Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jedynka i wsteczny ciężko wchodzi na zimno. Co może być przyczyną?

Featured Replies

Napisano

Mam ci ja sobie takie autko, z przebiegiem nieznanym, ponad 100tys, w którym na zimnym silniku ciężko wbić wsteczny i jedynkę. Wsteczny zgrzyta jakby bez sprzęgła próbować a jedynka nie idzie wbić. Wystarczy jednak wrzucić czwórkę aby później bez problemu wszedł wsteczny. Analogicznie wystarczy wrzucić dwójkę i jedynka wchodzi jak w masło.

Po rozgrzaniu wszystko jest jak z fabryki. Tylko na zimno, po nocy jest problem.

Skrzynia klasyczna. Aygo.

Napisano
  • Autor

Też mam takie podejrzenie tylko nie bardzo chce mi się wierzyć, że ktoś bez powodu zmienił olej w skrzyni.

Autko było bardzo niezadbane. Po prostu jeździli aż padnie. Bez żadnych czynności serwisowych. Tylko im się nie udało zajeździć bo wcześniej zadrapali trochę bok i ciężko było śmigać ze szczelinami wokół drzwi.

Zgodnie z zasadą niezadbania woleli się pozbyć.

;)

Napisano
Mam ci ja sobie takie autko, z przebiegiem nieznanym, ponad 100tys, w którym na zimnym silniku ciężko wbić wsteczny i jedynkę. Wsteczny zgrzyta jakby bez sprzęgła próbować a jedynka nie idzie wbić. Wystarczy jednak wrzucić czwórkę aby później bez problemu wszedł wsteczny. Analogicznie wystarczy wrzucić dwójkę i jedynka wchodzi jak w masło.
Po rozgrzaniu wszystko jest jak z fabryki. Tylko na zimno, po nocy jest problem.
Skrzynia klasyczna. Aygo.

Może jakaś linka. Pancerz pękł i przy zimnym oleju ciężko chodzi.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Tam są sztywne drążki aczkolwiek można sobie wyobrazić ich utrudnione działanie i problemy na gęstym oleju.

Napisano

A może sprzęgło nie do końca rozłącza napęd?

Napisano
  • Autor

Coś może być na rzeczy. Docisk się chyba kończy tak czuję pod nogą ale to byłoby cały czas. Tu wystarczy raz wcisnąć sprzęgło, dać czwórkę, później wsteczny bez puszczanie sprzęgła i jest masełko. Jeśli dać od razu wsteczny to zgrzyt.

I od tej chwili jest już OK.

Na ciepłym zawsze OK.

Napisano
8 godzin temu, Joki napisał:

Coś może być na rzeczy. Docisk się chyba kończy tak czuję pod nogą ale to byłoby cały czas. Tu wystarczy raz wcisnąć sprzęgło, dać czwórkę, później wsteczny bez puszczanie sprzęgła i jest masełko. Jeśli dać od razu wsteczny to zgrzyt.

I od tej chwili jest już OK.

Na ciepłym zawsze OK.

W naszym Fiacie Idea było podobnie. Raz było dobrze, a raz źle. Raz się dało włączyć bieg bez problemów, a raz z oporem lub zgrzytem. Obstawiłem sprzęgło i się nie pomyliłem. Było jeszcze fabryczne i rozsypało się po wymontowaniu.

Napisano

Sprzęgło na 99%. Jednak z takim objawem można jeździć jeszcze bardzo długo, nawet 20 kkm. Jedyny minus, to wbicie 1/R na zimnym. Zobacz, co będzie na zimnym, jak wciśniesz sprzęgło i poczekasz około 3-4 sekund, pewnie jedynka wejdzie, jak w masło.

Napisano

sprzęgło się  kończy, możesz się  bawić  z olejami,  drążkami,  smarowaniem,  ale  dobrze  będzie dopiero po wymianie sprzęgła 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.