Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odholowanie na parking policyjny - w jakim przypadku?

Featured Replies

Napisano

W jakim przypadku ma miejsce niepodlegające negocjacjom ;) odholowanie na parking policyjny? Czy jeżeli kierowca np. ma zatrzymane prawo jazdy za prędkość i jedzie sam (albo z kimś z PJ) to przy kontroli i stwierdzeniu zatrzymania prawa jazdy auto zostanie zabrane na parking, czy może być przekazane komuś (obecnemu / nieobecnemu na miejscu kontroli) z PJ?

Wydaje mi się, że w przypadku zatrzymania PJ za prędkość, kolejne zatrzymanie przed jego odzyskaniem = jazda bez uprawnień i tutaj nie ma już "zjazdowych" 24h dla kierowcy?

Co w przypadku popełnienia wykroczenia lub przestępstwa (alkohol) skutkującego zatrzymaniem PJ i brakiem możliwości dalszej jazdy? Auto obowiązkowo na parking, czy może ktoś je przejąć na drodze?

Napisano

To chyba też zależy od miejsca zatrzymania: jeśli można tam zostawić bolid, to po co odholowywać? :nie_wiem:

Więc analogicznie jeśli w danym miejscu nie można legalnie parkować, to chyba wtedy gliniarze wzywają lawetę i na parking... :hmm:

Napisano
  • Autor

Pytam, bo obiło mi się o uszy, że nie ma opcji przekazania komuś z PJ samochodu - defaultowo auto na lawetę trafia - bez względu na miejsce, w którym się to znajduje.

Dawniej na pewno istniała opcja przekazania pojazdu osobie z ważnym PJ i zdolnej do prowadzenia auta - na piśmie i z przejęciem odpowiedzialności za pojazd - a jak to teraz faktycznie wygląda?

Napisano
51 minut temu, volcan napisał:

Pytam, bo obiło mi się o uszy, że nie ma opcji przekazania komuś z PJ samochodu - defaultowo auto na lawetę trafia - bez względu na miejsce, w którym się to znajduje.

Dawniej na pewno istniała opcja przekazania pojazdu osobie z ważnym PJ i zdolnej do prowadzenia auta - na piśmie i z przejęciem odpowiedzialności za pojazd - a jak to teraz faktycznie wygląda?

Jakieś 5 lat temu Policja przekazała mi auto sąsiada, któremu zabrali prawko z jazdę po pijanemu :)

Napisano

@volcan Polecam lekturę art. 130a Ustawy PoRD. Tam masz wszystko wyjaśnione.  :oki:

Napisano
  • Autor
20 minut temu, skrot napisał:

@volcan Polecam lekturę art. 130a Ustawy PoRD. Tam masz wszystko wyjaśnione.  :oki:

Wiem, że jest zapis że można przekazać pojazd osobie, która się w nim znajduje w momencie zatrzymania i jest w stanie prowadzić dalej pojazd.

Czyli zgodnie z PoRD nie można samochodu przekazać np. komuś, kto dojedzie, albo np. nie posiada przy sobie PJ - choćby nawet w systemie wyskoczyło, że ta osoba PJ ma. Czy faktycznie tak to wygląda "w życiu", czy auto bywa jednak przekazywane komuś, kto dojedzie w tracie wykonywania czynności przez funkcjonariuszy?

I jeszcze jedno pytanie uzupełniające - czy i jak realnie wygląda odpowiedzialność osoby, która jechała z osobą nietrzeźwą jako pasażer?

Zmierzam do tego, że obecna wersja zapisów zawartych w Ustawie PoRD jest chyba znacznie bardziej restrykcyjna - zakładamy, że ktoś nie ma uprawnień, nie może kontynuować jazdy - w wersji wcześniejszej odstawiamy auto na najbliższy parking, zostaje na poboczu itp. itd. i delikwent grzecznie czeka aż ktoś przyjedzie po niego. Obecnie auto trafia na lawetę, jedzie na parking "policyjny" i cała zabawa staje się droższa o kilkaset złotych + np. zostaje się na ulicy z bagażem. Wiadomo - skoro ktoś nie miał uprawnień - nie miał prawa jechać i to jest jego wina.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.