Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przemyslenia po sprzedazy auta w De.

Featured Replies

Napisano

Hej,

sprzedalem dzis auto, chyba po tygodniu od wystawienia i tak mnie na przemyslenia naszlo. Sprzedaz auta w De i tam tez zerejestrowanego.

Ogloszenie i zdjecia: http://ww3.autoscout24.de/classified/299576185

Auto: Ford Focus 2005 rok, nic blacharsko nie robione oprocz dolu prawego blotnika. Praktycznie brak korozji. W aucie totalnie nic do robienia z nowymi oponami letnimi, po wymianie filtrow, klockow, lozysk przed 4.000km. Auto kupilem jako przejsciowke dla zony czekajac jak sie nowe auto wyprodukuje.

Cena wg. mnie atrakcyjna, bo auto chcialem sprzedac a nie sprzedawac.

Przypominam rozmawiamy o 11-letnim Fordzie z 186.000km przebiegu.

Podejscie Niemcow:

- zle bo brak rachunku za wymiane rozrzadu w 2013roku, i bylo az 5-ciu wlascicieli, padlo kilka propozycji zdecydowanie ponizej moich oczekiwan

Podejscie Polakow (tu zglosil sie do mnie handlarz, ktory mial klienta na auto, cena ok - 2700E)

- jednak klient zrezygnowal, po przeslaniu 60 zdjec zrobionych z mojej inicjatywy, by dokladnie wiedzieli jakie to auto jest, ze wzgledu na to, ze boczek fotela kierowcy (przypominam - po 11-stu latach i 186.000km) byk troche popekany (i jak mniemam ciezko bedzie sie sasiadowi pochwalic).

- problem ilosci wlascicieli nie istnial

Podejscie Rumunom:

- przyjechali w 5-tke, ale tylko jeden mowiacy po niemiecku, poogladali, ustalilismy cene (2750E), wyplacili gotowke (juz w banku - prawdziwa :D) i tyle tego bylo

Podsumowanie, a raczej pytanie:

- Czy naprawde trzeba brac paste do butow i przejechac nia boczek fotela by Polak byl z auta w super stanie technicznym za dobra cene zadowolony? Nie da sie sprzedac auta tak normalnie i uczciwie?

Napisano

Hej,

sprzedalem dzis auto, chyba po tygodniu od wystawienia i tak mnie na przemyslenia naszlo. Sprzedaz auta w De i tam tez zerejestrowanego.

Jaki sens ma wyciaganie wnioskow na podstawie jednego handlarza?  :nie_wiem:

Napisano
  • Autor

Jaki sens ma wyciaganie wnioskow na podstawie jednego handlarza?  :nie_wiem:

Moze i zadne, ale ten argument mnie zabil. Zreszta to nie byla opinia handlarza tylko klienta docelowego.

Napisano

Moze i zadne, ale ten argument mnie zabil. Zreszta to nie byla opinia handlarza tylko klienta docelowego.

Po pierwsze, to robisz filozofię z oględzin jednej osoby z każdego kraju i wyciągasz za daleko idące wnioski.

Po drugie, ten boczek to mógł być dla Polaka sygnał, że przebieg jest większy. :)

Napisano

To ja Ci opowiem jak sprzedawałem w PL.

Daihatsu YRV GTti a więc mega unikat. Klasa B. Tylko 1000szt. sprzedanych w EU. 130KM automat. Rocznik 2002 czyli auto 14-letnie. 184tys. km. Niemożliwy do potwierdzenia. Nic nie spękane. Nic nie przetarte. Ale to norma w Dai.

Cena atrakcyjna 7kzł. bo nie zależało mi na tym żeby się bujać tylko sprzedać bez targowania.

Dałem ogłoszenie na OLX 24-go października. Następnego dnia przyjechał Polak. Pooglądał, powiedziałem mu wszystko co wiem o aucie jak na spowiedzi. Miał się zastanowić ale nie wrócił.

Później dzwoniły jeszcze trzy osoby. Czwarty klient obejrzał na parkingu bez mojej obecności i w minioną niedzielę o 21:00 przyjechał i kupił. Opuściłem mu na wymianę oleju (termin właśnie minął) i poprawkę mocowania przedniego zderzaka bo zahaczyłem gdzieś ostatnio i odstawał.

Następnego dnia napisał, że wszystko OK i zadowolony.

Wieczorem zadzwonił jeszcze jeden zawiedziony, że już sprzedane.

Trzy tygodnie, pięć czy sześć telefonów i po bólu. Z poprzednimi Dai było tak samo.

Napisano
  • Autor

Po pierwsze, to robisz filozofię z oględzin jednej osoby z każdego kraju i wyciągasz za daleko idące wnioski.

Po drugie, ten boczek to mógł być dla Polaka sygnał, że przebieg jest większy. :)

Przebieg potwierdzony przegladami u Forda, badaniami technicznymi z calego okresu.

Moze inaczej -mnie chodzi o nierealne (przynajmniej w mojej opinii) wyobrazenia o aucie za 10-15% ceny poczatkowej

Napisano

Przebieg potwierdzony przegladami u Forda, badaniami technicznymi z calego okresu.

Moze inaczej -mnie chodzi o nierealne (przynajmniej w mojej opinii) wyobrazenia o aucie za 10-15% ceny poczatkowej

Jak w kraju same perełki i żyletki z niskim przebiegiem, nie bite, od kobiety albo dziadka, bez grama rdzy. To co się dziwisz że jak pokazałeś kiepski boczek fotela to gość nie chciał.;)
Napisano

To ja Ci opowiem jak sprzedawałem w PL.

Daihatsu YRV GTti a więc mega unikat. Klasa B. Tylko 1000szt. sprzedanych w EU. 130KM automat. Rocznik 2002 czyli auto 14-letnie. 184tys. km. Niemożliwy do potwierdzenia. Nic nie spękane. Nic nie przetarte. Ale to norma w Dai.

Cena atrakcyjna 7kzł. bo nie zależało mi na tym żeby się bujać tylko sprzedać bez targowania.

Dałem ogłoszenie na OLX 24-go października. Następnego dnia przyjechał Polak. Pooglądał, powiedziałem mu wszystko co wiem o aucie jak na spowiedzi. Miał się zastanowić ale nie wrócił.

Później dzwoniły jeszcze trzy osoby. Czwarty klient obejrzał na parkingu bez mojej obecności i w minioną niedzielę o 21:00 przyjechał i kupił. Opuściłem mu na wymianę oleju (termin właśnie minął) i poprawkę mocowania przedniego zderzaka bo zahaczyłem gdzieś ostatnio i odstawał.

Następnego dnia napisał, że wszystko OK i zadowolony.

Wieczorem zadzwonił jeszcze jeden zawiedziony, że już sprzedane.

Trzy tygodnie, pięć czy sześć telefonów i po bólu. Z poprzednimi Dai było tak samo.

Bo byłeś może za szczery. Serio piszę. Niektórzy chcą myśleć o swoich autach to co handlarze w ogłoszeniach piszą. Wolą słodkie kłamstwa niż gorzką prawdę.
Napisano

Przed wszystkimi byłem szczery. Wolę świadomego kupującego niż żeby mi później biadolił, że olej trzeba zmienić.

Napisano

Bo dajchatse są the best pod każdym względem

Kupujesz tanio, użytkujesz bajkowo, i na koniec sprzedajesz szybko i drogo ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.