Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

maxi-skutery - obroty

Featured Replies

Napisano

Jak to jest w tych dużych skuterach 500-600 cm. Nigdy nie miałem skutera. A jeździłem tylko takimi małymi.

Jak silnik oddaje moc na koło? Bo np są filmini na necie jak ktoś agresywnie przyśpiesza aprillą atlantic. To prędkość wzrasta a obtoty non stop 6000 na obtotomierzu.

A jak przyśpiesza się normalnie to też cały czas 6000? A jak delikatnie się dodaje gazu ? 

Bo zastaniawiam się nad sprzedażą Hondy Transalp i bym może zamiast tego kupił coś z wielkimi owiewkami w automacie. Tylko jak ma się mi silnik cały czas kręcić na 6000 to by mnie trafiło :-)

Napisano

witam,

jak przyspieszasz to masz więcej niż 6000 rpm

normalnie jak jadę w mieście mam około 4-5000rpm

proponuje udać się do jakiegoś dilera np Yamaha i przejechać się np T-Max 530

innych dużych to raczej nie uświadczysz na jazdy próbne

Napisano

skutery mają bezstopniową przekładnię. i ona działa tak jak opisujesz. obejrzyj sobie filmiki z testów hybryd toyot albo skuterów.

one utrzymują obroty takie jakie są potrzebne do wykonania polecenia przy przyspieszaniu. przy stałej prędkosci obroty są takie przy jakich moto generuje wystarczającą moc do utrzymania prędkości = najniższe możliwe.

Napisano

Przy pelnym gazie mamy w trakcie przyspieszania stale obroty. Wyjatkiem jest start tu zalezy od sprzegla od jakich obrotow   lapie  sprzeglo oraz zblizanie sie do maksymalnej predkosci. Od okolo 70 % mozliwosci zaczynaja rosnac obroty (koniec przelozenia)i zblizamy sie powoli do Vmax. 

Mozesz ruszac jak wolisz mozesz i ruszyc z 2000obr sprzeglo powinno zlapac. 

W kazdym cywilnym skuterze bez przerobek mozna startowac spokojnie.

Sam mysle czy nie sprzedac Hyosunga gt650p. I kupic burgmana 650. Kawal fajnej furki osiagi praktycznie te same a wygoda mega, zero wiatru. 

Ale z drugiej strony widze , ze Hyosungi szybko traca na wartosci a nie mam zamiaru robic nikomu prezentu za pol darmo 8-)Ludziom sie w glowach przewraca zeby roczne moto wystawiac np za 60-70% ceny salonowej...

Albo wroce do klasyka hondy vfr 750 albo 800 na rozrzadzie na kolach zebatych. 

W zasadzie sam nie wiem . Albo sobie jakies 125 ccm sprawie . Nie bedzie zal zostawic nigdzie a i moze ojciec sie gdzies przejedzie . hmm

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎07‎-‎12 o 15:28, NaczelnyFilozof napisał:

Jak to jest w tych dużych skuterach 500-600 cm.. To prędkość wzrasta a obtoty non stop 6000 na obtotomierzu.

A jak przyśpiesza się normalnie to też cały czas 6000? A jak delikatnie się dodaje gazu ? 

Bo zastaniawiam się nad sprzedażą Hondy Transalp i bym może zamiast tego kupił coś z wielkimi owiewkami w automacie. Tylko jak ma się mi silnik cały czas kręcić na 6000 to by mnie trafiło :-)

Jest różnie. Ale Honda Integra 750 to skuter z automatem na zasadzie biegów (jak w aucie z automatem) a nie bezstopniowego przyspieszania. Dodatkowo możesz w nim sam przełączać biegi przyciskami. Myśle że o to Ci chodzi.

Napisano

W burgmanie jest to jeszcze inaczej. Jest klasyczna "skrzynia " jak to w skuterach ale jest dolozony mechanizm blokujacy polozenie poprzez ograniczenie pracy wariatora. Im wyzszy bieg tym bardziej pasek moze wejsc wyzej (kolejny bieg) . Tak to dziala z tego co pamietam. Jak jestem w bledzie prosze poprawic. 

• 1 miesiąc później...
Napisano
Dnia 14 lipiec 2017 o 14:41, 1Marek1 napisał:

Jest różnie. Ale Honda Integra 750 to skuter z automatem na zasadzie biegów (jak w aucie z automatem) a nie bezstopniowego przyspieszania. Dodatkowo możesz w nim sam przełączać biegi przyciskami. Myśle że o to Ci chodzi.

Taka INtegre kiedys chcialbym  miec.

Ni to moto, wygoda skutera, jakies owiewki, pali tyle co 250 tka skuter.

Tylko, ze nadal jakies 15-20 tys zl.

Edytowane przez fanlan

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.