Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

elektryka w nowym budynku

Featured Replies

Napisano

czyli dzwoni organizator zamieszania zwany deweloperem, że będzie dzwonił elektryk odnośnie szczegółów instalacji w tym nowo budowanym (piętrowym) czymś ... niby czytam i się edukuję, niby rozmawiamy co byśmy chcieli ale z doświadczenia to na co zwrócić podstawową uwagę (w tym przyszłościowo) i czego wymagać ? poradzicie coś ?

Napisano

Chłopie napisz to po Polsku bo tak to się czyta, że nie chce się odpisywać. 

Napisano
  • Autor

Chłopie napisz to po Polsku bo tak to się czyta, że nie chce się odpisywać. 

;]

z doświadczenia to na co zwrócić podstawową uwagę (w tym przyszłościowo) i czego wymagać odnośnie nowo zakładanej instalacji elektrycznej?

Napisano

czyli dzwoni organizator zamieszania zwany deweloperem, że będzie dzwonił elektryk odnośnie szczegółów instalacji

czego wymagać ? poradzicie coś ?

To zależy, czy Ci zwisa wszystko obok, jak mojej mamusi   :hehe:  (zwanej też teściową) i (jeśli masz w planie jakąś glazurę) wystarczy, że gniazdo na ścianie będzie, a że wypadnie akurat na styku 4 kafli i na każdą "wchodzi" w innym procencie...   :(  :pad:   peszek   :phi:

Ja np. miałem glazurę i tak "celowałem" z gniazdami, by wypadło na środku płytki, ew. na fudze, ale symetrycznie, jak na zboczonego estetę przystało   :hehe:

Napisano

Ja np. miałem glazurę i tak "celowałem" z gniazdami, by wypadło na środku płytki, ew. na fudze, ale symetrycznie, jak na zboczonego estetę przystało   :hehe:

Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee 8]:bzik:

post-149052-0-59676500-1482254353_thumb.jpg

Edytowane przez lessero

Napisano

pomyslec jak bedzie wygladala kuchnia i mniej wiecej tam wstawic gniazdka,

zwiekszyć liczbę gniazdek - tego nigdy za wiele

niech wsadzaja glebokie puszki i zostawiaja kabel w srodku

niech zrobią instalacje tak żeby wybicie 1 obwodu na dole nie spowodowało ciemności na całym budynku 

reszta raczej zgodnie z projektem

ja w domku z poddaszem mam 2 rozdzielnice - bardzo wygodne - instalacje rzeźbiłem sam wiec nie musialem biegac po piętrach i wyłączać

Napisano
  • Autor

To zależy, czy Ci zwisa wszystko obok, jak mojej mamusi   :hehe:  (zwanej też teściową) i (jeśli masz w planie jakąś glazurę) wystarczy, że gniazdo na ścianie będzie, a że wypadnie akurat na styku 4 kafli i na każdą "wchodzi" w innym procencie...   :(  :pad:   peszek   :phi:

nooooo nawet jakbym bardzo chciał ;]  to nie jestem w stanie tak tego rozplanować teraz bo np. małżonka kompletnie nie wie jeszcze jakie chce kafelki ;]

Napisano
  • Autor

A jakby wykonali zgodnie z projektem?

Chyba, że masz już aranżację pokoi, projekt kuchni, łazienki, to wtedy możesz od razu dostosować instalację pod te projekty.

jasne, że zgodnie z projektem  :)  ale "będzie dzwonił elektryk odnośnie szczegółów instalacji" to rozumiem, że chodzi o kwestie jak wskazał @.luk. .... zresztą chyba przedwczesne pytanie bo jak zadzwoni to będę wiedział o co mu chodzi :ok:

Napisano

Niech nie robi jednej różnicowki na cały lokal. Osobne gniazdo do lodówki, obwody oświetlenia osobowe od gniazd, to tak na szybko

Napisano

Niech nie robi jednej różnicowki na cały lokal. Osobne gniazdo do lodówki, obwody oświetlenia osobowe od gniazd, to tak na szybko

Osobna różnicówka na takie obwody jak lodówka i alarm. :ok:

Osobne obwody na urządzenia pobierające sporo prądu - kuchnia, pralka itp.

Napisano

Dokładnie. Do lodówki ew zamrażarki oddzielny bezpiecznik. Wyjezdzasz na dzień, dwa, trzy miesiące i dwa ruchy a zostaje zasilanie tylko ich. :oki:

Napisano

czyli dzwoni organizator zamieszania zwany deweloperem, że będzie dzwonił elektryk odnośnie szczegółów instalacji w tym nowo budowanym (piętrowym) czymś ... niby czytam i się edukuję, niby rozmawiamy co byśmy chcieli ale z doświadczenia to na co zwrócić podstawową uwagę (w tym przyszłościowo) i czego wymagać ? poradzicie coś ?

Korytarz / przedpokój wyposażyć w tyle włączników światła ile jest drzwi, to też może dotyczyć sypialni lub większych pokoi. Instalację telefoniczną i tv rozprowadzić w peszlach do jednej skrzynki przy drzwiach. Jak się da to ułożyć puste peszle do kilku gniazdek dodatkowo. Nigdy nie przewidzisz gdzie wyląduje tv lub ruter. Gnizda które wylądują za szafami wykorzystasz do podświetlenia szafy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.