Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z doładowaniem - brak kopa

Featured Replies

Napisano

Witam

Sprawa dotyczy Mitsubishi Carima 1.9 TD 90KM z silnikiem Renault. W samochodzie robiona była uszczelka pod głowicą. Od tamtej pory auto nie ma wcześniejszego "kopa". Jedzie jak wolnossak. Nieco później wymieniony był silnik na nowszy, w lepszym stanie. Po naprawie brak poprawy w doładowaniu. Nie namierzyłem żadnego programu diagnostycznego do tych aut żeby zlogować doładowanie podczas jazdy. Znajdzie się coś? Zauważyłem, że podczas odpalania silnika sztanga turbiny nie wykonuje żadnego ruchu. Czy to normalne w turbinach bez  vgt?

Edytowane przez bochumil

Napisano
2 godziny temu, bochumil napisał:

Zauważyłem, że podczas odpalania silnika sztanga turbiny nie wykonuje żadnego ruchu. Czy to normalne w turbinach bez  vgt?

Ta sztanga jest od klapy WG, rusza się dopiero jak doładowanie przekroczy dopuszczalne nastawy, raczej przy dużych obrotach i obciążeniu.

Węże od doładowania twardnieją przy przegazówce?. Czy po tych wymianach silnika turbo jest to samo czy też było podmieniane?

Napisano

zapakuj  chinskie obd2 +apka w tel i zobacz  wartosc doladowania

mozna tez sprawdzic szczelnosc ukladu

Napisano
11 godzin temu, bochumil napisał:

Witam

Sprawa dotyczy Mitsubishi Carima 1.9 TD 90KM z silnikiem Renault. W samochodzie robiona była uszczelka pod głowicą. Od tamtej pory auto nie ma wcześniejszego "kopa". Jedzie jak wolnossak. Nieco później wymieniony był silnik na nowszy, w lepszym stanie. Po naprawie brak poprawy w doładowaniu. Nie namierzyłem żadnego programu diagnostycznego do tych aut żeby zlogować doładowanie podczas jazdy. Znajdzie się coś? Zauważyłem, że podczas odpalania silnika sztanga turbiny nie wykonuje żadnego ruchu. Czy to normalne w turbinach bez  vgt?

Wszystkie przewody gumowe dobrze pozakładane bez nieszczelności? Wężyki gumowe od podciśnień nie są poparciałe? Zacząłbym od ich wymiany (grosze) bo jeśli te same założone, a były stare to mogą mieć takie objawy.

Napisano
  • Autor

To może być dobry trop. Wczoraj wymieniłem wszystkie wężyki paliwowe powrotne. Były popękane, a z jednego lało się strumieniem paliwo. Posiadacz auta nawet nie wiedział że coś takiego się dzieje... ;-)

Napisano

po pierwsze primo sprawdzić czujnik ciśnienia doładowania turbo

po drugie primo sprawdzić elektrozawór sterowania turbiny

i nie, nie wiem gdzie to ejst w Carismie, ale jak ma silnik od Reno, to na pewno gdzieś jest.

Napisano
Godzinę temu, optiview napisał:

po drugie primo sprawdzić elektrozawór sterowania turbiny

i nie, nie wiem gdzie to ejst w Carismie, ale jak ma silnik od Reno, to na pewno gdzieś jest.

W zwykłym TD z 9X roku;l

Napisano
  • Autor
zapakuj  chinskie obd2 +apka w tel i zobacz  wartosc doladowania
mozna tez sprawdzic szczelnosc ukladu

Z tego co czytam potrzebuję soft o nazwie Evoscan oraz kabel vag/kkl z zmostkowanymi pinami 1 i 4.
Napisano
  • Autor
4 godziny temu, volf6 napisał:

W zwykłym TD z 9X roku;l

No właśnie szukałem po aukcjach wpisując frazę "carisma 1.9 td czujnik" i nie widzę żadnego zaworu sterowania turbiną ani czujnika ciśnienia w dolocie. Jest za to czujnik podciśnienia. W weekend poszperam trochę pod maską.

Napisano
Godzinę temu, bochumil napisał:

No właśnie szukałem po aukcjach wpisując frazę "carisma 1.9 td czujnik" i nie widzę żadnego zaworu sterowania turbiną ani czujnika ciśnienia w dolocie. Jest za to czujnik podciśnienia. W weekend poszperam trochę pod maską.

Zadne obd nie ogarnie tego auta, auto ma elektrozawor sterujacy praca wg, jak pojdziesz sobie po wezyku od silownika turbo to go znajdziesz, mozna testowo pominac ten zawor, i potestowac ale delikatnie bo bedzie przeladowywac

Napisano
  • Autor

Od właścicielki słyszałem, że tylko w ASO potrafili się do tego auta podłączyć. W trzech małych warsztatach polegli.

Napisano
1 minutę temu, bochumil napisał:

Od właścicielki słyszałem, że tylko w ASO potrafili się do tego auta podłączyć. W trzech małych warsztatach polegli.

Nie sadze zeby byla taka potrzeba, zapinasz silownik westgatea do podcisnienia i jak zaciaga to sprawny, jak nie to wymiana. Jesli podlaczony zaciaga  sprawdzasz zasilanie zaworka bcs w podcisnienie, jesli nie ma szukasz nieszczelnosci, jesli jest wymieniasz. Koniec ;]

Napisano
  • Autor
Czy po tych wymianach silnika turbo jest to samo czy też było podmieniane?

Turbo z tego co wiem jest to samo. Wymieniono sam silnik pozostawiając osprzęt ze starego silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.