Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BzAK Zabudowa poddasza - ścianka kolankowa

Featured Replies

Napisano

Powoli czas zabrać się za wykończenie poddasza. Jako że ścianka kolankowa jest dość niska, trzeba by ją trochę cofnąć i teraz pytanie.

Z płytą GK i dwoma warstwami wełny dojechać do obecnej ściany (a ściślej do wieńca) i później przed tym dobudować ściankę w dogodnej odległości?

Czy może wybudować stelaż przed-ścianki i skośny sufit rozpocząć od owej ścianki.

Czy można stelaż takiej ścianki wykonać z drewnianych łat? Zostało mi ich sporo i chętnie bym to na coś wykorzystał.

Napisano

IMHO tylko piewsza opcja, jak nie ocieplisz odcinka pomiędzy ścianką kolankową a ścianką przedkolankową to będzie duży mostek .. przez strop, ściany. Oczywiście trzeba pamiętać o ciągłości izolacji nie tylko termicznej ale także p.wilgociowej, warto to zrobić przed budową ścianki.

Ja mam taką ściankę murowaną, bo nie lubie GK, dodatkowo przykleiłem styro od strony murłaty, bo i tak mi został.

Napisano

Ja robię tak. Najpierw stelaż i płyta g/k na skosy, potem górny stelaż przed ścianki kolankowej kręcę do ostatniego stelaża skosu przez płytę. Oczywiście o wełnie i folii nie wspominam bo to oczywiste.

Co do zabudowy na łatach. Kiedyś robiliśmy właśnie takie zabudowy i dobrze się to trzymało, ale jak z wytrzymałością to nie wiem. Ciężko to przewidzieć. Czy łata nie będzie ciągnęła wilgoci z otoczenia i mocno pracowała przez co łączenia płyt będą pękały?

Napisano

Ja tylko dodam - tak pobocznie w temacie - że wszelkie połączenia płyt na kolankowej-skosie czy skoście-suficie warto robić z użyciem profila "V".

Poza tym - opcja pierwsza, choć paroizolację lepiej będzie się robiło gdy najpierw położysz stelaż i wełnę na skosie. Potem konstrukcja i wełna na przedściankę. Na koniec folia po całości i płyta na górę.

Napisano
  • Autor

O ile z profilem V pomiędzy sufitem a skosem nie ma większego problemu, to zastanawiam się jak dobrze zorganizować połączenie ściana-skos. Jeszcze pytanie techniczne - płyty przykręcamy tylko do profli CD60 i CW50, do nośnych UD30 i UW50 nie? 

post-138756-0-93170900-1481020201_thumb.jpg

Rysunek ma charakter poglądowy. Oczywiście pomiędzy tym wszystkim będzie jeszcze wełna, tak żeby zachować ciągłość izolacji.

Napisano

O ile z profilem V pomiędzy sufitem a skosem nie ma większego problemu, to zastanawiam się jak dobrze zorganizować połączenie ściana-skos. Jeszcze pytanie techniczne - płyty przykręcamy tylko do profli CD60 i CW50, do nośnych UD30 i UW50 nie? 

Rysunek ma charakter poglądowy. Oczywiście pomiędzy tym wszystkim będzie jeszcze wełna, tak żeby zachować ciągłość izolacji.

Jaki masz problem z V na dole? Zasada taka jak na górze - kładziesz płytę na kolankowej i do niej mierzysz linię skosu. Zabawy z wyznaczeniem skosu trochę miałem, ale temat do ogarnięcia znając podstawy geometrii.

Sprawa się komplikuje, gdy nie masz kątów pomiędzy ścianami.

Na pionowych ściankach kęciłem płytę do każdego profilu. Na suficie i skosach nie przykręcałem poprzecznej krawędzi płyty do profilu przyściennego. Tylko wzdłużne. Krawędzie poprzeczne przy łączeniu płyt fazowałem. Krawędź ciętą/poprzeczną dochodzącą do ściany zostawiałem bez fazy.Przed montażem płyt przyklejałem taśmę poślizgową poniżej profilu przyściennego. Szczeliny dokładnie szpachlowałem i dopiero potem taśma.

U mnie doskonale sprawdziła się taśma flizelinowa klejona przy ścianach (na styk do ściany), a na wszelkie narożnik wew oraz zew. inne niż 90st. taśmy tzw. "amerykańskie". Również amerykańską taśmą zbroiłem oryginalne połączenia  płyt na długich krawędziach. Na połączenia poprzeczne płyt na płaszczyźnie sufitu/skosu - również flizelina.

Całe poddasze robiłem sam. Od ocieplenia po farbę włącznie z wykończeniem okien dachowych. Nie pęka nic (mieszkamy 2 lata). Mikroskopijne zarysowania pojawiły się tam, gdzie to zaplanowałem, czyli w narożnikach na styku taśmy flizelinowej ze ścianą. Widoczne tylko tam, gdzie nie położyłem akrylu, bo mi się już zwyczajnie nie chciało :P

Edytowane przez tomkowski

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.