Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czemu sie tak grzeje na LPG ?

Featured Replies

Napisano

przed zimą zakładałem gaz do fury, wiec potem już zimno

teraz pogoda zaczyna sie robić bardziej letnia, i zauważyłem że od tego czasu auto mi sie jakoś bardziej grzeje

dochodzi do 95 st i tak trzymie temperature, ale wiatrak juz wtedy ostro działa, a jak zgasze auto to jeszcze przez 5 min chodzi

Czym to jest spowodowane? chodzi tylko o LPG? mam sie tym przejmowac czy nie ? czy to jest normalne ?

dodam jeszcze że robie zazwyczaj po 20 km w jednym kawałku kika razy dziennie dość mocno butując

pozdro

Napisano

> przed zimą zakładałem gaz do fury, wiec potem już zimno

> teraz pogoda zaczyna sie robić bardziej letnia, i zauważyłem że od

> tego czasu auto mi sie jakoś bardziej grzeje

> dochodzi do 95 st i tak trzymie temperature, ale wiatrak juz wtedy

> ostro działa, a jak zgasze auto to jeszcze przez 5 min chodzi

> Czym to jest spowodowane? chodzi tylko o LPG? mam sie tym przejmowac

> czy nie ? czy to jest normalne ?

> dodam jeszcze że robie zazwyczaj po 20 km w jednym kawałku kika razy

> dziennie dość mocno butując

> pozdro

gaz poporstu spalajac sie generuje wiecej energi cieplnej. taki jest charaktez zasilania silnika gazem

Napisano
  • Autor

> gaz poporstu spalajac sie generuje wiecej energi cieplnej. taki jest

> charaktez zasilania silnika gazem

tak też myslałem ale do końca pewien nie byłem

ale mimo wszystko wkurzające to jest jak sie grzeje i potem wiatrak hałasuje

Napisano

> tak też myslałem ale do końca pewien nie byłem

> ale mimo wszystko wkurzające to jest jak sie grzeje i potem wiatrak

> hałasuje

no wkurzajace to jest i to bardzo. ja jeszcze mam troche niewywazony wiatrak wiec wogole szkoda gadac.

dlatego tez na lpg zalecana jest czestrze wymina swiec bo poprostu temperatura je niszczy

Napisano

> tak też myslałem ale do końca pewien nie byłem

> ale mimo wszystko wkurzające to jest jak sie grzeje i potem wiatrak

> hałasuje

u mnie tak samo chwile pochodzi i juz mu wiatrak dziala

btw. masz oslone termiczna na klapie silnika czy zdemotowales??

Napisano

Cześć!

Na LPG rzeczywiście może troche bardziej się grzać, ale nie jest to katastrofalna różnica.

Jak masz chłodniczke od nowości to możliwe, że jest mocno zakamieniona, wtedy oddawanie przez nią ciepła jest utrudnione i schłodzenie auta trwa dłużej.

Pozdrawiam

Napisano

ja mam hlodnice 2 miesiace (czyli nową) i tak samo mu ciepło w zimniejsze dnie dtrzyma caly czas 90 a w cieplejsze 95 czyli jak widzisz ja mam tak samoi wydaje mi sie ok ok.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie tak samo chwile pochodzi i juz mu wiatrak dziala

> btw. masz oslone termiczna na klapie silnika czy zdemotowales??

jesli ci chodzi o tą osłone na klapie to mam tą gąbke

a pod silnikiem to jeyna chyba plastikowa jaka było to własnie niedawno sie urwała zlosnik.gif (ta osłona plastikowa chłodnicy)

Napisano
  • Autor

> bo lpg to zło

ale za to tanie zło,

pozatym w moim przypadku wacha odpada bo obecnie robie juz na tyle dużo km, że juz prawie mi sie zwrocilo w 8 miesiecy

Napisano

dziwne - mam gaz w padace (marycha 1,6) i w cc900 i tak w jednym jak w drugim na gazie silnik osiaga 90'C szybciej niz na benzynie ale powyzej 90'C nigdy !!! jedynie kiedy mialem przypowietrzony uklad to wskaznik sie wyhylal dalej za 90'C

nic nie sugeruje - tak tylko napisalem jak to w moich fiatach jest

Napisano

I pewnie mało Ci gazu pili ? Jeżeli tak to masz odpowiedż, Po prostu za uboga mieszanka podnosi temperaturę. U siebie w autku (a zrobiłem 250 kkm na gazie na różnych silnikach) nie miałem takich problemów jak nie usiłowałem za bardzo oszczędzać. Zwykle po tym w niedługim czasie wymiana UPG.

Napisano

> I pewnie mało Ci gazu pili ? Jeżeli tak to masz odpowiedż, Po prostu

> za uboga mieszanka podnosi temperaturę. U siebie w autku (a

> zrobiłem 250 kkm na gazie na różnych silnikach) nie miałem

> takich problemów jak nie usiłowałem za bardzo oszczędzać. Zwykle

> po tym w niedługim czasie wymiana UPG.

uboga, nie uboga, ale jak przekracza 90 stopni to na 100% układ chłodzenia pokrzaczony....

Napisano

> uboga, nie uboga, ale jak przekracza 90 stopni to na 100% układ

> chłodzenia pokrzaczony....

A to niby dlaczego? Dla 1.1 temp pracy to chyba ok 92 stopni. U mnie w trasie przy dłuższej jeździe 140-150 temp utrzymuje się pow. 90 (ok. 95 chyba, a wentyl załącza się ok 100-105 (mam zakamienioną chłodnicę więc dużo wentyl nie daje, ale temp pow. 105-110 nie wzrasta nawet w dużym korku).

Napisano

tak jak ktoś już wyżej skrobnoł masz ustawioną za ubogą mieszankę i stąd ta wysoka temperaturka, nie żałuj mu gazu bo inaczej powypalasz gniazda w zaworach... gaz przy zbyt ubogirj mieszance może mieć wyższą tem spalania od kilku do nawet 50st... wiec to że gazu pali mało to tylko pozorna oszczędność... dobrze wyregulowana instalacja i silnik będzie miał taką samą sprawność i wytrzymałość co na bezndzynce... pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> I pewnie mało Ci gazu pili ? Jeżeli tak to masz odpowiedż, Po prostu

> za uboga mieszanka podnosi temperaturę. U siebie w autku (a

> zrobiłem 250 kkm na gazie na różnych silnikach) nie miałem

> takich problemów jak nie usiłowałem za bardzo oszczędzać. Zwykle

> po tym w niedługim czasie wymiana UPG.

czy ja wiem czy mało pali

miasto-trasa przydosc mocnym butowaniu 9-9,5 l

przy totalnym butowaniu 10 l

regulowałem kilka miesiecy temu, ale nie nie przerywa dosć płynnie jedzie a gazu pali chyba normalne ilości

Napisano

taka temperatura jest jak najbardziej dobra dla silnika a wentylator jest po to żeby działał biglaugh.gif

Jedyna wada że trzeba kontrolować płyn bo jednak paruje nieco i niedopilnowanie może kosztować uszczelkę.

U mnie wentylator miał defekt i jak się włanczał to obroty spadały i musiałem gazu przytrzymywać no.gif ale nie miał osiowości i to może dlatego...

Napisano

Hehehhe, fajnie sobie tak poczytać, że ktoś ma perypetie podobne smile.gif

Jakby nie było, moje 900 również katuję sie na gazie od lat (poprzedni właściciel) i nawet juz mam nowy reduktor (z brc na lovato) i wszystkie te historie sa fenomenalnie znajome smile.gif

- regulacja mieszanki - bardzo istotna

- filtry i cześta wymiana oleju - ważne

- sprawny termostat i czujnik na chłodnicy o jak najnizszej mozliwej temperaturze (pisze bo mi kiedys facet ten od 98C sprzedał zeby.GIF, a sa ciekawsze wink.gif)

Ogólnie fajna rzecz, ale jak sie oleje to kończy sie to np. w przypadku złej regulacji mieszanki przegrzaniem uszczelki - odgięcie na ogól na 2 i 3cim zaworze (hardcorowa temperatura) i .... wiadomo smile.gif (ja 2 razy - bład mechanika)

Pozatym jak wam zacznei brać olej tak koło 2 litrów do 3eh na 100 0 to będziecie wiedzieli, że gaz trza poprawić smile.gif Ale wtedy już z pierścieniami smile.gif no bo i mu apetyt n palawiko wzrośnie (np 12 litrów na 100 zeby.GIF)

Dobra i tak już za dużo bazgrole, pozdrawiam wszystkie Cento-Junkersy smile.gif

P.S. jak dobrze, że SWAP jest tak blisko ;D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.