Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak odpalić skuter?

Featured Replies

Napisano

Jest sobie kilka skuterów (Piaggio fly 50 i liberty 50). Nowe, ale mają z rok/dwa. Nie wiem czy kiedykolwiek były uruchamiane.

Akumulatory naładowane, kręcą ale nie odpalają. Paliwa jest trochę (mało), mamy ew. żeby dolać.

Pytanie 1: jak w ogóle odpala się skuter? Trzeba coś przytrzymać poza kluczykiem? (hamulec?)

Pytanie 2: jest jakieś zabezpieczenie przed odpaleniem w nowych skuterach? 

Pytanie 3: mogło się coś "zalać" po kilku nieudanych próbach?

Pytanie 4: …jakiś inny pomysł? :)

Napisano

Przytrzymaj któryś hamulec w czasie odpalania.

Mój yamaha jog 50 gdy jest zimny nie zawsze odpala z kluczyka, instrukcja zaleca odpalanie zimnego silnika z "kopniaka".

Napisano
4 godziny temu, camel00 napisał:

Pytanie 1: jak w ogóle odpala się skuter? Trzeba coś przytrzymać poza kluczykiem? (hamulec?)

Nie wiem, czy wszystkie skutery tak mają, ale występuje w przyrodzie taka konfiguracja, że rozłożona boczna stopka - i teraz nie mam pewności - nie daje iskry, albo nie pozwala kręcić rozrusznikiem (wiem, że na pewno jest to rozwiązanie prostsze, niż w moim skuterku, gdzie rozłożona boczna stopka daje najpierw sygnał optyczny, a dopiero wbicie jedynki "odcina" połowę cylindrów, ale to zupełnie inna bajka).

Czy coś poza świecą mogło się zalać? ZTCW to tam nic więcej podatnego na zalanie nie ma... :hmm:

Napisano
4 godziny temu, camel00 napisał:

Jest sobie kilka skuterów (Piaggio fly 50 i liberty 50). Nowe, ale mają z rok/dwa. Nie wiem czy kiedykolwiek były uruchamiane.

Akumulatory naładowane, kręcą ale nie odpalają. Paliwa jest trochę (mało), mamy ew. żeby dolać.

Pytanie 2: jest jakieś zabezpieczenie przed odpaleniem w nowych skuterach? 

Pytanie 4: …jakiś inny pomysł? :)

Jeżeli rozrusznik kręci to nic nie trzeba dodatkowo robić.Chociaż dziwi mnie że nie potrzeba nacisnąć klamki.Tam jest zasilanie grawitacyjne czy pompa?

Napisano
8 minut temu, romano11 napisał:

Nie wiem, czy wszystkie skutery tak mają, ale występuje w przyrodzie taka konfiguracja, że rozłożona boczna stopka - i teraz nie mam pewności - nie daje iskry, albo nie pozwala kręcić rozrusznikiem (wiem, że na pewno jest to rozwiązanie prostsze, niż w moim skuterku, gdzie rozłożona boczna stopka daje najpierw sygnał optyczny, a dopiero wbicie jedynki "odcina" połowę cylindrów, ale to zupełnie inna bajka).

Czy coś poza świecą mogło się zalać? ZTCW to tam nic więcej podatnego na zalanie nie ma... :hmm:

Rozłożona stopka zwykle odcina zapłon oraz nie uruchamia rozrusznika.

Napisano
  • Autor

Rzeczywiście, wszystkie stoją na stopkach (nie ma bocznych, są stojaki na dole). Rozruszniki kręcą we wszystkich ale nie odpala. Jutro spróbuję ze złożoną podpórką i ew. z kopyta ;) 

Napisano
6 minut temu, wlad napisał:

Rozłożona stopka zwykle odcina zapłon oraz nie uruchamia rozrusznika.

Odcina zapłon oraz nie uruchamia, czy nie unieruchamia rozrusznika? Bo tu mamy: kręci, ale nie odpala.

Napisano

Odcina zapłon oraz nie uruchamia, czy nie unieruchamia rozrusznika? Bo tu mamy: kręci, ale nie odpala.

To pierwsze.Dziwi mnie że odpala bez naciśniętego hamulca.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Napisano
33 minuty temu, camel00 napisał:

Rzeczywiście, wszystkie stoją na stopkach (nie ma bocznych, są stojaki na dole). Rozruszniki kręcą we wszystkich ale nie odpala. Jutro spróbuję ze złożoną podpórką i ew. z kopyta ;) 

Zabezpieczenie działa tylko na boczne - na centralach nie.

Napisano

Ostatnio jakiś msc. temu kumpel kupował nowy skuter. Pan który składał je i przygotowywał na sprzedaż odpalał go pierwszy raz przy nas. Trwało to bez przesady z 5 min. Bardzo długo kręcił jak już zaczął śmierdzieć chyba rozrusznik to próbował go kopać. W końcu odpalił ale zaskoczony byłem że to tyle trwało.

Napisano

Moje Piaggio też ma problem jak dłużej postoi z odpaleniem. Dłużej to znaczy np kilka tygodni.

Wystarczy zdjąć rurkę od podciśnienia i zassać, wtedy zaskakuje praktycznie od razu. Może w tych Twoich jest to samo?

Napisano
3 godziny temu, Pyrekcb napisał:

Zabezpieczenie działa tylko na boczne - na centralach nie.

W Vespie nie mam zabezpieczenia na boczną stopkę, trzymasz hamulec i odpalasz.

Napisano
10 godzin temu, camel00 napisał:

hamulec

10 godzin temu, camel00 napisał:

Pytanie 4: …jakiś inny p

Ja bym wlał trochę "świeżej" benzyny. 

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, ElBombino napisał:

Wystarczy zdjąć rurkę od podciśnienia i zassać, wtedy zaskakuje praktycznie od razu. Może w tych Twoich jest to samo?

Gdzie jest rurka od podciśnienia? ;] 

Napisano
44 minuty temu, camel00 napisał:

Gdzie jest rurka od podciśnienia? ;] 

Pewnie gdzieś pomiędzy zbiornikiem, a gaźnikiem :phi:

Napisano
19 minut temu, romano11 napisał:

Pewnie gdzieś pomiędzy zbiornikiem, a gaźnikiem :phi:

Tam to niech szuka kranika a rurki między nim a silnikiem;]

Napisano

Nie ma kranika :ee:

Z baku powinny iśc 2 rurki, podciśnienie wchodzi chyba gdzieś tu. Zdejmij cybant i ciągnij :lizak:;]

piaggio-liberty-.png

Napisano

w większości chińskich przy gaźniku jest tak jakby "zaworek" "pompka"  zawsze po zimowym postoju pompuje ręcznie i odpala mniej więcej po 1 min kręcenia rozrusznikiem na zdjęciu ta czarna harmonijka 59025e3bd51b2_ganikskuter.jpg.8e204c846fffd9dcb0601d7f41f592bf.jpg

Edytowane przez szyman

Napisano

A sprawdzałeś czy jest iskra na świecy ? Jezeli jest i mimo to niechce zapalić to jest problem z paliwem , spróbuj nalać strzykawką trochę paliwa do cylindra i odpalaj .

Napisano
Dnia 27.04.2017 o 00:17, ElBombino napisał:

W Vespie nie mam zabezpieczenia na boczną stopkę, trzymasz hamulec i odpalasz.

Nie napisałem, że wszystkie moto mają zabezpieczenia na "kosę".

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zrobiło się ciepło, wróciliśmy do skuterów.

Na 4 sztuki: 

- jednej jeszcze nie próbowaliśmy odpalić

- jedna się uwzięła i zagadać nie chce

- jednej wystarczyło paliwo

- jedna wymagała przeczyszczenia świecy

Dzięki wszystkim za pomoc. ;)

W tej co nie odpala nie próbowałem tylko odpowietrzenia/zasysania, bo ni cholery nie mogę znaleźć tej rurki podciśnienia. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.