Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra J LPG - wymiana oleju, świec

Featured Replies

Napisano

Zależy ile chcesz nią jeździć ;)

Dla mnie katowanie silnika na jednym oleju przez 30kkm to głupota.

W swojej, nowej, zmieniłem przy 3000km, potem przy 13000 i teraz przy 23000 na serwisie rocznym.

Świec na razie nie ruszałem, ale nie mam LPG.

Napisano

Zdecydowanie bym skrócił. Nawet fabryczny "miernik" zużycia oleju nie dawał mi szansy na przejechanie 30 kkm. Robię 15-25 kkm rocznie, miernik reaguje na pewno na czas i przebieg. Zmieniam co 12-15 kkm lub max co rok.

Napisano
  • Autor

Zdecydowanie bym skrócił. Nawet fabryczny "miernik" zużycia oleju nie dawał mi szansy na przejechanie 30 kkm. Robię 15-25 kkm rocznie, miernik reaguje na pewno na czas i przebieg. Zmieniam co 12-15 kkm lub max co rok.

Pytanie czy kwestia przyzwyczajen czy ma uzasadnienie techniczne?

Napisano

Pytanie czy kwestia przyzwyczajen czy ma uzasadnienie techniczne?

Wymiana oleju to tak smieszny koszt w nowym aucie, ze mozna sobie zmieniac dla lepszego samopoczucia :ok:

Tez bym nie jezdzil wiecej jak 20kkm na jednym oleju.

Napisano

Wymiana oleju to tak smieszny koszt w nowym aucie, ze mozna sobie zmieniac dla lepszego samopoczucia :ok:

Tez bym nie jezdzil wiecej jak 20kkm na jednym oleju.

Tak jak koledzy powyżej zmieniałbym co 15 góra 20kkm lub co rok. Koszt nie jest wysoki, a dla silnika to na pewno jest dobre.

Napisano
  • Autor

Tak jak koledzy powyżej zmieniałbym co 15 góra 20kkm lub co rok. Koszt nie jest wysoki, a dla silnika to na pewno jest dobre.

Olej jak olej, ale świece? W lanosie DOHC interwal 20 kkm - jeśli osiagniety ze dwa razy, kable WN nie wytrzymywały. Z reguły wymieniam po 10 do 15 kkm, jeśli kable WN senswoenj jakości, wytrzymają 4 i więcej cykli. 

A co z wymianą oleju po 1-2kkm - producenci od dawna z tego zrezygnowali. 

Napisano

Olej jak olej, ale świece? W lanosie DOHC interwal 20 kkm - jeśli osiagniety ze dwa razy, kable WN nie wytrzymywały. Z reguły wymieniam po 10 do 15 kkm, jeśli kable WN senswoenj jakości, wytrzymają 4 i więcej cykli. 

A co z wymianą oleju po 1-2kkm - producenci od dawna z tego zrezygnowali. 

Pamietaj o jednej kwesti - producenci aut wiedza ze najlepszym klientem jest klient flotowy. Bardzo czesto program serwisowy pisze sie pod takiego wlasnie klienta, bo on dokonujac kalkulacji kosztow serwisowania bardzo czesto posluguje sie glownie kosztem. Dodatkowo, choc akurat w przypadku oleju przynam ze nie wiem / strzelam, zapewne sa obostrzenia ekologiczne, ktore sugeruja rzadsza wymiane.  Jak bedziesz wymienial olej co 30 to byc moze sie nic nie stanie, a byc moze statystyka zagra na twoja niekorzysc i akurat awaria ktora mozna bylo odwlec w czasie lub kompletnie uniknac, cie dopadnie. Ja z AJ mam akurat to szczescie ze statystyka dopada mnie nad wyraz czesto - a to awaria skrzyni, a to blad zwiazany z paliwem czy w koncu gradobicie :) Z olejem wolalem juz nie ryzykowac...

Co do swiec.. po 60 kkm bez LPG zle nie wygladaly, za to cewka, a wlasciwie cztery - bo sa we wspolnym module, wymagaly "korekty" - izolacja pekla i mozna bylo albo latac albo wymienic. Ale to znowu wpomniana statystyka, u mnie zwana pechem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.