicy w e46 są cały czas produkowane z oryginału, jak również łatwo dostępne z bardzo wielu firm, w tym również Lemforder, który dostarczał na pierwszy montaż dla BMW. Poliuretanu tam się nie wkłada. Tuleja pływająca, inaczej przegub kulowy, ma za zadanie swobodne przemieszczanie promieniowe górnego wahacza, w którym osadzona jest sprężyna. Jeśli zastosujesz tam poliuretan, to przy montażu zwrotnicy będziesz musiał użyć kilkumetrowej rury, żeby to jakoś nagiąć i przełożyć śrubę przez tuleję. Tuleja pływająca ma za zadanie również ułatwić montaż całego zawieszenia.

Z BMW nie ma problemu, problem w tym ze nie chodzi o BMW, a o Lexusa IS300 :]

pozdr.

Napisano
  • Autor

W Nubirze tez był problem z tulejami i brało się większe od innego samochodu i przetaczało zewnętrzny pierścień na wymiar.

Ktos już probowal obejść problem w ten spsob i nie udało mu się znaleźć odpowiedniego dawcy, ja tez szukałem i nie znalazłem :oslabiony:

ze strony Febestu:

Wymiary(14.2X43X55)

Średnica zewnętrzna 43 mm

Średnica wewnętrzna 14,2 mm

Długość tulei wewn 55 mm

Długość tulei zewn. 27 mm

pozdr.

Napisano
  • Autor

wahacze przednie

no nie o to pytałem :phi:

pozdr.

Napisano

Ktos już probowal obejść problem w ten spsob i nie udało mu się znaleźć odpowiedniego dawcy, ja tez szukałem i nie znalazłem :oslabiony:

ze strony Febestu:

pozdr.

Z BMW nie ma problemu, problem w tym ze nie chodzi o BMW, a o Lexusa IS300 :]

pozdr.

A to OK. W takim razie kupiłbym tuleje pływające od BMW, mają średnicę zewnętrzną ciut większą, bo 45,2mm, ale sprawny tokarz złapie z obu stron i zbierze 1,1 mm. Ewentualnie zwrotnicę przefrezować, aby tuleje od BMW pasowały w przyszłości. Długość do minimalnego skrócenia na szlifierce (56,7mm) i otwór wiertłem z 12,1 na 14,2mm przelecieć.

Napisano

Jeżeli są dostępne dobre poliuretany to montuj śmiało. W terenówkach zdają egzamin to i na szosie nie klękną. Dobierałem i dotaczałem z Deutera do rajdówki, przelatały sezon w cross country (nawet z tytułem na koniec ;) ) i chyba tylko ze 2 dostały luzu.

Napisano
  • Autor

Jeżeli są dostępne dobre poliuretany to montuj śmiało. W terenówkach zdają egzamin to i na szosie nie klękną. Dobierałem i dotaczałem z Deutera do rajdówki, przelatały sezon w cross country (nawet z tytułem na koniec ;) ) i chyba tylko ze 2 dostały luzu.

to ze tuleje poli daja rade to wiem, ale tu się rozchodzi o plywajace, które w tej wersji poli maja zupełnie inna budowę 8-)

pozdr.

Napisano
  • Autor

Febest nie jest zły. Mam kilka tulei u siebie z tej firmy.

kumpel "hondziarz" mowi ze ruskie na febestach jezdza, a drogi maja chyba gorsze od naszych, z drugiej strony na forum lexusa pisza ze to szit, może jedne tuleje maja lepiej opracowane od drugich :nie_wiem:

pozdr.

Napisano

Ja mam właśnie w Hondzie zamontowane i z tego co pamiętam to w tylnych zwrotnicach mam właśnie Febesta. Remont zawieszenia robiłem w maju i póki co nic się nie rozleciało.

Napisano
  • Autor

A to OK. W takim razie kupiłbym tuleje pływające od BMW, mają średnicę zewnętrzną ciut większą, bo 45,2mm, ale sprawny tokarz złapie z obu stron i zbierze 1,1 mm. Ewentualnie zwrotnicę przefrezować, aby tuleje od BMW pasowały w przyszłości. Długość do minimalnego skrócenia na szlifierce (56,7mm) i otwór wiertłem z 12,1 na 14,2mm przelecieć.

chyba pojde w strone poliuretanu, a jak się nie sprawdzi to kupie lemfordera do beemki i dam tokarzowi :ok:

pozdr.

Napisano

chyba pojde w strone poliuretanu, a jak się nie sprawdzi to kupie lemfordera do beemki i dam tokarzowi :ok:

pozdr.

Nie zakładałbym tam poliuretanu, zupełnie inna charakterystyka będzie na pełnej gumowej tulei i inna na poliuretanie. 

Jak już to od razu od BMW bym kładł.

Po coś tam włożyli tą pływającą ;)

Napisano
  • Autor

Ja mam właśnie w Hondzie zamontowane i z tego co pamiętam to w tylnych zwrotnicach mam właśnie Febesta. Remont zawieszenia robiłem w maju i póki co nic się nie rozleciało.

to ze się nie rozleciało to jeszcze nic nie znaczy ;]  sprawdzales czy nie ma luzu? u mnie do rozlecenia jest jeszcze bardzo daleko (subtelny luz :phi: ), w beemce albo luzu dostaje, albo skrzypi jak stary tapczan :jump:

pozdr.

Napisano

Wszystko ładnie się trzyma :ok: bardziej boję się o Febi na przodzie, ale jak coś będzie nie tak to mam oem w zanadrzu ;]

Napisano
  • Autor

Wszystko ładnie się trzyma :ok: bardziej boję się o Febi na przodzie, ale jak coś będzie nie tak to mam oem w zanadrzu ;]

jak się na cos zdecyduje, to dam znac co zalozylem :ok:

pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.