Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak usunąć uni-grunt z cegły

Featured Replies

Napisano

Hej

Jestem w trakcie remontu. Z żoną wymyśliliśmy sobie że 2 ściany będą z cegły - imitacja starego muru. Kafelkarz troche pomarudził ale zabrał się ochoczo do pracy, Poprzyklejał paski cegły po czym zabrał się do fugowania. Przed fugowaniem pytał się czym to będzie impregnowane. Powiedziałem że kupię do tego specjalny środek impregnujący i to potem sobie to zaimpregnuję. Podczas robienia fug oczywiście popaprał trochę cegły ale się tym zbytnio na razie nie przejmowałem bo sprawdziłem że cegły da sie oczyścić szorstką szczotką i zwyklą wodą. Wczoraj wieczorem przychodzę do domu i co widzę? Część cegieł czystych jeszcze przed fugowaniem i część cegieł pomazanych fugą (przed czyszczeniem) zostało pomalowanych uni-gruntem Atlasa :(:ogien: Wszystko by było ok gdyby to jeszcze pomalował cegły jak wszystkie były czyste nie "pofugowane". Teraz część wygląda tak że jest efekt mokrej cegły (te czyste), część jest pomalowane z białymi mazami, część jest czystych jeszcze przed fugowaniem i nie pomalowanych unigruntem no i część niewyczyszczonych i niepomalowanych unigruntem (te się da doczyścić jeszcze)

Pytanie czym teraz usunąć uni-grunt z cegieł żeby przywrócić ich pierwotny wygląd? Są jakieś skuteczne środku które rozpuszczą unigrunt z cegły i jednocześnie nie poniszczą mi jej struktury? :(

PS. Póki co kafelkarz ma zakaz ruszania czegokolwiek aż do mojego przyjścia po pracy

Edytowane przez Orochimaru
Poprawiłem literówkę w temacie.

Napisano

Ja bym sprawdził co na to Atlas Szop 2000. Tylko najlepiej zrób test po za ścianą. Diabli wiedza co to zrobi z cegłą.

Jak nie pomoże to kafelkarz ma problem....

Krawiec

Napisano
  • Autor

Stosowałeś ten środek? Usuwa rzeczywiście unigrunt bo jak dziś poczytałem internety ta są różne opinie.

Moze by też spróbować Betoni-Peittausliuos? Ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie?

PS. Kafelkarz to już teraz ma problem. Teraz chodzi o to żebym ja go nie miał przez następne kilka lat patrząć na te ściany.....i żeby to się jakoś dało uratować bez zrywania wszystkiego :/

Napisano
  • Autor

:no: to rozwiązanie nie wchodzi w grę

Napisano
Dnia 19.07.2017 o 07:28, PiQ napisał:

:no: to rozwiązanie nie wchodzi w grę

może być ciężko. Mi kiedyś teść chciał pomóc i pochlapał piaskowiec unigruntem. Mimo wielu prób nie udało się uratować i trzeba było wymieniać płyty. Generalnie ja unikam unigruntu przy wszelkich pracach wykończeniowych - do niczego to tak naprawdę nie jest potrzebne.

Napisano

Prawdopodobnie trzeba będzie zrywać. A następnym razem naucz go, że cegły wystarczy moczyć w zwykłej wodzie jeśli suche. 

Napisano

Kiedys stosowalem na klinkierowke do mycia Atlas szop i nic sie nie działo można próbować. Popytaj w sklepie bo są też inne środki do mycia.

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Napisano

Daj zdjęcie.

Mam pewien pomysł, ale nie chcę się wychylać, bo to może być totalnie głupie 

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Co prawda już jakis czas temu opanowaliśmy z żoną temat ale napiszę dla potomnych.......

Zakupiłem Atlas szop i Atlas szop 2000. Pomału to zeszło i wygląda jak ma wyglądać ale wymagało to duuuużo cierpliwości. Z żoną mieliśmy kilka współnych wieczorów przy ścianie :P Najpierw gąbką wcieraliśmy szopa (chyba to jest coś na bazie amoniaku), zostawialiśmy na ok 5 min i potem tarliśmy szczotką ryżową lub z delikatniejszym włosiem w zależności od tego jaka to jest akurat cegła (jedne są twardsze a inne bardziej miękkie). Potem inna gąbka i zmywanie czystą wodą. Wada taka że fugi troche ściemniały i potem bawiłem się w malowanie fug. Po prostu drobny pył z cegły wcisnął sie na fugę. Fugi pomalowałem małym pędzelkiem i bardzo żadką zaprawą którą była robiona fuga (prawie wodą z domieszką zaprawy).

Oczywiście kafelkarz stwierdził "panie inaczej się nie dało tego zrobić". Jednak jak dalej robił fugowanie to zaraz za nim ścierałem z cegły roztartą zaprawę. Zwykła czysta woda i czysta gąbka doskonale się do tego nadają. Po tym jak zobaczył jak cegła wygląda po tym jak się ją od razu przeciera to przeprosił i stwierdził że mógł to od razu wycierać...... Rozstaliśmy się w zgodzie. Ściana wygląda tak jak sobie to z żoną wymyśliliśmy :)

Napisano

Co do fugowania cegieł, to u siebie kładłem starą ciętą cegłę na ściany a fugi robiłem za pomocą worka do wyciskania kremu (takiego cukierniczego). Nic nie musiałem szorować, bo nic się nie wybrudziło.

Napisano

Bo taką cegłę się najpierw impregnuje a potem fuguje na półsucho i wszystko jest ok.

Napisano
  • Autor

Na drugi raz będę wiedział jak to się powinno robić......

Napisano
Bo taką cegłę się najpierw impregnuje a potem fuguje na półsucho i wszystko jest ok.
można impregnować po lub w ogóle, jeśli to nie kuchnia/łazienka.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Napisano
47 minut temu, Olleo napisał:

można impregnować po lub w ogóle, jeśli to nie kuchnia/łazienka.

Jeśli nie zaimpregnujesz chropowatej cegły lub płytki przed fugowaniem to fuga weżre się w cegłę i pozostawi przebarwienia które trudno usunąć.

Napisano
Jeśli nie zaimpregnujesz chropowatej cegły lub płytki przed fugowaniem to fuga weżre się w cegłę i pozostawi przebarwienia które trudno usunąć.
Zrobiłem tak kilka ścian, komin i kominek. Fugowanie półsuchą fugą. Nic się nie wżarło.

Napisano

Ja też zrobiłem już kilka takich robót i z dwa razy zdarzyło się że fuga przebarwiła płytkę. Zwłaszcza ciętą ze starej cegły. Nie z licem tylko ze środka cegły. Poza tym impregnat powoduje że płytka się nie brudzi i nie przebarwia po polaniu różnymi płynami. Dlatego nie ryzykuję i w takich przypadkach gdy przy chłonnych płytkach lub cegłach trzeba zastosować kontrastową fugę, stosuję impregnat. Impregnuje się szybko, spryskiwaczem i nie mam kłopotów. Poza tym płytka nie zmienia swojego koloru.

Napisano
Ja też zrobiłem już kilka takich robót i z dwa razy zdarzyło się że fuga przebarwiła płytkę. Zwłaszcza ciętą ze starej cegły. Nie z licem tylko ze środka cegły. Poza tym impregnat powoduje że płytka się nie brudzi i nie przebarwia po polaniu różnymi płynami. Dlatego nie ryzykuję i w takich przypadkach gdy przy chłonnych płytkach lub cegłach trzeba zastosować kontrastową fugę, stosuję impregnat. Impregnuje się szybko, spryskiwaczem i nie mam kłopotów. Poza tym płytka nie zmienia swojego koloru.
No jeśli zwykła cegła, to można, ale jeśli klinkier, to nie trzeba.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.