Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.1 SPI - Sportowa mapa silnika pod wałek 866. Pomoc !

Featured Replies

Napisano

Witam. Czy jest ktoś w stanie lub ktoś już robił i wie kto mi może coś takiego zrobić.. Konkretnie chodzi mi o jakąś sportową mapę do silnika 1.1 SPI. Mam w tej chwili założony wałek 866, pełny przelot tłumik i filtr stożkowy. Pasowało by pod to wszystko zrobić jakąś mapę lepszą. Czy wie ktoś kto się tym zajmuje i czy by się dało w tym kompie zmienić mapę ?

Napisano

Jesteś pewien, że chcesz robić remap prawie seryjnego silnika i wydać na to trochę hajsu, a w zamian nie za wiele osiągnąć ?! Masz tam w ogóle jakiś kolektor 4w1 bądź 421, czy seria ? 

Jak tak czytam te Twoje wątki, to wydaje mi się że strasznie chaotycznie podchodzisz do modów.

Napisano

Każdy rzeźbi jak potrafi, ważne że pyta i opisuje na forum swoje występki co innym może pomóc tak jak i odpowiedzi pozytywne i negatywne... Czekam na dalsze info co z tym spi... Pzdr

Napisano
Dnia 17.07.2017 o 12:43, SebiiPL napisał:

Witam. Czy jest ktoś w stanie lub ktoś już robił i wie kto mi może coś takiego zrobić.. Konkretnie chodzi mi o jakąś sportową mapę do silnika 1.1 SPI. Mam w tej chwili założony wałek 866, pełny przelot tłumik i filtr stożkowy. Pasowało by pod to wszystko zrobić jakąś mapę lepszą. Czy wie ktoś kto się tym zajmuje i czy by się dało w tym kompie zmienić mapę ?

Nie ma lepszych gorszych map- są mapy strojone do konkretnych modów konkretnego silnika w konkretych warunkach- w spi przy tym co masz możesz liczyć nie na wynik a na optymalizację parametrów-ilość paliwa czas wtrysku, zapłon i kąt wyprzedzenia itd. to czy uzyskasz 3-4km więcej czy 5nm(bo przy przelocie to pewnie blisko im do 80nm) to na to nie patrzrz,program ma dać Ci to,że AFR, i ww. parametry będą takie jak być powinny i tam gdzie powinny-bo inaczej pojedzie silnik z mocą 70km przy 6800 i momencie 85 przy 4500 i inaczej silnik o tych samych parametrach i wartościach przy 6200 i 2800.

Polecam z tanich modów dołożyć przepustnicę z PI kompletną i dedykowany dolot z odgrodzeniem na zimne powietrze wtedy szukać strojenia-polega na wypaleniu promieniami UV w wyjętym chipie nowych parametrów najlepiej jak jest przeprowadzone w czasie rzeczywistym na tym kompie(o co trudno)-ceny 500-do 1000 pewnie. Gotowe chipy nawet z mapami robionymi profi są pod to co było czyli zazwyczaj więcej.

Napisano

Panie, jakim wypaleniu parametrów promieniami UV :P Tak pojadę edukacyjnie - to o czym piszesz to procedura przy pamięciach EPROM (nie mylić z EEPROM) ale promieniowaniem UV dokonuje się jedynie kasowania jej zawartości przez wycięte w obudowie układu scalonego male okienko ze szkłem kwarcowym. Programowanie odbywa się na drodze elektrycznej, często z wykorzystaniem wyższego napięcia niż normalne zasilanie tej pamięci. Ponieważ programowanie odbywa siętymi samymi liniami, które sa podpięte do procesora w 99% przypadków taką pamięć TRZEBA wyjąć z układu w celu przeprogramowania.

W kompie od 1.1 SPI jest faktycznie chyba EPROM z zaklejonym naklejką okienkiem ale jest raczej wlutowany więc trzeba go najpierw wychamrać a potem najlepiej wlutować podstawkę i można użyć oryginalnego chipa lub nowego.

Napisano

fabrycznie jest kostka bez okienka która nadaje się do utylizacji. Można wrzucić 24lc512 ?? kasowane UV-c 

Napisano
Dnia 17.07.2017 o 12:43, SebiiPL napisał:

poszła pw

Napisano
Dnia 21/07/2017 o 16:06, rusala napisał:

Panie, jakim wypaleniu parametrów promieniami UV :P Tak pojadę edukacyjnie - to o czym piszesz to procedura przy pamięciach EPROM (nie mylić z EEPROM) ale promieniowaniem UV dokonuje się jedynie kasowania jej zawartości przez wycięte w obudowie układu scalonego male okienko ze szkłem kwarcowym. Programowanie odbywa się na drodze elektrycznej, często z wykorzystaniem wyższego napięcia niż normalne zasilanie tej pamięci. Ponieważ programowanie odbywa siętymi samymi liniami, które sa podpięte do procesora w 99% przypadków taką pamięć TRZEBA wyjąć z układu w celu przeprogramowania.

W kompie od 1.1 SPI jest faktycznie chyba EPROM z zaklejonym naklejką okienkiem ale jest raczej wlutowany więc trzeba go najpierw wychamrać a potem najlepiej wlutować podstawkę i można użyć oryginalnego chipa lub nowego.

Są lutowane i są w podstawkach. Na etykiecie jest gdzieś litera, która z włoskiego mówi co komp ma w środku w tej kwestii, tylko nie pamiętam co gdzie i jak.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Dokladnie, u mnie fabrycznie byla podstawka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.