Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szafki narożne- kuchnia IKEA

Featured Replies

Napisano

Planuję zmianę kuchni i zdecyduję się raczej na Ikea.

Jednak zaplanowane szafki górne na ścianie nad kuchenką, według planera na stronie www Ikea, są o 3cm za szerokie (albo kuchnia o 3 cm za wąska ;] ). Na obydwu końcach tej ściany mam jednak szafki narożne (układ mebli w kształt "U"), czy te narozne nie dadzą mi jednak tyle miejsca na regulację? Gość w Ikea twierdzi że się nie zmieści, ale on patrzy w planera jak w święty obrazek...:hehe: i każe mi 12cm zaślepki wstawiać :(  Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Napisano

Jakiej regulacji oczekujesz od szafki narożnej? Ma tyle centymetrów ile ma i można ją tylko profesjonalnie przerobić- zmniejszyć głębokość w jednym kierunku (oraz wszystkie ewentualne szafki przylegające do niej na bocznej ścianie), albo ustawić/zawiesić dystansując ją od bocznej ściany. Ale to bez sensu, bo szkoda 12cm miejsca. Zaślepka to jedyna "bezkolizyjna" możliwość.

Rezygnacja z tych dolnych dystansów oraz szyny mocującej i modyfikacja zaczepów w przypadku bocznych szafek wiszących da max. 8-10mm na jedną szafkę a więc za mało.

Szafka_narozna_Ikea.jpg

No chyba, że na głównej ścianie jest jakaś szafka odkryta (bez frontu)- wtedy przycinamy ją z szerokości.

Edytowane przez Wasylek

Napisano
  • Autor

[...]

to nie ta narożna, przy tej moje pytanie jest po prostu głupie ;] moja jest jak na obrazkach poniżej, nr. 11 i nr. 14. Regulacja o którą pytam to "łączenie" 11-18 i 14-15.

ikea 14.jpg

ikea.jpg

Tnij cytaty.

[Orochimaru]

Napisano

Masz "braki" frontów na 11 i 14 w związku z szerszym rozstawieniem szafek bocznych. Zostawiasz dodatkowo szczeliny między 11-18 i 14-15? No to jaką regulację chcesz uzyskać? Tylko kątowe zaślepki w kolorze drzwiczek/frontów załatwią sprawę. W sumie zmarnowane miejsce.

A dolne szafki ci pasują? W jaki sposób?

Edytowane przez Wasylek

Napisano

W taki, że są narożne.

@_Majkel_ zastanów się czy na pewno potrzebne ci tyle tych wiszących szafek?

Dużo tego i przyciężko może być. Pokażesz jakieś inne widoki tych mebli?

Ta 15 przy oknie zupełnie do niczego. Zrób 14 normalną i będziesz miał dobry dostęp, bo przy narożnej to kiepsko. Naupychasz tam cudów i trudno będzie z dostępem do nich.

Napisano
3 godziny temu, Agata napisał:

W taki, że są narożne.

Czyli 11 i 14 to normalne szafki wiszące? Ciekawa koncepcja... Kolega pisał o narożnych a to mnie zmyliło.

Edytowane przez Wasylek

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Wasylek napisał:

Czyli 11 i 14 to normalne szafki wiszące? Ciekawa koncepcja... Kolega pisał o narożnych a to mnie zmyliło.

To jest jeden z dwóch typów narożnych wiszących szafek z ikea

7 godzin temu, Agata napisał:

W taki, że są narożne.

@_Majkel_ zastanów się czy na pewno potrzebne ci tyle tych wiszących szafek?

Dużo tego i przyciężko może być. Pokażesz jakieś inne widoki tych mebli?

Ta 15 przy oknie zupełnie do niczego. Zrób 14 normalną i będziesz miał dobry dostęp, bo przy narożnej to kiepsko. Naupychasz tam cudów i trudno będzie z dostępem do nich.

Obecnie mam wiszące tylko na ścianie gdzie jest okap i brakuje mi miejsca, także dodatkowe szafki "muszą" być. Moja :serce: ma milion kubków kupionych/dostanych z różnych okazji przez wiele lat i musimy je trzymać. Narożna szafka jest jak znalazł do tego ;]

7 godzin temu, Wasylek napisał:

Masz "braki" frontów na 11 i 14 w związku z szerszym rozstawieniem szafek bocznych. Zostawiasz dodatkowo szczeliny między 11-18 i 14-15? No to jaką regulację chcesz uzyskać? Tylko kątowe zaślepki w kolorze drzwiczek/frontów załatwią sprawę. W sumie zmarnowane miejsce.

Dzięki za zainteresowanie, ale nie wiesz kompletnie o czym piszesz...:facepalm:8-)

Napisano
57 minut temu, _Majkel_ napisał:

Obecnie mam wiszące tylko na ścianie gdzie jest okap i brakuje mi miejsca, także dodatkowe szafki "muszą" być. Moja :serce: ma milion kubków kupionych/dostanych z różnych okazji przez wiele lat i musimy je trzymać. Narożna szafka jest jak znalazł do tego ;]

A na pewno musicie trzymać te kubki wszystkie w kuchni? Może 3/4 da się zapakować i do piwnicy/komórki/garażu wynieść :P

Nie rozważałeś wysokiej zabudowy pod sam sufit, aby uzyskać więcej miejsca? Ta koncepcja zaprezentowana powyżej jest po prostu jakaś dziwna :P

Jak fronty jakieś normalne to może jakiś stolarz dorobi na wymiar większe szafki 15 i 18?

Napisano
12 minut temu, DamianB napisał:

A na pewno musicie trzymać te kubki wszystkie w kuchni? Może 3/4 da się zapakować i do piwnicy/komórki/garażu wynieść :P

A Ty myślisz, że piwnica/komórka, a już w szczególności garaż, są z gumy? :hehe:

Napisano
  • Autor
11 minut temu, DamianB napisał:

Nie rozważałeś wysokiej zabudowy pod sam sufit, aby uzyskać więcej miejsca? Ta koncepcja zaprezentowana powyżej jest po prostu jakaś dziwna :P

Jak fronty jakieś normalne to może jakiś stolarz dorobi na wymiar większe szafki 15 i 18?

od "kilku" domów temu staram się żeby za każdym razem był dopasowany do naszych potrzeb i nie ma mowy o trzymaniu kuchennych rzeczy nie w kuchni,,,;]

szafki i tak mają 100cm wysokości a stolarze nie wchodzą w grę bo cała koncepcja kuchni z Ikea "zrób to sam" bierze w łeb...

tutaj masz jeszcze jeden rzut

ik.jpg

Napisano

Przy takim układzie trochę z d00py to jest.

16, 17 i 18 to szafki 40. Dalej już rozumiem nic nie ma, na 16 się kończy?

Były kiedyś szafki 30 cm...

Napisano
15 godzin temu, _Majkel_ napisał:

Dzięki za zainteresowanie, ale nie wiesz kompletnie o czym piszesz...:facepalm:8-)

Przepraszam- fakt, już wyczaiłem co to za cudo. Mam wiszące szafki narożne w wersji z "karuzelą" i dlatego z taką na początku wyskoczyłem... Nie wiedziałem, że Ikea wydumała nowego typu narożną szafkę wiszącą a Twój obrazek z planera nie pokazywał wyraźnie tych dokręcanych "zaślepek".

Mam jednak rację, że jest to zwykła wisząca szafka o szerokości 80cm a elementy które czynią ją "narożną" to osobno dokupowane elementy (okucia i panele).

Przeczytałem wszystkie instrukcje montażu tej "narożnej" szafki i pionowy panel łączący pomiędzy szafkami 11-18 i 14-15 powinien mieć nominalnie 8,5cm ale i tak trzeba go sobie własnoręcznie dociąć na szerokość i na wysokość ze znacznie większego "panelu maskującego", bo taki gotowy nie występuje. W przypadku szafki o wysokości 100cm ten sugerowany panel maskujący do pocięcia ma wymiary 62x220cm. I tutaj sprzedawca sugeruje aby dociąć go na szerokość12cm, tak? W czym więc problem skoro i tak trzeba to ciąć?

Zresztą ten frontowy panel szafki narożnej, który jest montowany obok drzwi, również trzeba sobie docinać z tego samego dużego panelu maskującego... no chyba, że normalne 40cm drzwiczki tam się przykręci.

Ikea pod tym względem schodzi na psy- coraz więcej elementów mebli kuchennych wymaga cięcia. Może i jest bardziej uniwersalnie, ale przestaje to być system "kup i złóż".

Edytowane przez Wasylek

Napisano

A jeśli chodzi o ścianę 2760mm, to ten zestaw mebli wraz z panelami maskującymi przy okapie zajmie max. 2630mm. Zgadza się? Szafki na ścianach bocznych mają głębokość 37cm plus grubość drzwi max. 2cm (w zależności od wersji drzwi), czyli 39cm. Na upartego da się to nawet powiesić "na styk" i drzwiczki szafek narożnych powinny się otwierać. A u siebie masz po ok. 6,5cm luzu po każdej stronie i taka odległość zostanie pomiędzy drzwiczkami szafek narożnych a szafkami bocznymi. Ikea zapewne założyła sobie te 8-8,5cm zapasu żeby maksymalnie otwarte drzwiczki nie uderzały o szafki boczne.

Edytowane przez Wasylek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.