Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłączenie dodatkowych spryskiwaczy

Featured Replies

Napisano

Panowie potrzeba rada związana z elektryką samochodową. W mojej Hondzie mam standardowe spryskiwacze szyby uruchamiane "wajchą" przy kierownicy. Sterowane +12V. Chciałbym podłączyć pod to druga pompkę spryskiwaczy przednich lamp. Pytanie: szeregowo / równolegle / starczy napięcia / "natężenia prądu?

Standardem jest instalka zaznaczona na czerwono. Oczywiście zbiornik z dodatkowa pompką mam i węże również niestety brak elektryki sterującej.

schemat.jpg

Napisano

Równolegle, czyli jeden koniec do masy, drugi do WHT/BLU.

Tylko tam nie ma przekaźnika i może się okazać, że styk będzie się wypalał pod wpływem zbyt dużego dla niego obciążenia podwójną pompka. Dlatego dorobiłbym przekaźnik.

Napisano

Witaj. Przerabialem kiedys w octavii dodatkowe spryskiwacze do lamp. Zastosowalem tam oryginalny przekaznik, ktory uruchamiam pompke od lamp na 2s, ale tylko ppdczas wlaczonych lamp. Dzialalo na zasadzie, wlaczam spryskiwacz szyby, jest jedno psikniecie na lampy. 

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Joki napisał:

Równolegle, czyli jeden koniec do masy, drugi do WHT/BLU.

Tylko tam nie ma przekaźnika i może się okazać, że styk będzie się wypalał pod wpływem zbyt dużego dla niego obciążenia podwójną pompka. Dlatego dorobiłbym przekaźnik.

Można prosić schemat łopatologiczny dla nieelektryka włącznie z opisem gratów typu jaki przekaźnik?

Napisano

pompki do lamp są dużo większe i mają sporo większy pobór, bez przekaźnika to spore ryzyko że upalisz styki w przełączniku zespolonym.

Inna sprawa, że same spryskiwacze aż tak dużo nie dają, psikanie tym przy każdej okazji mycia szyby nie ma sensu.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Ozarek napisał:

pompki do lamp są dużo większe i mają sporo większy pobór, bez przekaźnika to spore ryzyko że upalisz styki w przełączniku zespolonym.

Inna sprawa, że same spryskiwacze aż tak dużo nie dają, psikanie tym przy każdej okazji mycia szyby nie ma sensu.

Czy w takim raziee jak podłacze osobno tzn dodatkowy przewód to juz bez przekaźnika sie obejdzie?

Napisano
Godzinę temu, AxiT napisał:

Czy w takim raziee jak podłacze osobno tzn dodatkowy przewód to juz bez przekaźnika sie obejdzie?

tu nie o przewód chodzi, bo i tak musisz jakoś tą pompkę zasilić, tylko wysterowanie.

Przy osobnym przełączniku nie potrzebujesz nic więcej poza kablami, przy sterowaniu wspólnym z szybą przekaźnik i kable.

Ale musisz brać też pod uwagę specyfikę pracy tego układu, pompka musi zrobić odpowiednie ciśnienie.

U siebie pomimo osobnego przełącznika i tak mam przekaźnik, który podtrzymuje napięcie na pompce przez odpowiedni czas.

Napisano
5 godzin temu, Ozarek napisał:

pompki do lamp są dużo większe i mają sporo większy pobór,

W Passacie pompkę spryskiwacza reflektorów zabezpiecza bezpiecznik 30A.

Edytowane przez Gość

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, postmortem napisał:

W Passacie pompkę spryskiwacza reflektorów zabezpiecza bezpiecznik 30A.

Czyli co nie dość ze osobne okablowanie to jeszcze na bezpieczniku?

Napisano
1 godzinę temu, AxiT napisał:

a to chciałeś to podpiąć bez bezpiecznika? Każdy odbiornik zabezpiecza się bezpiecznikiem, wydawało mi się, że jest to oczywiste i można pomijać przy dyskusji z kimś kto chce takie rzeczy robić samodzielnie.

Napisano
5 godzin temu, AxiT napisał:

Tak. W zimie co jakiś czas bezpiecznik się przepalał, stąd wiem, ze 30A:phi:

Nie wiem dlaczego się przepalał - przez przymarznięty wysuwany mechanizm spryskiwaczy czy z innego powodu. W lecie nigdy, ale w zimie co jakiś czas się to zdarzało.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Ozarek napisał:

a to chciałeś to podpiąć bez bezpiecznika? Każdy odbiornik zabezpiecza się bezpiecznikiem, wydawało mi się, że jest to oczywiste i można pomijać przy dyskusji z kimś kto chce takie rzeczy robić samodzielnie.

Może nie o sam fakt bezpiecznika ale ewentualne dodatki które mogły zostać pominięte w dyskusji.

Niestety nadal nie wiem jak taki układ wykonać.

Edytowane przez AxiT

Napisano
6 godzin temu, AxiT napisał:

Niestety nadal nie wiem jak taki układ wykonać.

Spryskiwacz1.jpg

Napisano

Aleś zrobił... :panic:  teraz autor wątku będzie szukał zielonego przewodu, zielonego przekaźnika i zielonej oprawki do bezpiecznika... :hehe:  ;)

Napisano
40 minut temu, romano11 napisał:

Aleś zrobił... :panic:  teraz autor wątku będzie szukał zielonego przewodu, zielonego przekaźnika i zielonej oprawki do bezpiecznika... :hehe:  ;)

Da radę. Sam widziałem zielone kabelki. Tylko pompkę będzie musiał chyba pomalować.

;)

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, Joki napisał:

Spryskiwacz1.jpg

Rozumiem że mam sie podpiąć pod + idącego na silnik spryskiwacza szyby. Tylko właśnie co do której "nogi" i JAKIEGO przekaźnika

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, romano11 napisał:

Spoko kupię se zielonego szpraja ;]

Napisano
3 godziny temu, AxiT napisał:

Rozumiem że mam sie podpiąć pod + idącego na silnik spryskiwacza szyby. Tylko właśnie co do której "nogi" i JAKIEGO przekaźnika

+ do najlepiej za przekaźnikiem, który włącza zasilanie po zapłonie. Możesz dać też prosto do akumulatora ale będzie to niekulturalne technicznie.

Napisano
7 godzin temu, AxiT napisał:

Przekaźnik kup jakiś najzwyklejszy, ze stykiem 30A

przekaznik.jpg.9f3d30cd92d6ddf15009192f84dfed9c.jpg

A podłączenie to wg schematu:

Spryskiwacz1.jpg.d2384a6b4a79c35cca3efac088d444d1.jpg.5248c49fe84b08d7dc698f1828accc4f.jpg

Napisano
Dnia 15.06.2017 o 20:42, romano11 napisał:

Przekaźnik kup jakiś najzwyklejszy, ze stykiem 30A

przekaznik.jpg.9f3d30cd92d6ddf15009192f84dfed9c.jpg

A podłączenie to wg schematu:

Spryskiwacz1.jpg.d2384a6b4a79c35cca3efac088d444d1.jpg.5248c49fe84b08d7dc698f1828accc4f.jpg

87 a nie 87a, który jest zwarty z 30 gdy nie ma napięcia na cewce sterującej.

Napisano

Masz rację; zasugerowałem się rysunkiem, a na obudowie przekaźnika widać, że na rysunku jest błędny opis. Brawo za czujność :phi:  :brawo:

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, pawel_78 napisał:

87 a nie 87a, który jest zwarty z 30 gdy nie ma napięcia na cewce sterującej.

Dwa dni temu udało się podciągnąć do kabiny dodatkowe dwa przewody opcja spinanie tego ze spryskiem szyby odpada. Teraz bedzie to oddzielna instalacja ciągnięta z AKU na bezpieczniku - tylko czy przekaźnik w takim wypadku super niezbędny?

Napisano
3 minuty temu, AxiT napisał:

Dwa dni temu udało się podciągnąć do kabiny dodatkowe dwa przewody opcja spinanie tego ze spryskiem szyby odpada. Teraz bedzie to oddzielna instalacja ciągnięta z AKU na bezpieczniku - tylko czy przekaźnik w takim wypadku super niezbędny?

Jak dasz solidny włącznik to i bez przekaźnika się obejdzie.

Napisano
  • Autor
26 minut temu, Joki napisał:

Jak dasz solidny włącznik to i bez przekaźnika się obejdzie.

Nie wiem co masz mysli pisząc solidny - planuje dać oryginał

taki z CRV I - dla przykladu.

Napisano
19 minut temu, AxiT napisał:

Nie wiem co masz mysli pisząc solidny - planuje dać oryginał

taki z CRV I - dla przykladu.

Taki, który wytrzyma natężenie i nie i upali zaraz styków. Trzeba sprawdzić na jaki jest prąd, porównać z mocą spryskiwaczy i się okaże.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.