Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy prędkość zależy od rozmiaru kół w samochodzie ??

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich 20.GIF ostatnio kiedy naprawiałem koło w rowerze mojego młodszego kuzyna przypomniało mi się że im większe koła w rowerze tym lepiej się jeździ czy w samochodzie jest podobnie osobiście mam 13" felgi a jak założyć 14" lub 15" (ale z podobną szerokością opony co 13") czy to coś da?? niewiem.gif

Napisano

jak zalozysz 14" to jedyne co odczujesz to to ze bedzie ci sie bardziej komfortowo jezdzic tzn nie bedziesz podskakiwal na wszystkich dziorach wink.gif poza tym beda bardzo nie wielkie przeklamania na przedkosciomierzu (bedzie pokazywal mniej), bedzie sie troszke ciezej prowadzil, ciezej startowal...

ja u siebie mam 14" z oponami 165/65/14, ale nie narzekam - ogolnie lepiej mi sie jezdzi pomimo tego ze troszke go przymulilo, ale za to jak wyglada mniamuśnie cfaniak.gifcfaniak.gif

Napisano
  • Autor

słyszałem że wzrasta też złużycie paliwa hmm.gif

a te przekłamania to w granicach ilu kilometrów confused.gif

Napisano

> słyszałem że wzrasta też złużycie paliwa

zgadza się wink.gif to, że auto stanie się bardziej mułowate lub zwiększenie zużycia paliwa jest powiązane ze wzrostem szerokości felgi. Niestety im większa welga tym jest szersza więc R15 przypuszczam, że nie znajdziesz węższej jak 6-6.5''

> a te przekłamania to w granicach ilu kilometrów

jak np. założyłbyś R15 na oponie 195/50 to przekłamanie wyszło by 5km/h ok5%. więc przekłamania nie są duże a ja dla przykładu podałem Ci chyba największy mieszczący się rozmiar opony nie ingerując w nadwozie waytogo.gif

Napisano

>przypuszczam, że nie znajdziesz węższej jak 6-6.5''

moje maja 5,5" wink.gif

aluski z seata rocznik 93 - jeden mankament sa to 4x100 a nie 4x98, ale pierscienie centrujace to wydatek raptem 12,5 pln /1 szt.

Napisano

no chyba ze zalozyc 14" z taka oponka o takim profilu zeby srednica kola wyszla taka sama jak przy 13" zeby.GIF:D:D

Napisano

> Witam Wszystkich ostatnio kiedy naprawiałem koło w rowerze mojego

> młodszego kuzyna przypomniało mi się że im większe koła w

> rowerze tym lepiej się jeździ czy w samochodzie jest podobnie

> osobiście mam 13" felgi a jak założyć 14" lub 15" (ale z podobną

> szerokością opony co 13") czy to coś da??

Prędkość zależy od średnicy (a w konsekwencji obwodu) koła a równie dobrze koło 13" cali może mieć większą średnicę od 14" bo wszystko zależy od tego jaką oponę zastosujesz.

Ja osobiście jestem za 13" felga i opona o wysokim profilu - wtedy jest duże koło, lepiej jeździ po dziurach i lepiej tłumi uderzenia.

Szerokość nie ma tu nic dorzeczy - ew. zwiększy spalanie i przyczepność.

Napisano

> Szerokość nie ma tu nic dorzeczy - ew. zwiększy spalanie i

> przyczepność.

Uwierz, że prędkość max. też spadnie zeby.GIF jest większa powierzchnia więc uniak przy tej samej mocy musi pokonać większą siłe tarcia wink.gif - spalanie to drugi "-" - ale przyczepność - malina serduszka.gif

Napisano

> Uwierz, że prędkość max. też spadnie jest większa powierzchnia więc

> uniak przy tej samej mocy musi pokonać większą siłe tarcia -

> spalanie to drugi "-" - ale przyczepność - malina

A pytanie było o maxymalną? Czy w ogóle o przełożenie?

wink.gif

Napisano

> Ja osobiście jestem za 13"

13" najlepsze są zlosnik.gif i to jeszcze na Dębicy Vivo biglaugh.gifzlosnik.gif

Niestety koncerny motoryzacyjne coraz to częściej jako najmniejszą felge stosują 14" wieć za kilka lat może się okazać że oponki przeznaczone na felgi 13" odejdą do lamusa.

> Szerokość nie ma tu nic dorzeczy - ew. zwiększy spalanie i

> przyczepność.

nierówności też lepiej szerszy laczek wybiera,zwieksza też trwałość zawieszenia i komfort podróży, poprzez większą pow. wybierania nierówności i defektów podłoża

Napisano

Ja mam z tylu 185/60R14 a z przodu 175/70R13 - te z przodu sa ciutkeza duze (na szczescie nic nie obciera), co do wymiaru oba kola maja podobna srednice. Sam przymierzam sie do przesiadki z przodu na 155/60R14 - co by miec podobna srednice jak w oryginale (155/70R13) jednoczesnie auto na niskim profilu lepiej wyglada. Teraz tak wysokosc profilu poprawia boczne trzymanie opony, ale podowuje jednoczesnie gorsze tlumienie - pojawia sie powiekszenie twardosci zawieczenia (czyt. lepiej czuc dziury na zawieszeniu). Znwooz szersza opona powoduje lepsza przyczepnosc ale ma tez swoje skutki uboczne: wieksze zuzycie paliwa, mniejsza predkosc maksymalna - oczywisice bardziej odczuwalne przy autach o malej mocy.

Pozdrawiam

Napisano

> moje maja 5,5"

> aluski z seata rocznik 93 - jeden mankament sa to 4x100 a nie 4x98,

seat w '93 to jeszcze chyba miał 4x98 hmm.gif

> ale pierscienie centrujace to wydatek raptem 12,5 pln /1 szt.

znaczy się śruby pływające zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.