Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - problem z LPG

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem z przełączeniem się na gaz, gdy temperatura jest poniżej zera. Podejrzewam, że jest to problem czujnika temperatury na reduktorze. Czy mogę te dwa kable od czujnika zmostkować na stałe. Czy jest jakieś zagrożenie?

Pozdrawiam.

Napisano

No nie bardzo - sterownik bedzie mial bledny sygnal od temperatury, a chyba nie o to tutaj chodzi. Podepnij interfejs i zobacz na wartosci biezace - bedziesz wiedzial w czym tkwi problem. Zobacz jak ten czujnik jest zamontowany, moze owiewa go mrozne powietrze i stad problem z przelaczaniem.

Napisano

pewnie, że możesz, tylko zewrzyj te kable od strony instalacji, nie reduktora, ale bądź świadom, że wówczas po odpaleniu auto w ciągu kilkunastu sekund przelaczy się na LPG, a to przy obecnych temp. jest niemal równoznaczne z tym, że zgaśnie i będą problemy z odpaleniem ( trzeba długo kręcić trzymając pedał gazu w podłodze)

Napisano

A jaka jest to instalacja? Ja mam w astrze F instalke 2 gen i rok temu mialem problem taki: gdy bylo cieplo wszystko dzialalo jak nalezy. Gdy temperatura była bliska zera lub ujemna to auto na lpg na gasło. Zdarzało się ze czasem w ujemnej wszystko było ok. Myślałem ze może elektrozawory się zacinają, ze go zalewa itp, a wyszło ze korkowiec się zacinał, gdzie jak wstawiałem register i w rekach miałem podpięty krokowiec to pracował :). Wymieniłem na nowy i wszystko śmiga, po dobrej regulacji w -15 silnik po 2 minutach na Pb ladnie pracuje na gazie :)

Napisano
  • Autor

Moja instalacja to Autronic AL-700. Przełączenie odbywa się od temperatury oraz od obrotów.

Napisano

no no czyli 1 czy 2 generacja?

jaki silnik?

Edytowane przez technix

Napisano

No to centalka taka jak moja wiec powinna być 2 Gen (krokowiec ustawiany względem wskazań sondy lambda) chyba, że ktoś tam podłubał i wstawił register i masz 1 Gen.

To jest register:

18964930765417488a6c0d4.jpg

To jest silnik krokowy:

694.jpg

Powinien być krokowiec, który jak wspomniałem lubi się zacinać - z nimi nie ma tak (bo już mam 3) ze padnie tylko czasem działa czasem nie, wiec potrafi zbijać z tropu. Można podmienić tez na register na 2 dni tylko wyregulować lpg trzeba i jak pali to postawiona diagnoza dobra :)

Edytowane przez smajler

Napisano

pewnie, że możesz, tylko zewrzyj te kable od strony instalacji, nie reduktora, ale bądź świadom, że wówczas po odpaleniu auto w ciągu kilkunastu sekund przelaczy się na LPG, a to przy obecnych temp. jest niemal równoznaczne z tym, że zgaśnie i będą problemy z odpaleniem ( trzeba długo kręcić trzymając pedał gazu w podłodze)

...albo nie przelaczy sie wcale - zalezy jaki czujnik.

Napisano
  • Autor

Mam tego krokowca. Czy może być, że się zawiesił i na rozruchu oprócz benzyny podaje mi gaz i dlatego nie mogę odpalić silnika? - patrz mój temat "Astra g - silnik nie odpala"

Napisano

nie, bo nawet jak się zawiesił to są jeszcze 2 elektrozawory, które trzymają zamknięty gaz ( przy butli i przy parowniku).

Weź albo go kręć rozrusznikiem ( wtedy pedał gazu w podłodze) albo najlepiej tak jak pisałem linka, 50km/h 2 bieg, gwarantuje, że zaskoczy.

Wcześniej jeszcze wykręć świece i przeleć je na szczotce drucianej.

P. S. przy takim zalaniu silnika to ciągnięcie na lince może trwać nawet 2-10km zanim zatrybi - oczywiście pedał gazu w podłodze

Napisano

:hmm: , a nie lepiej znaleźć przyczynę, zamiast ciągnąć na mrozie zimny silnik z obrotami ok. 4 tyś/min?

Napisano

no chyba widzisz, że gość nie ogarnia?

Albo chce odpalić albo nie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.