Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

centralny zamek

Featured Replies

Napisano

jak co roku przypomniała się nietypowa usterka naszej cromy.

Rano jak przychodzę do samochodu nie dzia centralny zamek (otwieranie, zamykania, klapa). Jak otworzę kluczykiem, to zaczyna działać.

1. Bateria w pilocie sprawna

2. Raczej nie jest to zamarznięta linka/ siłownik bo dlaczego nie działa bagażnik?

3. Raczej nie jest to problem "przejścia sygnału" przez zamrożone szyby bo otwarcie z kluczyka powoduje zadziałanie cz.

Gdzie szukać przyczyn i co naprawić? 

Napisano

problem występuje przy niżej temperaturze, próbujesz kilka razy, kierunkowskazy migają?

ta ja się dołączę w tym temacie z podobnym zimowym problemem, może związanym ;)

Kiedyś sporadycznie, teraz coraz częściej, po zimnej nocy pojawia mi się żółta kłódka zabezpieczeń i zablokowany kluczyk

jednocześnie słychać niemrawą pracę (inna niż zwykle) od blokady kierownicy.

Po powtórnym włożeniu kluczyka udaje się uruchomić silnik.

Wiem, że na wiosnę problem ustąpi, ale nie che się stresować przez cała zimę czy uda się odpalić auto.

Macie jakiś sprawdzony patent?

Napisano

z centralnym zamkiem nie jest to jakis problem z centralką w drzwiach kierowcy, coś mi się kojarzy :hmm: :hmm:

Napisano

Znalazłem w instrukcji:

"OSTRZEŻENIE Jeżeli, w wyniku próby zaświecenia zestawu wskaźników i/lub uruchomienia silnika, na wyświetlaczu pojawi się komunikat „Far controllare sist. protez. veicolo” – Sprawdzić system ochrony samochodu”, powtórzyć operację poruszając kierownicą tak aby ułatwić odblokowanie kierownicy. Wyświetlanie komunikatu na wyświetlaczu nie zakłóca funkcjonowania blokady kierownicy"

U mnie blokada puszcza, ale może coś można/trzeba nasmarować .... :hmm: 

Napisano

z centralnym zamkiem nie jest to jakis problem z centralką w drzwiach kierowcy, coś mi się kojarzy :hmm: :hmm:

raczej chyba ze stacyjką kluczyka, tam jest chyba odbiornik sygnału z pilota?

Napisano

raczej chyba ze stacyjką kluczyka, tam jest chyba odbiornik sygnału z pilota?

cos mi sie kojarzy,że w drzwiach jest jakas centralka zamka

Napisano

cos mi sie kojarzy,że w drzwiach jest jakas centralka zamka

tak, jest centralka w lewych drzwiach, steruje zamkiem lewym

dodatkowo jest w prawych drzwiach i z tyłu pod kanapą do drzwi tylnych :)

Napisano

kurde, nie mam mozliwosci szukania, jest jakis moduł odpowiadający za CZ w całości a nie za 1 drzwi. Tez miałem problemy tylko nie pamietam gdzie to opisywałem , chyba na fiat forum

Napisano
  • Autor

problem występuje przy niżej temperaturze, próbujesz kilka razy, kierunkowskazy migają?

ta ja się dołączę w tym temacie z podobnym zimowym problemem, może związanym ;)

Kiedyś sporadycznie, teraz coraz częściej, po zimnej nocy pojawia mi się żółta kłódka zabezpieczeń i zablokowany kluczyk

jednocześnie słychać niemrawą pracę (inna niż zwykle) od blokady kierownicy.

Po powtórnym włożeniu kluczyka udaje się uruchomić silnik.

Wiem, że na wiosnę problem ustąpi, ale nie che się stresować przez cała zimę czy uda się odpalić auto.

Macie jakiś sprawdzony patent?

U mnie kierownica i stacyjka dzialaja dobrze. Nie otwieraja si drzwi i bagażnk. Kierunkowskazy nie mrugaja.

Wysłane z mojego Mi 4i przy użyciu Tapatalka

Napisano

U mnie kierownica i stacyjka dzialaja dobrze. Nie otwieraja si drzwi i bagażnk. Kierunkowskazy nie mrugaja.

Jak rozumiem nie działa tylko klapa tylna... a po otwarciu klapy zapala się podświetlenie?

Jeśli nie to sól atakuje tobie klamkę lub mikro włącznik otwarcia klapy - przycisk  na stale wciśnięty lub zgnił, lub..... 

Edytowane przez Lisek

Napisano
  • Autor

Jak rozumiem nie działa tylko klapa tylna... a po otwarciu klapy zapala się podświetlenie?

Jeśli nie to sól atakuje tobie klamkę lub mikro włącznik otwarcia klapy - przycisk na stale wciśnięty lub zgnił, lub.....

Nie nie nie :)

Nic nie dziala jak jest zimny poranek. Po otwarciu drzwi kluczykiem wszystko zaczyna dzialac. Zamki w drzwiach, klapa, podswietlenie itd.

Napisano

Jeśli nie to sól atakuje tobie klamkę lub mikro włącznik otwarcia klapy - przycisk  na stale wciśnięty lub zgnił, lub..... 

Kilka razy zdarzyło mi się że siłownik klapy przestał odpowiadać na sygnały z pilota

Oczywiście przy tym występuje problem z uszkodzonymi mikro wyłącznikami od otwarcia klapy tylnej oraz odpowiedzialnego za włączanie oświetlenia bagażnika w zamku

U mnie pomogło rozebranie i czyszczenie preparatem kontakt mikro wyłączników od otwarcia klapy i w zamku odpowiadającego za oświetlenie bagażnika

Tyle że problem wcześniej czy później wróci, uszczelka gumowa klamki od tylnej klapy jest już lekko przetarta, wilgoć i syf dostaje się do środka więc problem powróci

Dla mnie jest to typowa usterka w Cromie, tyle że kompleksowa naprawa jest trochę kosztowna. Nowa klamka do tylnej klapy to koszt około 300 stówek

Napisano

Nie nie nie :)

Nic nie dziala jak jest zimny poranek. Po otwarciu drzwi kluczykiem wszystko zaczyna dzialac. Zamki w drzwiach, klapa, podswietlenie itd.

Eeee to grubsza sprawa.. I może to być wszystko od padającego akumulatora ( za niskie napięcie powoduje odłączenie wszystkich modułów czuwania w aucie ) po problemie z kostkami w drzwiach ( przeczyścić odpowiednim preparatem ) i po uszkodzonymi sterownikami lub którąś z klamek.... 

Jesli nie otwiera się z pilota czasami warto przyłożyć pilota do czoła i pomaga :hehe:  :hehe:  :hehe:  wiem, że śmieszne ale działa  ;] 

Napisano
  • Autor

Eeee to grubsza sprawa.. I może to być wszystko od padającego akumulatora ( za niskie napięcie powoduje odłączenie wszystkich modułów czuwania w aucie ) po problemie z kostkami w drzwiach ( przeczyścić odpowiednim preparatem ) i po uszkodzonymi sterownikami lub którąś z klamek....

Jesli nie otwiera się z pilota czasami warto przyłożyć pilota do czoła i pomaga :hehe::hehe::hehe: wiem, że śmieszne ale działa ;]

No wlasnie to dziwne. Akumulator w zeszlym roku wymieniony. Przy okazji wypsikam kostki. Sprobuje jeszcze zaprogramowac piloty on nowa

• 2 tygodnie później...
Napisano

No wlasnie to dziwne. Akumulator w zeszlym roku wymieniony. Przy okazji wypsikam kostki. Sprobuje jeszcze zaprogramowac piloty on nowa

z kostkami dobry pomysł,

a sprawdzałeś czy są jakieś błędy w immobilizer albo body computer?

Napisano
  • Autor

z kostkami dobry pomysł,

a sprawdzałeś czy są jakieś błędy w immobilizer albo body computer?

Bledow nie ma. Przy okazji wlaczania grzalki zrobilem osiowanie i jak do teraz pilot dziala. Dziwna sprawa ale dobrze ze dziala :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.