Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmniejszenie DMC przyczepy

Featured Replies

Napisano

Czy jest możliwość żeby zmniejszyć dmc przyczepy?

Dużo jest z załatwiania?

Chciałbym kupić przyczepę o dmc 2500kg, i zmniejszyć do 2000kg bo tyle mam na haku. Jest to do zrobienia niewielkim kosztem czy lepiej to olać i szukać takiej która spełnia moje wymagania?

@@fred77 i inni :] 

Edytowane przez swienty

Napisano

W przypadku samochodu DMC jest nie do ruszenia to pewnie tak jest tez w przypadku przyczepy.

Napisano

Czy jest możliwość żeby zmniejszyć dmc przyczepy?

Dużo jest z załatwiania?

Chciałbym kupić przyczepę o dmc 2500kg, i zmniejszyć do 2000kg bo tyle mam na haku. Jest to do zrobienia niewielkim kosztem czy lepiej to olać i szukać takiej która spełnia moje wymagania?

@@fred77 i inni :] 

Jest to do zrobienia.

Warunkiem jest to, że przyczepa pochodzi od jakiegoś wiarygodnego producenta.

Znani producenci przyczep produkują przyczepy do jakiejś określonej dopuszczalnej masy całkowitej, np.: do 2500kg.

Ale podczas zakupu mogą Ci wystawić homologację na 2000kg lub każdą inną wartość jaka Ci pasuje, ale która nie przekracza tych 2500kg.

Jeżeli ktoś kupuje przyczepę używaną, która pochodzi od jakiegoś znanego producenta i wie, że producent przewidział wyższą dopuszczalną masę całkowitą dla tego konkretnego modelu przyczepy to trzeba się zwrócić do niego o odpowiedni odpis z homologacji, który potwierdza to,że konstrukcja przewidziana jest do wyższej dopuszczalnejmasycałkowitej i wówczas na tej podstawie można zwiększyć tę masę.

Jeżeli przyczepa jest na tyle stara, że nie ma możliwości ustalenia producenta lub producent nie ma możliwości wystawienia jakichś dokumentów homologacyjnych to dopuszczalnej masy całkowitej nie da się zmienić.

Edytowane przez fred77

Napisano
  • Autor

że producent przewidział wyższą

Ale ja chcę w drugą stronę, chcę zmniejszyć masę całkowitą. Ta sama droga?

Napisano

Ale ja chcę w drugą stronę, chcę zmniejszyć masę całkowitą. Ta sama droga?

Nie jestem pewny ale powinno się dać. Musiałbyś zapytać producenta, diagnosty lub w wydziale komunikacji. Wydaje mi się, że zmniejszyć się da ale czy na pewno to nie wiem.

Napisano

najlepiej kupic taka na 2000kg

• 3 tygodnie później...
Napisano

Obejrzałem przyczepkę w markecie. Skontaktowałem się z producentem. Kupiłem, wysłałem mu świadectwo homologacji i za tydzień dostałem nowe wraz z tabliczką znamionową. Zarejestrowałem i odebrałem przyczepkę z marketu. Zmiana z 750 kg na 500.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.