Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nierówna obroty silnika przy 1500obrot fiat stilo 1.9 jtd

Featured Replies

Napisano

fiat stilo 1.9 jtd 115km nierówna obroty silnika przy 1500obrot silnkk szarpie jak jadę i dodaję to przesyaje jak zredukóję do 2 i są 1500 obrotów to znowu szarpie drzy jak dodam gazu to przestaje .Dwumazsa wymieniona+sprzęgło poduszka pod akumlatorem wymieniona .Próba przelewona iak wyszło 1cyl-40cm 2cyl-22cm 3cyl-24cm 4cyl-23cm. Czy jak zrobię 1 wtryskiwacz to ustaną szarpania a morze coś innego. Mam przejechane 240 tys.

FESLog_1706272020_Fiat Stilo 1.9 JTD.txt

Edytowane przez rysioz

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, rysioz napisał:

odłączyłem na 1cylindrze wtyczkę ja silnik pracował zero reakcji na 2 do porównania silnik zmieńił pracę i wyszło że 1 wtrysk nie podaje palia

Dnia 27.06.2017 o 19:08, rysioz napisał:

fiat stilo 1.9 jtd 115km nierówna obroty silnika przy 1500obrot silnkk szarpie jak jadę i dodaję to przesyaje jak zredukóję do 2 i są 1500 obrotów to znowu szarpie drzy jak dodam gazu to przestaje .Dwumazsa wymieniona+sprzęgło poduszka pod akumlatorem wymieniona .Próba przelewona iak wyszło 1cyl-40cm 2cyl-22cm 3cyl-24cm 4cyl-23cm. Czy jak zrobię 1 wtryskiwacz to ustaną szarpania a morze coś innego. Mam przejechane 240 tys.

FESLog_1706272020_Fiat Stilo 1.9 JTD.txt

odłączyłem na 1cylindrze wtyczkę ja silnik pracował zero reakcji na 2 do porównania silnik zmieńił pracę i wyszło że 1 wtrysk nie podaje palia

Napisano
  • Autor

Odłączyłem na 1cylindrze wtyczkę ja silnik pracował zero reakcji na 2  cylindrze do porównania silnik zmieńił pracę i wyszło że 1 wtrysk nie podaje paliwa albo brak kompresji jak zbadać kompresje.
Wtrysk wyciągnięty kupiłem na allegro mój miał clasę 1 a kupiony ma clasę 3 czy trzeba przestawić w Multiecuscan i czy listę i wtrysk trzeba odpowietrzyc
Czy tak wsadzic w głowice przykrecic nie wpinac kosti elektrycznej wtrysku i popuscic rurke paliwa i krecic az poleci paliwo zakrecic podpiac kostke i pali i tak 4 sztuki dobrze mysle??? 

Napisano

Nic nie kombinuj układ CR /wtryskiwacz sam się odpowietrzy/.Otwiera go elektronika od razu wpinaj kostkę.

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, irekw napisał:

Nic nie kombinuj układ CR /wtryskiwacz sam się odpowietrzy/.Otwiera go elektronika od razu wpinaj kostkę.

Wtrysk wyciągnięty kupiłem na allegro mój miał clasę 1 a kupiony ma clasę 3 czy trzeba przestawić w Multiecuscan

Napisano

Tego to niestety nie wiem.

Napisano
  • Autor

po wymianie wtrysku

2000obro/min czas 2min silnik zimny

1cyl 10cm

2cyl 12cm

3cyl 11cm

4cyl 11cm

850obro/min czas 5min silnik cepły

1cyl 46cm

2cyl 48cm

3cyl 48cm

4cyl 47cm

850obro/min czas 4min silnik nagrzany

1cyl 40.5cm

2cyl 42cm

3cyl 41.5cm

4cyl 41.5cm

i nadal nierówna obroty silnika przy 1500obrot silnkk szarpie jak sprawdzić czy wszystkie cylindry palą

Napisano
20 godzin temu, rysioz napisał:

Wtrysk wyciągnięty kupiłem na allegro mój miał clasę 1 a kupiony ma clasę 3 czy trzeba przestawić w Multiecuscan

W Multiecuscan nie ma czegoś takiego jak programowanie klasy wtryskiwaczy. Z tego co wyczytałem dla 8 zaworowych JTD występowały 3 klasy wtryskiwaczy. Klasa 1 to wtryskiwacz najbardziej dokładny. W nowszych silnikach jtd czyli mJTD (Multijet) zastosowano kodowanie za pomocą 9 cyfrowego kodu IMA, który należy wpisać poprzez Multiecuscan w sterowniku silnika w zakładce "Regulacje" - ale ciebie to nie dotyczy ponieważ masz zwykłego jtd'ka.

Ten wtryskiwacz z allegro był sprawdzany na maszynie, czy zamontowałeś go na przysłowiową "pałę"? Wczoraj rozmawiałem z serwisantem Bosch. Wg niego po 10 latach użytkowania diesla należałoby wtryskiwacze lub chociaż ich końcówki wymienić kompletem na nowe.Oczywiście nikt tego nie robi ponieważ koszty w przypadku wymiany wtrysków są ogromne. Sama wymiana końcówki to ok. 250 zł (Bosch).

Edytowane przez bochumil

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bochumil napisał:

W Multiecuscan nie ma czegoś takiego jak programowanie klasy wtryskiwaczy. Z tego co wyczytałem dla 8 zaworowych JTD występowały 3 klasy wtryskiwaczy. Klasa 1 to wtryskiwacz najbardziej dokładny. W nowszych silnikach jtd czyli mJTD (Multijet) zastosowano kodowanie za pomocą 9 cyfrowego kodu IMA, który należy wpisać poprzez Multiecuscan w sterowniku silnika w zakładce "Regulacje" - ale ciebie to nie dotyczy ponieważ masz zwykłego jtd'ka.

Ten wtryskiwacz z allegro był sprawdzany na maszynie, czy zamontowałeś go na przysłowiową "pałę"? Wczoraj rozmawiałem z serwisantem Bosch. Wg niego po 10 latach użytkowania diesla należałoby wtryskiwacze lub chociaż ich końcówki wymienić kompletem na nowe.Oczywiście nikt tego nie robi ponieważ koszty w przypadku wymiany wtrysków są ogromne. Sama wymiana końcówki to ok. 250 zł (Bosch).

było tak  1cyl-40cm 2cyl-22cm 3cyl-24cm 4cyl-23cm. 

po wymianie wtrysku 

2000obro/min czas 2min silnik zimny

1cyl 10cm

2cyl 12cm

3cyl 11cm

4cyl 11cm

mój miał clasę 1 a kupiony ma clasę 3 przestawiłem na 3ciaę

teraz jak zdejmuje wtyczkę z 1cyl silnik trochę zmienia pracę alle na 2,3,4cylwiększe są różnice może dolot przeczyścic liqui moly przed zmianą niebyło zadnej rakcji zawory sprawdziłwm  0,30 i0,35 są jak się bada kompresje

i nadal nierówna obroty silnika przy 1500obrot silnkk szarpie jak sprawdzić czy wszystkie cylindry palą

poduszkę pod akumulatorem założyłem starą na nowej więcej drzało

Edytowane przez rysioz

Napisano
  • Autor

problem rozwiązany w poniedziałek napiszę dokładnie co  było przyczyną

Napisano
  • Autor

problem rozwiązany w poniedziałek napiszę dokładnie co  było przyczyną

Mechanik wymienił wtrysk mówi że dobry sprawdzony że to nie wtrysk wtryski lały że i wypaliły zawory trzeba robić głowicę . Mie coś podkusiło i nie wierzyłem mechanikowi przecież jak leją to rosnie olej w silniku więc kupiłem sam na allergo wtrysk używkę ale sprawdzony i po zamontowaniu silnik zaczoł równo pracować i sam naprawiłem samochud.Przedtem jeszcze wynieniono dwumasę rozrząd i poduchę pod akumlatorem i nic nie dawało już byłem załamany tyle kasy władowałem a tu nic dopiero samemu naprawiłem samochud wielka ulga .I zaczełem sprawdzać odłączyłem wtyczkę od 1cylindra silnik zmienił obroty 1.2.4 to samo tylko wywaliło błędy
2: P0202 - Wtryskiwacz 2
SZCZEGÓŁY BŁĘDU:
Stan anomalii: Open circuit 
Licznik przebiegu: 204572 km
Obroty silnika: 721 obr/min
Temperatura wody: 64,8 °C
Dawka paliwa: 19,55 mg/w
Zmierzone ciśnienie paliwa: 307,2 bar

Injector Circuit Malfunction - Cylinder 2
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU nie odebrało sygnału z czujnika. Błąd obecnie nie jest aktywny ale został zapisany w pamięci. Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd. 
I kodowaniw wtryskiwacza
ECU ISO Code: FD 86 2C 83 07
2017-07-01 19:42:19
CONNECTED TO: 
Fiat Stilo 1.9 JTD
Bosch EDC15C7 CF3/EOBD Diesel Injection (1.9, 2.4)
--------------------------------------------------------------

Kod ISO: FD 86 2C 83 07
Numer rysunku FIAT: 55191209 
Numer sprzętu: 0281011553 
Wersja sprzętu: 00
Numer oprogr.: 1037369113 
Wersja oprogr.: C141
Numer homologacji: 19247 
Data zaprogramowania: 09/12/2003

AKTYWOWANIE REGULACJI...
Kodowanie wtryskiwacza cyl. 1
Stara wartość: Class 3
Nowa wartość: Class 2
WYKONANE

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.