Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Badanie hamulców - jak "czytać" wyniki?

Featured Replies

Napisano

Powitać :)

Jak w temacie: co znaczą w sensie technicznym cyfry wyświetlane na monitorze stanowiska badającego hamulce w SKP? :hmm:

Jak liczona jest procentowa różnica pomiędzy kołami danej osi? :nie_wiem:

Dla przykładu dwa wyniki: przód, tył, ręczny, strony L i R:

L 1,1 / 1,7 R różnica 34%, L 1,2 / 1,2 R różnica 0%, L 1,1 / 1,0 R różnica 2% (spisałem wyniki, bo wydruku nie dają...)

L 2,7 / 2,4 R różnica ?, L 1,4 / 1,2 R różnica ?, L 1,2 / 1,0 R różnica ? (zbyt małe cyferki są na nagraniu :phi:)

Słaby wynik lewego koła osi przedniej pierwszego bolidu wynika z niedostatecznego "przeczyszczenia" - bolid więcej stoi, niż jeździ, a stoi przeważnie lewym bokiem na zachód, skąd najczęściej zacina deszcz.

O ile wyniki dla osi tylnych są zbliżone (bębny vs tarcze), to przód mnie zastanawia: tu i tu ABS, tarcze wentylowane, fi tarcz nie pamiętam, drugi bolid ma (chyba :)) EBD. Może mieć ten wynalazek wpływ na wyniki?

Pozdrawiam - romano11 :papa:

Napisano

różnica do 30% jest dopuszczalna powyżej nie. Powodem takiego stanu może być mnóstwo. Istotnym pomiarem też są opory toczenia

Napisano

Tu masz np wydruk moich hamulcow z przegladu.

Przod lewa strona daja 3.6kN a prawa 3.95kN i to jest roznica 9% Jakby byla wieksza niz 30% to przeglad oblany.

Jeszcze jest cos takiego jak ovality (nie wiem jak po polsku) i to jest miara jaka roznica miedzy najmocniejszym a najslabszym momentem hamowania podczas pojedynczego obrotu (tzn jesli tarcza mocno pokrzywiona to roznica bedzie duza) - limit 90%, w Polsce chyba tez bo te wymogi chyba takie same w calej EU.

Moje wynika daja skutecznosc hamulca 71% a wymagane jest minimum 55%.

Reczny moze miec roznice miedzy stronami 50% a u mnie ma tylko 8%.

NmIxMTRmMTA3Zjk5ZWMwNWQ3ZTJlMGZkYWU0NTU1ODc504R0n36SwKCbw3DRXxFeaHR0cDovL3MzLWV1LXdlc3QtMS5hbWF6b25hd3MuY29tL2RvbmVkZWFsLmllLXBob3Rvcy9waG90b182OTc4MjUxOHx8fDYwMHg2MDB8fHx8fHx8fA==.jpeg

Napisano
3 godziny temu, szyman napisał:

różnica do 30% jest dopuszczalna powyżej nie. Powodem takiego stanu może być mnóstwo. Istotnym pomiarem też są opory toczenia

dodam tylko że 30% większej wartości z dwóch mierzonych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.