Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Taras

Featured Replies

Napisano

Za tydzień wiosna, pora zabrać się za projekt tarasu.

Mam kilka pytań, może pomożecie?

Kwestie formalne – czy i w jakiej formie powinienem to zgłaszać?

Poczytałem trochę w necie, dziś dzwoniłem do Urzędu Gminy do Wydziału Budownictwa ale nadal nic nie wiem.

W urzędzie usłyszałem, że taras nie mieści się w definicji budynku gospodarczego, altany, wiaty lub oranżerii a więc nie podlega pod zgłoszenie. Czyli pod co? Pod pozwolenie na budowę? Pod utwardzenie gruntu da się to podciągnąć?

Tam gdzie znajduje się dom nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. Muszę wystąpić o decyzję o warunkach zabudowy?

Taras ma być usytułowany z tyłu domu. W tej chwili znajdują się tam drzwi balkonowe i schodami zejście do ogrodu. Powierzchnia jaką zajmują schody to 2-3m2. Pod schodami znajduje się schowek na narzędzia gospodarcze. Może można podciągnąć taras pod jakąś rozbudowę tego?

Czy jeśli taras byłby zadaszony to to coś zmienia? Będzie to już altana czy wiata?

Kwestie techniczne – drzwi tarasowe znajdują się na wysokości 1,1m. Przy samych drzwiach planowałem 3 schodki, później powierzchnia tarasu na wys 0,6m i 3 schodki. Ogólna powierzchnia tarasu ok 24 m2 (4x6m).

Z czego wykonać podpory? Wzmocnienie betonowe, do tego kotwy metalowe i drewno? Czy lepiej podpory betonowe? Jak głęboko powinny być umieszczone w ziemi?

Podpory w odstępach 1x1,5m? Jakiej wielkości legary zastosować?

Napisano
51 minut temu, ElBombino napisał:

Kwestie techniczne – drzwi tarasowe znajdują się na wysokości 1,1m. Przy samych drzwiach planowałem 3 schodki, później powierzchnia tarasu na wys 0,6m i 3 schodki. Ogólna powierzchnia tarasu ok 24 m2 (4x6m).

Z czego wykonać podpory? Wzmocnienie betonowe, do tego kotwy metalowe i drewno? Czy lepiej podpory betonowe? Jak głęboko powinny być umieszczone w ziemi?

A po co to zgłaszać będziesz? Nie ma takiej potrzeby.

Ja mam u siebie zrobione tak:  stopy betonowe z wypuszczonymi prętami gwintowanymi, na prętach wypoziomowane podpory drewniane 12x12 cm o długości 3m każda podparta na końcach. Na to legary 10x5 cm z rozstawem 55cm i na to dechy.

Ja u siebie nie kopałem głęboko ale to ze względu na to ze taras mam na nasypie wykonanym z podbudowy likwidowanego parkingu żwirowego. Jak będziesz robił to na gruncie to po prawdzie trzeba by te stopy zrobić poniżej punktu przemarzania ale realnie 60cm poniżej gruntu powinno być ok. Troche zabawy z tym będziesz miał ale świder spalinowy i jedziesz.. Jak byś nie musiał tego podnosić aż tyle w górę to było by prościej.

Krawiec

Napisano

Czy robisz taras w poziomie czy z delikatnym spadkiem zgodnie z kierunkiem desek?

W którą stronę chcesz układać deski- wzdłuż czy w poprzek?

Jaki system desek?

Napisano
  • Autor
Dnia 14.03.2017 o 16:30, krawiec napisał:

Ja u siebie nie kopałem głęboko ale to ze względu na to ze taras mam na nasypie wykonanym z podbudowy likwidowanego parkingu żwirowego. Jak będziesz robił to na gruncie to po prawdzie trzeba by te stopy zrobić poniżej punktu przemarzania ale realnie 60cm poniżej gruntu powinno być ok. Troche zabawy z tym będziesz miał ale świder spalinowy i jedziesz.. Jak byś nie musiał tego podnosić aż tyle w górę to było by prościej.

Ja wiem, że trochę roboty z tym będzie ale co poradzę. U mnie nie ma nasypu, wyjście jest na wysokości 1,1m więc aby to jakoś wyglądało trzeba podnieść.

Dodatkowo wymyśliłem sobie schody po całej długości, jak przyjdzie więcej znajomych to można rzucić jakieś poduchy i na nich usiąść

Dnia 15.03.2017 o 09:23, niedal napisał:

Czy robisz taras w poziomie czy z delikatnym spadkiem zgodnie z kierunkiem desek?

W którą stronę chcesz układać deski- wzdłuż czy w poprzek?

Jaki system desek?

Deski chcę układać wzdłuż dłuższego boku. Tak jak pisałem powyżej 3 ostatnie schody chciałem dać po całej długości.

Ponieważ taras będzie na wys ok 0,6 to aby z niego nie spaść na końcu planowałem dać niewielki murek. Wychodzi więc, że taras w poziomie.

Myślałem o deskach drewnianych i mocowaniu wkrętami do legarów.

taras.jpg

Napisano

Ty się zastanów co z wodą opadowa zrobisz... Taras w poziomie to nie jest dobry pomysł. Moim zdanie w tym układzie powinieneś ułożyć deski ze spadkiem w kierunku schodów.

Krawiec

Napisano
  • Autor

W tą stronę spadku raczej nie zrobię bo deska będzie wzdłuż i tak woda będzie się zbierała w ryflach

Napisano
48 minut temu, ElBombino napisał:

W tą stronę spadku raczej nie zrobię bo deska będzie wzdłuż i tak woda będzie się zbierała w ryflach

Trzeba zmienić sposób ułożenia deski. Inaczej będzie Ci woda stała po deszczu.

Krawiec

Napisano
2 godziny temu, ElBombino napisał:

Ja wiem, że trochę roboty z tym będzie ale co poradzę. U mnie nie ma nasypu, wyjście jest na wysokości 1,1m więc aby to jakoś wyglądało trzeba podnieść.

Dodatkowo wymyśliłem sobie schody po całej długości, jak przyjdzie więcej znajomych to można rzucić jakieś poduchy i na nich usiąść

Deski chcę układać wzdłuż dłuższego boku. Tak jak pisałem powyżej 3 ostatnie schody chciałem dać po całej długości.

Ponieważ taras będzie na wys ok 0,6 to aby z niego nie spaść na końcu planowałem dać niewielki murek. Wychodzi więc, że taras w poziomie.

Myślałem o deskach drewnianych i mocowaniu wkrętami do legarów.

To sobie zrób przegląd, czy znajdziesz deski 6m długie, bo inaczej będziesz musiał zrobić łączenie, a to fajnie nie wygląda :)

Napisano
1 godzinę temu, krawiec napisał:

Trzeba zmienić sposób ułożenia deski. Inaczej będzie Ci woda stała po deszczu.

Krawiec

Po zmianie kierunku układania będziesz miał same zalety:

1. Deski 4mb są łatwiej dostępne i nie będziesz musiał łączyć ich na długości a nawet docinać, bo będą na wymiar.

2. Wykonując spadek "od domu" na 1,5-2% woda ryflem spłynie a i do zamiatania będzie łatwiej bo śmieci w łaczeniach się nie będą zbierać.

3. Ruszt na podkonstrukcję wykonać z kantówki 45x145 usztywnioną przewiązkami a nie z kantówki np 100x180. Konstrukcja będzie smuklejsza, zablokowana przewiązkami przed wyboczeniem rusztu a powierzchnia styku pomiędzy deską tarasową a podkonstrukcją zdecydowanie mniejsza, co ma znaczący wpływ na trwałość konstrukcji.

4. Poprzeczny układ deski bedzie też lepiej komponować ze schodami które masz zamiar wykonać po całej długości tarasu jak i tymi przy drzwiach.

EDIT: Zorientuj się w Łomiankach lub Grzędach jaki asortyment desek mają dostępny, dopiero knuj dalej:)

Edytowane przez niedal

Napisano

Co to te przewiązki?

Napisano
1 godzinę temu, Olleo napisał:

Co to te przewiązki?

Przewiązki to inaczej blokery, rozpórki. Elementy poprzeczne pomiędzy głównymi belkami nośnymi zapobiegające ich wyboczeniu i zmniejszające ugięcia belek.

bloking-rys3.jpg

Napisano
Dnia ‎16‎/‎03‎/‎2017 o 12:36, ElBombino napisał:

Nie kladz desek ryflowanych, bedzie tam stala woda i po kilku latach to bedzie wygladalo jak kupa. Mam takie polozone w domu, ktory wynajmuje. Nie polecilbym tego najgorszemu wrogowi.

Napisano

Jak nie ryflowane, to jakie?

Napisano
9 godzin temu, Dembu napisał:

Nie kladz desek ryflowanych, bedzie tam stala woda i po kilku latach to bedzie wygladalo jak kupa. Mam takie polozone w domu, ktory wynajmuje. Nie polecilbym tego najgorszemu wrogowi.

ja mam ryflowane, nie wygląda jak kupa ;) Ryflowane są najładniejsze.

Napisano
  • Autor
Dnia 16.03.2017 o 14:57, niedal napisał:

Po zmianie kierunku układania będziesz miał same zalety:

1. Deski 4mb są łatwiej dostępne i nie będziesz musiał łączyć ich na długości a nawet docinać, bo będą na wymiar.

2. Wykonując spadek "od domu" na 1,5-2% woda ryflem spłynie a i do zamiatania będzie łatwiej bo śmieci w łaczeniach się nie będą zbierać.

3. Ruszt na podkonstrukcję wykonać z kantówki 45x145 usztywnioną przewiązkami a nie z kantówki np 100x180. Konstrukcja będzie smuklejsza, zablokowana przewiązkami przed wyboczeniem rusztu a powierzchnia styku pomiędzy deską tarasową a podkonstrukcją zdecydowanie mniejsza, co ma znaczący wpływ na trwałość konstrukcji.

4. Poprzeczny układ deski bedzie też lepiej komponować ze schodami które masz zamiar wykonać po całej długości tarasu jak i tymi przy drzwiach.

EDIT: Zorientuj się w Łomiankach lub Grzędach jaki asortyment desek mają dostępny, dopiero knuj dalej:)

Super dziękuję za fachowe porady :ok:

Te 6m to podałem tak w przybliżeniu, może będzie 5,5, może 6. Ale masz rację, że układając w poprzek łatwiej mi będzie kupić materiał.

Myślałem, że jak schody będą wzdłuż to deski też powinny być tak ułożone. Pooglądałem trochę fotek i zgoda co do pkt 4.

Mam jeszcze pytanie do pkt 3.

1. Jeśli dam przewiązki to jak gęsto dać mocowanie podkonstrukcji do słupów?

2. Czy wystarczy jak kantówkę 45x145 dam tylko wzdłuż i na to od razu deski w poprzek? Jaki powinien być odstęp pomiędzy kantówkami?

3. Słupy betonowe czy drewniane?

Dnia 19.03.2017 o 11:22, Dembu napisał:

W poprzednim mieszkaniu miałem taras z desek ryflowanych, najtańsza sosna czy modrzew. Teraz ma z 6 lat, ze 2 razy przez ten czas impregnowałem (raz po ułożeniu, drugi raz ze 2 lata temu) i wyglądają naprawdę dobrze. Nie wiem co tam miałeś u siebie.

Napisano

W poprzednim mieszkaniu miałem taras z desek ryflowanych, najtańsza sosna czy modrzew. Teraz ma z 6 lat, ze 2 razy przez ten czas impregnowałem (raz po ułożeniu, drugi raz ze 2 lata temu) i wyglądają naprawdę dobrze. Nie wiem co tam miałeś u siebie.

ee1815b4fd55cdd6f3f6f38d892c0600.jpg
6ae36bf9850db3b6a02ed40e792ff809.jpg

To nie u mnie tylko w domu, ktory wynajmuje ze znajomymi.
Cały czas tam stoi woda, wyrósł mech i nie da sie po tym chodzić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano

Może byś to umył od czasu do czasu, co? Jakby nie było stałego zanieczyszczenia rowków, to przy zachowaniu spadku woda by spływała do końca.

Taras obecnie robi się bardziej z czegoś takiego:
deski-tarasowe-bengkirai.jpg

Napisano
Godzinę temu, Dembu napisał:

To nie u mnie tylko w domu, ktory wynajmuje ze znajomymi.
Cały czas tam stoi woda, wyrósł mech i nie da sie po tym chodzić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

IMHO zapuszczone przez wiele lat.

U mnie 5m od tarasu jest las, deski ryflowane i żona wybrała stronę z większymi rowkami. Po jednym sezonie deski były brudne. Pojechałem je Karcherem i wyglądają jak nowe :).

Brud się zbierał na całej powierzchni, nie tylko w rowkach.

Napisano
Dnia 14.03.2017 o 15:28, ElBombino napisał:

Pomyśl czy częsciej bedziesz chodził dom - taras, czy taras- ogród. Jak to pierwsze to chyba bym nie robił schodków do domu, choć przy takiej wysokości trzeba dać jakiś zabezpieczenie na brzegach (np doniczki).

Ja mam taras 6m x3,5m. Konstrukcja jest z profili alu, opartych na podporach. Podpory to odwierty (ok1m) + szalunek tracony z rury pcv. Rozstaw podpór jest co metry z racji zastosowania większego profilu legarów. Dałem szersze stopnie 30cm, tak że można na nich usiąść.

Napisano
  • Autor
48 minut temu, sherif napisał:

Pomyśl czy częsciej bedziesz chodził dom - taras, czy taras- ogród. Jak to pierwsze to chyba bym nie robił schodków do domu, choć przy takiej wysokości trzeba dać jakiś zabezpieczenie na brzegach (np doniczki).

Ja mam taras 6m x3,5m. Konstrukcja jest z profili alu, opartych na podporach. Podpory to odwierty (ok1m) + szalunek tracony z rury pcv. Rozstaw podpór jest co metry z racji zastosowania większego profilu legarów. Dałem szersze stopnie 30cm, tak że można na nich usiąść.

Częściej dom-taras. Jeśli nie zrobię schodków to taras będzie ponad 1 m nad ziemią. Po pierwsze trzeba by to jakoś zabezpieczyć bo spaść z takiej wysokości to nic przyjemnego, doniczki to trochę mało. Po drugie z boku bardzo ciężko by to wyglądało, ponad metrowej wysokości drewniana ściana. Dlatego chciałem to zniwelować tymi 3 schodkami.

Napisano
2 minuty temu, ElBombino napisał:

Częściej dom-taras. Jeśli nie zrobię schodków to taras będzie ponad 1 m nad ziemią. Po pierwsze trzeba by to jakoś zabezpieczyć bo spaść z takiej wysokości to nic przyjemnego, doniczki to trochę mało. Po drugie z boku bardzo ciężko by to wyglądało, ponad metrowej wysokości drewniana ściana. Dlatego chciałem to zniwelować tymi 3 schodkami.

To już zależy od ukształtowania terenu, położenia tarasu. Widziałem takie wyższe ze zrobionymi skalniakami, nie wyglądało to źle, tylko roboty znacznie więcej.

Napisano

Ja przy niższym zrobiłem barierki. Nie ma ryzyka, że ktoś spadnie, a i jest o co się oprzeć, oglądając otoczenie :)

Z tym, że u mnie taras jest w obrysie budynku i są kolumny, na których stoi piętro, więc było do czego barierki przymocować. :ok:

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

IMHO zapuszczone przez wiele lat.

U mnie 5m od tarasu jest las, deski ryflowane i żona wybrała stronę z większymi rowkami. Po jednym sezonie deski były brudne. Pojechałem je Karcherem i wyglądają jak nowe :).

Brud się zbierał na całej powierzchni, nie tylko w rowkach.

3 lata.

Napisano
6 godzin temu, ElBombino napisał:

a ja bym właśnie zrobił ścianki - doniczki. Może to super wyglądać. Z drugiej strony obsadzisz jakiś skalniak, iglaki, itp, żeby zgubić metrową ścianę.

Napisano
15 godzin temu, Dembu napisał:

3 lata.

To ewidentnie jest coś z nimi nie tak.

Widziałem kilkuletnie tarasy, m.in ze zwykłego świerku ułożonego przed firmą, przez kilka lat nikt go nie dotykał. Były lekko przybrudzone.

U mnie kilkonastoletnia szopa niczym nie impregnowana ma miejscami podobną strukturę ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.