Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Unfal. Błąd niskiego ciśnienia oleju. E65 745i 2004

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Panowie i Panie wyskakuje mi taki komunikat.zalanczam zdjecie. Auto zanim kupilem stalo okolo 2 lata bo byl ozbity bok i wyskoczyl ews ja go odkupilem zrobilem razem z tym ews'em przy temu wymienilem alternator bo szlak trafil regulator i wszystko mrugalo. Ogolnie bylo w bez ruchu okolo 2lata 5 miesiecy.olej zostal wlany nowy przed pierwszym odpaleniem czyli z 2 miesiace temu komunikat zaczol wyskakiwac wczoraj. Glownie gdy auto jest rozgrzane np. staje na skrzyzowaniu i chodzi na wolnych przy dodani gazu znika. Pojawi sie w czasie jazdy gdy puszczam gaz tez.

20170327_160055.jpg

Napisano

Czy tylko mi w tym poście brakuje informacji, że chodzi o e65 745i z 2004 roku? :hmm:

Więc jeśli dobrze pobawiłem się w detektywa to:

(z innego forum)

Teoretycznie słabe ciśnienie oleju może być spowodowane wieloma czynnikami
1.Filtr oleju - jak dawno był zmieniany - zmień go bo mogło dojść do takiej sytuacji, że się przytkał.
2.Za niski poziom oleju - sprawdź i uzupełnij.
3.Zatkana któraś z magistral natryskowych na wałek rozrządu, bądź zatkany któryś z kanałów olejowych w bloku silnika.
4.Czujnik ciśnienia oleju może wymagać wymiany.
5.Ostatni wariant to umierająca pompa oleju.
To są potencjalne źródła Twojego problemu.Na odległość naprawdę trudno mi powiedzieć, która usterką wystąpiła u Ciebie.

oraz

Edytowane przez mazzik

Napisano
  • Autor

Wiec tak jak mowisz jest to bmw e65 4.4 v8 2004r :D

Filtr oleju byl zmieniony na nowy zanim olej wlalem. Gdzie sie znajduje +- ten czujnik cisnienia i pompa? A te kanaly to sa te co na filmie pokazuje?

Napisano

Niech mnie osoby bardziej obeznane w N62 poprawią ale:

- czujnik ciśnienia oleju

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=GL63-USA-05-2004-E65-BMW-745i&diagId=12_1139

Nr 5 i zakładam, że jest jeden. Nie znam jego lokalizacji - musisz poszukać

EDIT:

Wkręcony jest w głowicę

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=GN63-USA---E66-BMW-745Li&diagId=11_3257

Nr 13 a zawory "jednokierunkowe" to numer 6 (11367539857)

- pompa oleju to zakładam, że gdzieś w misce ;)

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=GN63-USA---E66-BMW-745Li&diagId=11_3271

- to co gość pokazuje na filmiku to zawory zwrotne(?) po trzy sztuki na głowicę i mają za zadanie utrzymać olej w głowicy, żeby nie ściekał gdy odpalasz auto na zimno. Trzeba ściągnąć przepustnicę i wtedy można się do nich dostać (2:23)

Mówi też, że lubi się to rozlecieć, części wpadają do miski, ciągnie to pompa i trzeba ją rozbierać i wtedy czyścić kanały olejowe z resztek.

W 1:53 pokazuje gdzie można zmierzyć ciśnienie oleju - tak zrozumiałem :hmm:. I to powinno też dać wyobrażenie co się dzieje (czy nawala czujnik ciśnienia oleju, czy czujnik dobry a zawory utrzymujące ciśnienie oleju nie trzymają, czy tez czujnik dobry, zawory dobre ale pompa już nie daje ciśnienia).

Edytowane przez mazzik

Napisano

@Oberschlesien Mam prośbę, edytuj tytuł na jakiś zrozumiały, naprowadzający na źródło problemu. Jesteśmy w Polsce, posługujmy się językiem polskim. Uwaga kolegi mazzik na temat braku danych auta, ( możesz umieścić w tytule ) jest również słuszna. Nie wszyscy znają historię Twojego auta, nie muszą wiedzieć czym jeździsz. Tak zupełnie BTW, masz kilka otwartych wątków na tym kąciku dotyczących Twojego auta, w miłym tonie jest jakbyś je odkopał i napisał co było przyczyną problemów. Może to pomóc innym.

@mazzik :oki:Dobra robota.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.