Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozdrabniacz do gałęzi...

Featured Replies

Napisano

Pojawiło się w tym roku sporo różnego rodzaju gałęzi i gałązek po przycinaniu ogrodu. Co prawda gmina to pięknie zabiera jako odpady zielone ale najpierw trzeba do worów upchnąć co wymaga albo pocięcia na drobno albo jest upierdliwe bo worki się dziurawią (żona ma sporo róż) albo dziurawią się ręce przez te kolce.

No to może by tak to jakoś zmielić przed spakowaniem do wora... Ot pojawił się pomysł aby przepuścić to przez rozdrabniacz. Pożyczyłem od sąsiada jakąś Makitę co ma tam niby frez palcowy... Co to za przeproszeniem guano jest? Owszem gałązki ładnie sobie sama wciąga ale z drugiej strony wychodzą lekko pogniecione.. Nawet badyla z róży nie połamie na kilkucentymetrowe kawałki, nie mówiąc już o gałązkach z takich płożących iglaków. Ten sprzęt to takie badziewie czy są jakieś inne skuteczne?

Krawiec

Napisano
7 godzin temu, krawiec napisał:

Ten sprzęt to takie badziewie czy są jakieś inne skuteczne?

Nie używałem z  frezem palcowym, ale są jeszcze ślimakowe i nożowe. To, o czym piszesz z tym badylem gniecionym zamiast ciętym wskazuje na to, że albo jest mocno miękki, albo na skutek zużycia jest tam już zbyt duża szczelina między frezem a płytą oporową, o którą ma ciąć materiał. To się zdarza w każdej maszynie. 

Z kolei ślimakowe mają tę zaletę, że bardzo cicho pracują, ale się łatwo zapychają cienkimi zielonymi gałązkami czy liśćmi, natomiast nożowe nie, ale piekielnie hałasują, bo tam jest wirująca tarcza z na ogół dwoma nożami, działającymi jak strugi elektryczne, stąd podobny jęczący dźwięk. 

Napisano

Ja rozdrabniałem ostatnio gałązki z jabłonki rozdrabniaczem NAC  http://allegro.pl/nac-lsg-2506-she250s-bag-l-rozdrabniacz-do-galezi-i6306016387.html

Tym czerwonym pokrętłem ustawiłem tak, że nawet drobne gałązki rozdrabniał. Ma problem z gałązkami typu "tuja" - po prostu się zapycha, ale podejrzewam, że większość rozdrabniaczy miał by problem.

Kiedyś robiłem też nożowym i ogólnie dobrze się robiło, ale udało mi się skrzywić tarczę i miała lekki bicie, choć nadal rozdrabniała...

Różnica między nożowym a frezowym jest taka, że nożowy tnie drobno (na wiór) a frezowy robi takie małe kawałki (coś jak pelet)...zależy teraz co kolega potrzebuje, jeżeli tylko pociachać do wora, to wydaje mi się, że z frezowego "będziesz pan zadowolony"...

Edytowane przez KeyaR

Napisano
11 godzin temu, krawiec napisał:

Pojawiło się w tym roku sporo różnego rodzaju gałęzi i gałązek po przycinaniu ogrodu. Co prawda gmina to pięknie zabiera jako odpady zielone ale najpierw trzeba do worów upchnąć co wymaga albo pocięcia na drobno albo jest upierdliwe bo worki się dziurawią (żona ma sporo róż) albo dziurawią się ręce przez te kolce.

No to może by tak to jakoś zmielić przed spakowaniem do wora... Ot pojawił się pomysł aby przepuścić to przez rozdrabniacz. Pożyczyłem od sąsiada jakąś Makitę co ma tam niby frez palcowy... Co to za przeproszeniem guano jest? Owszem gałązki ładnie sobie sama wciąga ale z drugiej strony wychodzą lekko pogniecione.. Nawet badyla z róży nie połamie na kilkucentymetrowe kawałki, nie mówiąc już o gałązkach z takich płożących iglaków. Ten sprzęt to takie badziewie czy są jakieś inne skuteczne?

Krawiec

ja gałązki do 2 cm kosiarką mielę.

Rozkładam gałązki na betonie i wjeżdżam kosiarką. Mółci na kawałki i wrzuca do kosza. A z kosza do wora.

A jak jest mniej, to po prostu tnę na kawałki sekatorem z dźwignią i zapadką, takim, co się tnie na kilka razy na raty z mniejsza siłą.

i do wora.

Napisano
10 godzin temu, KeyaR napisał:

Ja rozdrabniałem ostatnio gałązki z jabłonki rozdrabniaczem NAC  http://allegro.pl/nac-lsg-2506-she250s-bag-l-rozdrabniacz-do-galezi-i6306016387.html

Tym czerwonym pokrętłem ustawiłem tak, że nawet drobne gałązki rozdrabniał. Ma problem z gałązkami typu "tuja" - po prostu się zapycha, ale podejrzewam, że większość rozdrabniaczy miał by problem.

Kiedyś robiłem też nożowym i ogólnie dobrze się robiło, ale udało mi się skrzywić tarczę i miała lekki bicie, choć nadal rozdrabniała...

Różnica między nożowym a frezowym jest taka, że nożowy tnie drobno (na wiór) a frezowy robi takie małe kawałki (coś jak pelet)...zależy teraz co kolega potrzebuje, jeżeli tylko pociachać do wora, to wydaje mi się, że z frezowego "będziesz pan zadowolony"...

No własnie ta Makita sąsiada ma dość sporą szczelinę miedzy frezem a płytą bo to widać gołym okiem. W sumie nie wiem czy tam jest regulacja bo sąsiad mówił jak pożyczał że ta maszyna to kiła... Żona próbowała mielić i tylko gniotło. Teraz patrzę w instrukcję i jakaś regulacja powinna być.

Trzeba będzie sprawdzić.

Krawiec

Edytowane przez krawiec

Napisano

Podłączę się do tematu. Gałęzie tak do 6cm średnicy, świerk. Czym?

Napisano
5 minut temu, Cinek napisał:

OLX.pl

"Oddam drewno za darmo"

Napisano
Godzinę temu, Cinek napisał:

Toporkiem.

Napisano
9 godzin temu, Cinek napisał:

Ogrodowe zabawki biorą tak do 3-4 cm zależnie od twardości drewna. Jeżeli masz tego więcej, to wypożycz spalinowa przemysłówkę. 

Napisano
35 minut temu, Lucyfer napisał:

Ogrodowe zabawki biorą tak do 3-4 cm zależnie od twardości drewna. Jeżeli masz tego więcej, to wypożycz spalinowa przemysłówkę. 

Dokładnie taki jest plan.

• 1 miesiąc później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.