Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Proszę o uspokojenie mnie, bo chyba szukam na siłę problemu...

Featured Replies

Napisano

Ok, 

tak się trafiło, że bravo jest 2.0 MJ, a nie 1.4 TJ.

Jestem mega szczęśliwy, tak, że dwa razy żona  pojechała służbówką do pracy, a ja naszym Bravo :D

I teraz tak, przejechaliśmy już koło 2000 km od momentu zakupu [łącznie z dojazdem do domu] i w zasadzie jest wszystko OK.

Autem żona jeździ do pracy na co dzień - koło 10 km w korkach w jedną stronę - i w zasadzie jest to co mnie nieco martwi.

Na dystansie ~1600 KM mam spalanie 8.1 l/100- niestety nie pamiętam średniej prędkości. 

Poprzednie tankowania miałem na podobnym poziomie.

Niestety teraz na dystansie 160 km spalanie ledwo obniżyłem do 8.8 l/100 przy prędkości średniej 24 km/h

I teraz się zastanawiam, czy coś może być nie teges?

Średni interwał miedzy czyszczeniami DPF to 317.. 406.. 251 km w ostatnim odczycie.

Czadzieje, czy doszukiwać się ?

Ogólnie auto ma zmieniony rozrząd, oleje itp...

Napisano

szczerze? to zastanawiajace... moje stilo 1.9 140 km przy dynamicznej jezdzie srednie pokazuje 5,8l/100km , kiedys moj rekord to 4,2l/100km. ale teraz ponizej 5,2 juz nie zejde, bo podejrzewam lejace wtryski. ale sam nie wiem bo kotrekty sa roznie. musisz sprawdzic parametry , bo ja nawet przy jezdzie gt dynamicznej to mam max 7.8

Napisano
  • Autor

szczerze? to zastanawiajace... moje stilo 1.9 140 km przy dynamicznej jezdzie srednie pokazuje 5,8l/100km , kiedys moj rekord to 4,2l/100km. ale teraz ponizej 5,2 juz nie zejde, bo podejrzewam lejace wtryski. ale sam nie wiem bo kotrekty sa roznie. musisz sprawdzic parametry , bo ja nawet przy jezdzie gt dynamicznej to mam max 7.8

Na trasie miał koło 6 lirów przy dynamicznej jeździe...

Pytanie co dla Ciebie jest dynamiczną jazdą po mieście,  

u mnie ostatnio to jest dużo więcej stania :/

Ewenti jak sprawdzić parametry?

Napisano

Jak spalanie z komputera ma się do spalania "z dystrybutora"?

Jeśli samochód jest parkowany "pod chmurką" i jazda polega na 10km staniu w korku niestety szukasz dziury w całym.

Napisano
  • Autor

Też tak sądzę.

Przejrzałem raporty spalania i myślę że dobrze ponad 10 l/100 to jest powód do zastanowienia dopiero.

Jedyne co to muszę jakoś zadbać o to auto przy jazdach miejskich aby długo służyło.

Ale i tu ile głosów tyle opinii jak to zrobić...

Napisano

Generalnie dpf nie lubi krótkich tras. Szczególnie zimą. Co do egr, ja swój czyscilem w Stilo i rok był spokoj. Teraz mam częściowo zaślepiony (mjtd) i auto dostało drugie życie :) w moim przypadku zapychal się szlamem czujnik map sensor w kolektorze ssącym.

Dynamiczna jazda dla mnie to podciąganie biegow pod 2.200-2.500 obrotów... Szczerze pomimo tego że moje Stilo z 2004r to Daje mi tyle frajdy z jazdy co jak na razie żadne inne (no poza CC kjs) ... Wyobrazam sobie jak musi chodzić twoje 2.0 mjtd:)

Edytowane przez HARDTECHNO

Napisano

Spalanie masz w normie. W Alfie też mam 2.0 170KM i w mieście przy takiej średniej prędkości 8l to i tak dobrze.

DPF wypala się w zależności od warunków. U kolegi co 300km, u mnie co 450km. Im dłuższa jazda w optymalnych warunkach tym więcej km między wypalaniem.

Duże średnie spalanie robi się też z pory roku. Dłużej jedziesz z nie rozgrzanym silnikiem i to mocno podbija wynik.

Edytowane przez stig

Napisano

Ok, 

tak się trafiło, że bravo jest 2.0 MJ, a nie 1.4 TJ.

Jestem mega szczęśliwy, tak, że dwa razy żona  pojechała służbówką do pracy, a ja naszym Bravo :D

I teraz tak, przejechaliśmy już koło 2000 km od momentu zakupu [łącznie z dojazdem do domu] i w zasadzie jest wszystko OK.

Autem żona jeździ do pracy na co dzień - koło 10 km w korkach w jedną stronę - i w zasadzie jest to co mnie nieco martwi.

Na dystansie ~1600 KM mam spalanie 8.1 l/100- niestety nie pamiętam średniej prędkości. 

Poprzednie tankowania miałem na podobnym poziomie.

Niestety teraz na dystansie 160 km spalanie ledwo obniżyłem do 8.8 l/100 przy prędkości średniej 24 km/h

I teraz się zastanawiam, czy coś może być nie teges?

Średni interwał miedzy czyszczeniami DPF to 317.. 406.. 251 km w ostatnim odczycie.

Czadzieje, czy doszukiwać się ?

Ogólnie auto ma zmieniony rozrząd, oleje itp...

Norma, Bravo 1.9MJTD 120 @ 160 po Poznaniu pali 7,5-10 w zależności od ilości korków i stania oraz pory roku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.