Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak rozebrać wydech bez niszczenia go?

Featured Replies

Napisano

Tłumik końcowy dorobił się dziury i stał się niezbyt kulturalny. Potrzebuję to zaspawać, a w tym celu muszę tłumik, niestety, zdjąć, bo dziura jest od góry. Poproszę o wskazówki jak w temacie - odnośnie jakichś sprawdzonych sposobów na zrobienie tego w miarę bezinwazyjnie, bo w lublinie też próbowałem. Co prawda udało się, ale w rurze narobiłem bruzd. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to palnik, ale może są jakieś prostsze, może przy pomocy preparatów jakichś, czy coś...

PS. Jeśli ma to jakieś znaczenie, chodzi o corollę verso.

Edytowane przez mp79

Napisano

Przeciąć rurę. Przy ponownym montażu spaw dookoła, albo można założyć kawałek rury o ciut większej średnicy...

Napisano

Do łączenia rur można dać łącznik skręcany.

2a8n9n6.jpg

Napisano

Tłumik końcowy dorobił się dziury 

Poproszę o wskazówki jak

Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to palnik, ale może są jakieś prostsze, może przy pomocy preparatów jakichś, czy coś...

Ja bym zaczął od "rozpoznania terenu", ale chyba tego nie ruszałeś jeszcze w bolidzie?

Rozwiązania łączenia tłumika mogą być co najmniej 3:

- na wpust, czyli jedna rura wchodzi w drugą + obejma zaciskowa na zewnątrz

- na styk, czyli dwa kołnierze dociskane śrubami + uszczelka

- rura montowana w fabryce w całości - do wymiany tłumika końcowego należy go odciąć   8]   nowy ma już połączenie na wpust (mam takie cuś we fiordzie).

Z pobieżnej lektury internetów wynika, że będziesz potrzebował nowej uszczelki i ew. nowych śrub, jeśli stare odetniesz. Takie połączenie może nie być skręcane "na sztywno", tylko z użyciem śrub z niepełnym gwintem: dokręcasz wtedy nakrętki do końca gwintu, a za docisk odpowiadają sprężyny zakładane na śruby - zerknij pod auto i się wszystkiego dowiesz.

Jak widzisz - marka i model bolidu ma decydujące znaczenie   :phi:

http://pamaku.pl/produkt-tlumiki-toyota-corolla-verso-1-6i-16v_,26.111_tlumik-koncowy_,12652.html

http://pamaku.pl/produkt-elementy-montazowe-inne_,Bolt+Spiral_element-montazowy_,9725.html

Edytowane przez romano11

Napisano

Tłumik końcowy dorobił się dziury i stał się niezbyt kulturalny. Potrzebuję to zaspawać, a w tym celu muszę tłumik, niestety, zdjąć, bo dziura jest od góry. Poproszę o wskazówki jak w temacie - odnośnie jakichś sprawdzonych sposobów na zrobienie tego w miarę bezinwazyjnie, bo w lublinie też próbowałem. Co prawda udało się, ale w rurze narobiłem bruzd. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to palnik, ale może są jakieś prostsze, może przy pomocy preparatów jakichś, czy coś...

zrób zdjęcie tego połączenia to ktoś sensownie doradzi w danym przypadku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.