Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam, przechadzając się ostatnio po internecie trafiłem na cudo zwane car power bank i zastanawiam się jak takie urządzenie sprawdza się w praktyce. Niby takim wihajstrem wspomożemy rozruch auta :hmm: Ktoś może miał z tym styczność ?

Napisano

pojemność 6Ah, prad startowy 150A. Znaczy wyzwalając prąd startowy rozładujesz sprzęta w 2.4s. Prąd szczytowy 300A, przy rozładowanym aku jest szansa, ze ten prąd popłynie, czyli starczy go na 1.2s. I oczywiście trzeba go podpiąć do aku, inaczej coś się spali.

Bardziej bym tego użył jako "rozgrzanie akumulatora".

Napisano

Witam, przechadzając się ostatnio po internecie trafiłem na cudo zwane car power bank i zastanawiam się jak takie urządzenie sprawdza się w praktyce. Niby takim wihajstrem wspomożemy rozruch auta :hmm: Ktoś może miał z tym styczność ?

zamiast dawac 4 stówy na jakiś chiński wynalazek (gdzie w aukcji nawet nie napisali co to za rodzaj baterii siedzi w środku), wolałbym zmienić w aucie aq na nowy- pewny, jeśli dotychczasowy sie kończy.

Napisano

pojemność 6Ah, prad startowy 150A. Znaczy wyzwalając prąd startowy rozładujesz sprzęta w 2.4s. Prąd szczytowy 300A, przy rozładowanym aku jest szansa, ze ten prąd popłynie, czyli starczy go na 1.2s. I oczywiście trzeba go podpiąć do aku, inaczej coś się spali.

dobrze to piliczyłeś?

2,4 minuty chyba

zakładając, ze parametry nie sa zawyżone

Napisano

aby wydoić 6ah - 150A będzie kręcić przez ponad 2 minuty.

a co do podpinania tego do AKU, to też niekoniecznie. jak masz aku w bagażniku - na 100% masz pod maską przygotowane miejsca do podpięcia zasilania :) i bez przesady - nic nie spalisz. to ledwie 1/2 prądu który zwykły akumulator samochodu benzynowego z siebie potrafi wypluć.

bardziej obszary mocy aku motocyklowego.

Edytowane przez jimbo22

Napisano

A możesz mi wytłumaczyć po co Ci to jeżeli masz sprawny akumulator i auto normalnie odpala? 

Napisano

Miał styczność. Przeciętnego benzyniaka i Diesla z padniętym aku (takim, że już nie daje rady zakręcić) normalnie odpala.

Nie próbowałem z odłączonym akumulatorem. Podejrzewam, że może być gorzej.

Napisano
  • Autor

A możesz mi wytłumaczyć po co Ci to jeżeli masz sprawny akumulator i auto normalnie odpala? 

Przypuśćmy sytuacje w której z losowych powodów akumulator nie będzie sprawny i akurat nie będzie nikogo w okolicy, żeby odpalić na klemy

Napisano
  • Autor

Rzuć okiem na to

Napisano

Przypuśćmy sytuacje w której z losowych powodów akumulator nie będzie sprawny i akurat nie będzie nikogo w okolicy, żeby odpalić na klemy

Dzwonię po assistance.

Napisano

dobrze to piliczyłeś?

2,4 minuty chyba

zakładając, ze parametry nie sa zawyżone

Tak, macie rację, 2.4 minuty żeby wydoić do zera.

Napisano

Rzuć okiem na to

Czyli podchodzą do zamrożonego akusa, podpinam do niego ten cieplutki power bank i akus dostaje strzała 100A. Pytanie jak to zniesie. Dodatkowo, ten power bank jest pewnie na akumulatorach LiPo lub LiFe, które przy silnym rozładowaniu potrafią wybuchnąć. Mają co prawda fabryczne zabezpieczenie odcinające przy głębokim sparku napięcia, ale ...

Ja tam wole mieć naładowany akus i przy -25 najwyżej włączyć na minutę światła, żeby go rozgrzać. Jeśli już to lepiej mieć mały żelowy 10Ah, cięższy, bez bajerów, ale pewniejszy.

Edytowane przez Toost

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.