Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cruze - co to za silnik ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Przeglądając ogłoszenia sprzedaży Cruze natrafiłem na silnik 1,6 B (według opisu) - załączam zdjęcie. Posiadacze Chevroletów podpowiedzcie co to za silnik ? ni jak nie mogę go przypasować do Oplowskiego.

Pozdrawiam

silnik cruze.png

Napisano
  • Autor
21 minut temu, rwIcIk napisał:

Czyżby to był jeszcze stary silnik, taki jak w Lacetti?

Ile koni podają?

Dobry trop :oki: to jest E-TEC II. Czyli można spotkać z 2009 roku silniki z Lacetti.

Edytowane przez mikomir

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, rwIcIk napisał:

Pierwsze Cruze w Korei nazywały się Lacetti :)

Przyjrzałem się bliżej Cruze z tym silnikiem i widzę, że ta wersja silnikowa jest bardzo popularna za wschodnią granicą. Można spotkać roczniki 2010 i młodsze. Jako zaletę widzę hydrauliczne kasowanie luzów zaworowych (auto pod gaz) - nawet bym się zastanowił nad takim.

Napisano
1 godzinę temu, mikomir napisał:

Przyjrzałem się bliżej Cruze z tym silnikiem i widzę, że ta wersja silnikowa jest bardzo popularna za wschodnią granicą. Można spotkać roczniki 2010 i młodsze. Jako zaletę widzę hydrauliczne kasowanie luzów zaworowych (auto pod gaz) - nawet bym się zastanowił nad takim.

Tamten silnik 1,6 był przystosowany do gazu :ok:

Nowsze 1,6 w Cruze już nie.

Napisano

Ten silnik to wręcz trzeba zagazować bo to stara konstrukcja która lubi sobie pojeść ;) Zwłaszcza w tak ciężkiej budzie jak cruze (bliźniak astry J)

Napisano
34 minuty temu, Jaruga napisał:

Ten silnik to wręcz trzeba zagazować bo to stara konstrukcja która lubi sobie pojeść ;) Zwłaszcza w tak ciężkiej budzie jak cruze (bliźniak astry J)

8 benzyny palił w dużo lżejszym Lacetti :)

• 3 miesiące później...
Napisano
Dnia 8.05.2017 o 20:39, mikomir napisał:

Witam,

Przeglądając ogłoszenia sprzedaży Cruze natrafiłem na silnik 1,6 B (według opisu) - załączam zdjęcie. Posiadacze Chevroletów podpowiedzcie co to za silnik ? ni jak nie mogę go przypasować do Oplowskiego.

Pozdrawiam

silnik cruze.png

Bo to hybryda z lacetti (straszny muł, nawet w porównaniu z cruzakowymi XERami 1.6 we wszystkich opcjach rocznikowych)

ale z cruzakową pokrywą - maskownicą - czyli wizualnie udaje inny silnik niż faktycznie jest.

Z plusów w stosunku do cruzakowych  XERów 1.6 to oprócz hydrauliki

m.in brak KZFR, brak chłodnicy oleju, pojedzie na słabym paliwie,

nawet baaardzo lipnym na którym XER nawet nie odpali.

Z minusów brak mocy, EGR, mniej trwały rozrząd.

BTW. Były dwa rodzaje dekli dla tego silnika w Cruzaku.

70ffd14s-960.jpgbig_68461_2.jpeg

Swoją drogą bardzo ciekawe jak Cruzak z tym silnikiem trafił na polski rynek wtórny bo w PL nigdy go nie było w ofercie.

Ten motor w Cruzaku był dla Rusów, Arabów i murzynów w Afryce.

Napisano
  • Autor

Dwa miesiące temu byłem mocno zainteresowany zakupem Cruza z tym silnikiem, jednak znalezienie takiego graniczyło z cudem. W końcu kupiłem Jettę z motorem 1.6 8V który bardzo lubi się z gazem :)

Zakup Cruza odłożyłem do momentu gdy w granicach ceny 25 tys. będą auta z motorami 1.4 benz.

Edytowane przez mikomir

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Ja będę niedługo swojego sprzedawał. Silnik 1.8 dostosowany do gazu, ale bez hydraulicznych zaworów.

Właśnie brak hydrauliki w tych Oplowskich silnika mnie "odstrasza". Do tej poru miałem z gazem auta z Oplowskimi silnikami 1.4 8V oraz 1.6 8V, silniki proste bezproblemowe przy których wszystko robiłem samemu. Jest jeszcze na stanie Stilo 1.6 z LPG z fiatowskim motorem, tez silnik nie do zdarcia na gazie przy którym nic nie trzeba robić.

• 3 miesiące później...
Napisano
Dnia 18.08.2017 o 20:21, mikomir napisał:

Zakup Cruza odłożyłem do momentu gdy w granicach ceny 25 tys. będą auta z motorami 1.4 benz.

No to jeszcze trochę - czyli do wiosny

https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet-cruze-chevrolet-cruze-1-4-t-lt-wtcc-ID6zkrc6.html#ffeab3fe82

Napisano

Muszę przyznać, że jestem w szoku że takie auto w takiej wersji, z takim silnikiem i przebiegiem za taką cenę. Jak dla mnie to jakaś delikatna desperacja, także jak ktoś szuka to wg mnie powinien szybko rozważyć taką propozycję :oki:

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, C77 napisał:

Niestety tylko sedany :jem: wchodzą w grę, a tych jest jak "na lekarstwo". Tak z innej beczki to przyzwyczaiłem się do Jetty, dobry, cichy, wygodny, bezawaryjny sedan.

Edytowane przez mikomir

Napisano

W Polsce nie bylo 1.4t w sedanie. Nie wiem jak na Zachodzie Europy, ale moze byc tak ze wszystkie 1.4t w sedanie to ulepy z USA.

• 6 miesięcy później...
Napisano

Czy to jest ten sam silnik co tutaj: 895117467_15_1080x720_16-gaz-lpgsedanalu

Zastanawiam się nad czymś takim.

Edytowane przez nubirek

Napisano

Ten sam co ktory? Wyglada identycznie jak E-Tec 1.6, ktory mialem w Nubirze z 1998r. ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.