Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima w domu z rekuperacją

Featured Replies

Napisano

Jak to jest rozwiązane? Po prostu montuje splita/multisplita, czy wpinam to jakos w kanały rekuperatora?

Drugie pytanie - klima o wydajnosci ok 3.5- 4kW - ile mnie nedzie kosztowac montazem? ;]

Napisano

Możesz zrobić klasycznie czyli na bazie splitów a może wpiąć się w intalację wentylacyjną. W przypadku drugiego rozwiązania trzeba pamiętać, że wentylacje są projektowane do wyrzucania wilgoci i wymiana powietrza a nie zmiany temp. Instalacja jest więc zbyt mało wydajna żeby skutecznie nagrzać lub schłodzić pomieszczenie, o poprostu są zbyt małe przepływy. Przy dobrze pomyślanym i zaprojektowanym domu te kilka kW powinny zapobiec nagrzewaniu się domu i utrzymać komfortową temp. Wtedy wybiejąc reku trzeba zwrócić uwagę na możliwość sterowania nagrzewnicą, którą montuje się na kanałach wentylacyjnych. Wtedy w zależności od potrzeb można grzać lub chłodzić powietrze cieczą. Zwykle takie domowe nagrzewnice nie są jakieś dużej mocy. Niektóre reku potrafią mieć nawet wbudowane. Trzeba też pamiętać, że praktycznie traci się możliwość sterowanie temp per pomieszczenie.

W moim przypadku wentylacja + GWC wystarcza i z powodzeniem zastępuje klime, pomagając utrzymać komfortową temp w szczególności na poddaszu w upały (dach potrafi nagrzewać się do 70C), ale to głównie zaleta rolet zewn (mam duże przeszklenia) i wentylacji dobranej tak aby całą kubaturę wymienić na godzinę .. no i samego GWC, które w upały daje te 12-16C.

Napisano
  • Autor

Skłaniam się ku wsadzeniu splita do salonu, jako że to będzie duża otwarta przestrzeń to schłodzi większą część domu. Pokoje chcę zostawić bez klimy.

Rekuperator będzie Zehnder ComfoAir Q350 PL VV TR.

Jest zapas wydajności dość duży, ale nie chcę dawać GWC.

Napisano

Tylko widzisz jak schłodzi Ci część to też nie jest najlepiej (różnica temp). Jeżeli masz skośny dach to najgorzej jest na poddaszu od pł strony.

IMHO na Zehnder szkoda kasy, równie dobre jak nie lepsze są rodzime produkty, choć Zehndera projektanci lubia "wkładać" do projektów.

Przy doborze reku trzeba pamiętać o stratach instalacji. Ja dobierałem na 1x kubatura grzana.

GWC załatwia Ci też zimą kwestię zamarzania reku, czyli przy GWC nie musi chodzić grzałka.

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał:

Tylko widzisz jak schłodzi Ci część to też nie jest najlepiej (różnica temp). Jeżeli masz skośny dach to najgorzej jest na poddaszu od pł strony.

IMHO na Zehnder szkoda kasy, równie dobre jak nie lepsze są rodzime produkty, choć Zehndera projektanci lubia "wkładać" do projektów.

Przy doborze reku trzeba pamiętać o stratach instalacji. Ja dobierałem na 1x kubatura grzana.

GWC załatwia Ci też zimą kwestię zamarzania reku, czyli przy GWC nie musi chodzić grzałka.

Jak jest reku z odzyskiem wilgoci, to GWC tylko przeszkadza mu w pracy.

Napisano
10 godzin temu, maras77 napisał:

Jak jest reku z odzyskiem wilgoci, to GWC tylko przeszkadza mu w pracy.

ale odzysk wilgoci temp nie podniesie.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

ale odzysk wilgoci temp nie podniesie.

Właśnie drastycznie obniża odzysk wilgoci. Powoduje, że wilgoć wylatuje na zewnątrz razem z cieplejszym powietrzem wylotowym.

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎02‎-‎27 o 07:30, Vadero napisał:

Jak to jest rozwiązane? Po prostu montuje splita/multisplita, czy wpinam to jakos w kanały rekuperatora?

Drugie pytanie - klima o wydajnosci ok 3.5- 4kW - ile mnie nedzie kosztowac montazem? ;]

Dzisiaj ekipa montuje mi instalacje rekuperacji (pod rekuperator Komfovent R 400VE) i instalacje klimatyzacji. Mam dom z poddaszem użytkowym i wymyśliłem sobie że będę miał w salonie na dole jeden klimatyzator 3,5-5 kW, a na górze w naszej sypialni 2-2,5kW + klimatyzator w holu z możliwością rozprowadzenia zimnego powietrza na pokoje dzieci. Wszystko podłączone do multisplita.  Mam nadzieję, że będzie to dobre rozwiązanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.