Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[ZTS] Tokarka do metalu z... wiertarki stołowej.

Featured Replies

Napisano

@Lucyfer, wątek dla Ciebie. :)

Tokarki kosztują absurdalne pieniądze. Tokareczka z silnikiem 0,3 kW to koszt rzędu 2500 zł.

Budowa od podstaw...to ekonomiczne samobójstwo. Silnik, włącznik, przekładnia pasowa wielobiegowa, uchwyty, stół roboczy, konstrukcja trzymająca całość w kupie i wiele innych...

Z drugiej strony tokarze a swoje usługi cenią się jak za zboże a czasem trzeba, bądź chciałoby się wytoczyć jakaś rurkę lub tuleje, zawias itp proste rzeczy bez fajerwerków.

Za 1/10 ceny mini tokarki mam wiertarkę stołowa która ma na starcie 5x mocniejszy silnik i wszystko czego mi trzeba, w tym uchwyt 16 mm więc spory.

Plan jest prosty - kładziemy wiertarkę na boku, w miejscu stolika mocujemy drugi uchwyt wiertarski na przykład z rozwalonej wiertarki, do nakiełkowania prętów lub mocowania ich z drugiej strony.

Mocowanie noża może być przesuwane na koniku zrobionym że starej maszynki do cięcia glazury , gdzie nóż jeździ na dwóch prętach, oczywiście po modyfikacjach.

Wersja na grubo to dorobić pręt gwintowany i zgrać go z powyższym wózkiem - będzie posuw.

I po kombinować by zespolić całość, by trzymało się wszystko kupy.

Myślę że to zagra...

Napisano

Zagra tylko sprężystość dosyć długich elementów mocujących uniemożliwi jakąkolwiek dokładność.

Przy zetknięciu noża z materiałem będzie się on odchylał z milimetr jak nie lepiej.

Nawet w tych minitokarkach, gdzie jest to w miarę zwarte, luzy, których normalnie nie czuć powodują ogromny rozrzut. Nawet po ich profesjonalnym skasowaniu nie można polegać na podziałkach i trzeba co chwilę mierzyć suwmiarką.

Także widzę to tylko jako taką tokarkę jak do drewna, gdzie dokładność nie musi być duża.

Napisano
  • Autor
Zagra tylko sprężystość dosyć długich elementów mocujących uniemożliwi jakąkolwiek dokładność.
Przy zetknięciu noża z materiałem będzie się on odchylał z milimetr jak nie lepiej.
Nawet w tych minitokarkach, gdzie jest to w miarę zwarte, luzy, których normalnie nie czuć powodują ogromny rozrzut. Nawet po ich profesjonalnym skasowaniu nie można polegać na podziałkach i trzeba co chwilę mierzyć suwmiarką.
Także widzę to tylko jako taką tokarkę jak do drewna, gdzie dokładność nie musi być duża.

Dzięki za cenną wskazówkę :ok:
Z zasady nigdy nie polecam na podziałach, szczególnie w urządzeniach marketowych.
Jest pomysł, jest zamówiona dedykowana wiertarka z tą myślą.
Dopracować szczegóły i będzie ok. :ok:
Napisano

Ta nadmierna elastyczność między materiałem a nożem powoduje jeszcze jeden problem. Przynajmniej u mnie. Nie da się toczyć cienkich detali. Im twardszy metal tym gorzej. Nóż jest wciągany pod materiał.

Mam tą większą z tych najmniejszych tokarek. Chyba 20"?

Napisano
4 minuty temu, Joki napisał:

Ta nadmierna elastyczność między materiałem a nożem powoduje jeszcze jeden problem. Przynajmniej u mnie. Nie da się toczyć cienkich detali. Im twardszy metal tym gorzej. Nóż jest wciągany pod materiał.

Mam tą większą z tych najmniejszych tokarek. Chyba 20"?

Ja chwilowo z racji innych zajęć tokarkę odpuszczam, ale Cinek obiecał dać znać, co mu z tego pomysłu wyjdzie.

Napisano

Zagra, ale tylko przy toczeniu z podparciem konikiem.

Wiertarki stołowe mają uchwyty mocowane stożkiem Morse'a, a to połączenie nie przenosi sił promieniowych. Niezależnie jak mocno wbijesz stożek, jeśli obciążysz go na boki - wypadnie.

Napisano
Dnia 6.06.2017 o 07:49, Lucyfer napisał:

Ja chwilowo z racji innych zajęć tokarkę odpuszczam, ale Cinek obiecał dać znać, co mu z tego pomysłu wyjdzie.

Już mogę to opisać ;] 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, cumel napisał:

Już mogę to opisać ;] 

Oh cumel jakt Ty jesteś [...] :vibra: szkoda że nie mogę być w połowie tak [...] jak Ty.

:nono:

Edytowane przez Orochimaru

Napisano
2 godziny temu, RussianRider napisał:

Oh cumel jakt Ty jesteś [...] :vibra: szkoda że nie mogę być w połowie tak [...] jak Ty.

:nono:

Bądź kolega i daj linka do tej wiertarki za 250 ;]

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, cumel napisał:

Bądź kolega i daj linka do tej wiertarki za 250 ;]

Po co?

Napisano
17 minut temu, RussianRider napisał:

Po co?

Bo chyba przeplacilem i nawet frezem w alu nie idzie tym robić. Za mała sztywność. Za tyle to kupię drugą lepszą.

Napisano
  • Autor
Bo chyba przeplacilem i nawet frezem w alu nie idzie tym robić. Za mała sztywność. Za tyle to kupię drugą lepszą.

Nie sądzę by moja była lepsza. Jeśli mi się uda to będzie robić za tokarkę, jeśli nie to po prostu będę miał dwie wiertarki stołowe. Nie spodziewałam się super jakości w tej cenie, ale do eksperymentów mniej żal niż Boscha za półtora kafla.
Napisano
  • Autor

No i doszła. Jest to typowe CCS (Cheap Chinesse Shit) :) z jakością jakiej się dokładnie spodziewałem za te pieniądze. ;]

O ile głowica czyli zespół silnik z przekładnią i wałkiem rokuje nadzieję, o tyle już dół niebałdzo...

Rura która wszystko zespala jest cieniutka. Stolik wiertarski z jakiejś tłoczonej blachy. ;] Dobrze że chociaż samo serducho wykonano z odlewu może nawet żeliwnego. ;]

Skoro już rozpakowałem sprzęt to widzę, że owszem - da się z wiertarki zrobić tokarkę, ale nie będzie to takie hop-siup.

Trzeba zaprojektować od nowa całe mocowanie góry, bo mocowanie na samej rurze, choćby zastąpić ją litym prętem, to za mało. Czyli trzeba znaleźć kilka dodatkowych miejsc, w których można to chwycić, i dorobić do tego odpowiednie mocowanie. Dodam, że solidne. Mocowanie musi być przytwierdzone do równie solidnej konstrukcji, by całość była na maxa sztywna.

Sam uchwyt wiertarski trzeba przenieść na drugą stronę i wszystko do niego dorobić. Oryginalny stolik na oko wydaje mi się zbyt delikatny, chociaż moooooże by się nadał do operacji typu nawiercanie obracanego przedmiotu.

Zaś oryginalny uchwyt wiertarski w miejscu w którym powinien się pierwotnie znajdować, zastąpić uchwytem tokarskim. To z kolei wiąże się z dorobieniem odpowiedniej flanszy do uchwytu tokarskiego oraz przerobieniem (może wystarczy nawiercenie i gwintowanie, by śruba trzymała) wałka.

Tak więc projekt wydaje się realny, nawet ma rację bytu. Szacuję że całość powinna się zmieścić w 1,5 kafla, moooooże jak się bardzo zepnę w 1kzł. Niestety limit kasy przeznaczonej na głupoty w tym miesiącu już wydałem, więc będę musiał robić powolutku, z miesiąca na miesiąc (właściwie nie mam się do czego spieszyć, tokarka to moja fanaberia a nie konieczność).

Napisano

Życzę Ci powodzenia, ale przyznam, że słabo to widzę. Sam posiadam wyrób mini-tokarkopodobny rodem z CCCP. Obroty musiałem obniżyć dodatkową przekładnią, a ze sztywnością i mocowaniem noża tokarskiego walczę do dzisiaj.  Zamiast robić od zera lepiej by Ci było poszukać używanej tokareczki, mniej kombinowania.

Edytowane przez gondoljerzy

Napisano

Zastanówcie się nad specyfiką pracy tokarki i wiertarki. Przecież przeznaczenie tych maszyn jest inne w związku z czym ich budowa jest zupełnie inna. Wiem, że pomysłowość ludzi nie zna granic ale fizyka jest fizyką i rozkład sił na i wiertle i i na nożu tokarskim jest inny. O ile na tokarce można wiercić bo łożyskowanie uchwytu tokarskiego przenosi obciążenia wzdłużne i poprzeczne, to zrobienie z wiertarki tokarki do metalu to zadanie karkołomne nie dające oczekiwanych rezultatów. 

Wg mnie kupno używanej starej tokarki i jej remont jest lepszym rozwiązaniem niż zakup nowej wiertarki i przeróbka jej na pseudo tokarkę.Na tak przerobionej maszynie nie wykonasz typowych prac tokarskich takich jak toczenie i wytaczanie w uchwycie tokarskim.

Tu można tanio kupić bazę do wykonania tokarki https://www.olx.pl/oferta/tokarka-famot-CID619-IDmKQ3u.html#196e26a6e1

Edytowane przez piohol
dodanie załącznika

Napisano

Możesz wrzucić fotkę tej wiertarki.

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem zbyt duży cytat.

Napisano
9 minut temu, POKS napisał:

Ten egzemplarz nawet z wyhuśtanym łożem i suportem będzie lepszy od każdej samoróbki.

Dlatego podałem linka jako bazę do konstrukcji tokarki. Jeżeli ma pojęcie o konstrukcji i remontach maszyn to łoże jak się uprze to doskrobie geometrycznie, suport wyleje masą jedynie suport poprzeczny może być problemem ale wtedy ze zakupionej wiertarki może zrobić szlifierkę do prowadnicy" jaskółczego ogona" i problem rozwiązany. A cena tej maszyny ze wszystkimi elementami jest bardzo atrakcyjna.

Edytowane przez piohol

Napisano
  • Autor
Dnia 10.06.2017 o 17:50, POKS napisał:

Ten egzemplarz nawet z wyhuśtanym łożem i suportem będzie lepszy od każdej samoróbki.

OK....No to temat nieaktualny - 1000 zł za profi sprzęt to cena do przełknięcia.

Napisano

Ewentualnie możesz spróbować ze starą polską lub ruską frezarką lub czopiarką - te urządzenia już muszą przenosić obciążenia także poprzeczne.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.