Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klejone szyby...

Featured Replies

Napisano

60 lat temu John Preston Tucker zastosował klejoną szybę przednią w swoim aucie...

nic się od tamtej pory nie zmieniło...

dlaczego po sześćdziesięciu latach gigantycznego rozwoju przemysłu samochodowego nietłukące się szyby są nadal montowane TYLKO z przodu?

Napisano

> 60 lat temu John Preston Tucker zastosował klejoną szybę przednią w

> swoim aucie...

> nic się od tamtej pory nie zmieniło...

> dlaczego po sześćdziesięciu latach gigantycznego rozwoju przemysłu

> samochodowego nietłukące się szyby są nadal montowane TYLKO z

> przodu?

pewnie chodzi o to aby szyba z przodu nie rozpadała się i nie kaleczyła osób w środku odłamkami

a te z boku dla bezpieczeństwa są hartowane, aby właśnie się rozpadły w razie potrzeby u możliwiły ewakuację ....

Napisano

> swoim aucie...

> przodu?

Ze względów bezpieczeństwa. Szyba zwykła zwana potocznie hartowaną po wybiciu daje bezpośredni dostęp do ofiary ew. wypadku...

Napisano
  • Autor

> pewnie chodzi o to aby szyba z przodu nie rozpadała się i nie

> kaleczyła osób w środku odłamkami

> a te z boku dla bezpieczeństwa są hartowane, aby właśnie się rozpadły

> w razie potrzeby u możliwiły ewakuację ....

zacząłem się nad tym zastanawiać kiedy odcięte lusterko wsteczne wpadło do auta przez zamkniętą szybę i odłamki kalecząc mnie i pasażera rozprysnęły się po aucie...

natomiast kiedy dojdzie do wypadku to i tak wycina się auto (dach, słupek)...

tłukąca się szyba także nie ma racji bytu przy próbie wyciagniecia poszkodowanego z auta, bo tego sie nie da tak łatwo zrobić...

Napisano

> przodu?

Jak zakleszczysz się przy okazji jakiegoś wypadku to będziesz bogu dziękował, że nikt nie wpadł na pomysł montowania takich szyb wszędzie.

Zresztą po co?

Napisano

> zacząłem się nad tym zastanawiać kiedy odcięte lusterko wsteczne

> wpadło do auta przez zamkniętą szybę i odłamki kalecząc mnie i

> pasażera rozprysnęły się po aucie...

sytuacja eksremalna tak jak mi kiedys golab wpadl do auta podczas jazdy przez boczna otwarta szybe zlosnik.gif

Jade sobie lansem po miescie, muza gra, lato a tu nagle golab mi wpada i prawie bym wypadek spowodowal zlosnik.gif

Napisano

> zacząłem się nad tym zastanawiać kiedy odcięte lusterko wsteczne

> wpadło do auta przez zamkniętą szybę i odłamki kalecząc mnie i

> pasażera rozprysnęły się po aucie...

szyba klejona właśnie dzieki klejowi ma pewne zdolności zatrzymywania obiektów w nią uderzających. I pomińmy tutaj prędkości zastrzeżone dla ruchu powietrznego.

> natomiast kiedy dojdzie do wypadku to i tak wycina się auto (dach,

> słupek)...

Jeśli nie daj boże będziesz miał dzwonek, drzwi się zakleszczą, samochód zacznie się palić to reszta użytkowników drogi będzie czekała aż przyjedzie straż z nożycami i odetnie dach.

Taki ekstremalny przykład.

> tłukąca się szyba także nie ma racji bytu przy próbie wyciagniecia

> poszkodowanego z auta, bo tego sie nie da tak łatwo zrobić...

To chyba nie widziałeś jak wiotki i elastyczny jest nieprzytomny człowiek. Lub nie widziałeś jak specjalista potrafi wyciągnąć kierowcę przez tylne drzwi lub nawet okno ( to akurat widziałem w wykonaniu kumpla z AT na w pełni sprawnym kierowcy który nie miał na to zbyt wielkiej ochoty )

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie daj boże będziesz miał dzwonek, drzwi się zakleszczą,

> samochód zacznie się palić to reszta użytkowników drogi będzie

> czekała aż przyjedzie straż z nożycami i odetnie dach.

> Taki ekstremalny przykład.

widziałem zdjęcia kiedy w aucie zakleszczony pasażer spłonął żywcem, bo użytkownicy drogi za wszelką cene chcieli go wyciągnąć z auta, bo przy próbie "rozciągnięcia" budy urwali bak...

pasażer pozostał w pozycji kiedy barkiem chciał wypchnąć drzwi...

> To chyba nie widziałeś jak wiotki i elastyczny jest nieprzytomny

> człowiek. Lub nie widziałeś jak specjalista potrafi wyciągnąć

> kierowcę przez tylne drzwi lub nawet okno ( to akurat widziałem

> w wykonaniu kumpla z AT na w pełni sprawnym kierowcy który nie

> miał na to zbyt wielkiej ochoty )

widziałem i sam mam ukończony specjalistyczne szkolenie i "wykopanie" takiej szyby zajmuje kapke dłużej...

Napisano

> widziałem zdjęcia kiedy w aucie zakleszczony pasażer spłonął żywcem,

> bo użytkownicy drogi za wszelką cene chcieli go wyciągnąć z

> auta, bo przy próbie "rozciągnięcia" budy urwali bak...

to już było przegięcie, miałem na myśli "wyjęcie" kierowcy lub pasażera po wybiciu (lub przez wybite już) szyby bocznej .Pod warunkiem oczywiście że nogi nie są sprasowane przez wrak samochodu - wtedy tylko nożyce i wycinanki

> widziałem i sam mam ukończony specjalistyczne szkolenie i "wykopanie"

> takiej szyby zajmuje kapke dłużej...

Skrót myslowy, tylna - miało być boczna tylna . Przepraszam za nieścisłość.

Inna sprawa to wybicie szyb bocznych i odcięcie pasów. Wśród osób które znam nie ma ani jednej która posiada ( jak to się nazywa fachowo- nie wiem) młotek z nożem do pasów. Zresztą pytani o nie przeze mnie sklepikarze ze sklepów motoryzacyjnych robili dziwną minę i rozkładali ręce.

Pozdro i obyśmy naszej wiedzy i umiejętności nie musieli nigdy stosować.

Napisano

> swoim aucie...

> przodu?

Zawsze możesz sobie dokupić folie antywłamaniową bezbarwną lub przyciemnianą i zaklepić boczne i tylną szybe.

Mamy z takimi auto w firmie ale nie wiem co jest bardziej bezpieczne podczas wypadku.

Napisano

Jak na mój gust bardziej bezpieczna jest klejona. Owszem, w momencie wypadku zostaje ona na miejscu, ale nie powoduje dodatkowych obrażeń odłamkami, a zostaje na miejscu. W momencie, gdy auto jest trochę pokiereszowane różnicy nie robi, czy jeszcze trzeba ją wypchnąć, bo i tak ingerencja w auto będzie musiała być dość "mocna". Jedyną wadę klejonej szyby widzę tylko w przypadku wypadku, w którym auto wpada do zbiornika wodnego. Często nie daje się otworzyć drzwi i jedno co pozostaje, to wybić szybę. Hartowana pójdzie dosć szybko, klejoną jeszcze trzeba wypchnąć, a w wodzie przy tej bezwładności człowieka, będzie dość cieżko.

W każdym bądź razie ostatnio oglądałem jakiś program w TV i tam chwalili klejone szyby boczne - ale wiadomo, wszystko ma swoje zalety i wady.

Napisano

> wypadku zostaje ona na miejscu, ale nie powoduje dodatkowych

> obrażeń odłamkami, a zostaje na miejscu. W momencie, gdy auto

> jest trochę pokiereszowane różnicy nie robi, czy jeszcze trzeba

> ją wypchnąć, bo i tak ingerencja w auto będzie musiała być dość

> "mocna".

Wyobraź sobie, że dachujesz. Obijasz ładnie drzwi, że nie dają się otworzyć ale szyby zostają nietknięte. Leżysz na dachu i słyszysz, jak ciurcze sobie benzynka. Co robisz?

Sytuacja autentyczna.

Na szczęście kierowcy nic się nie stało. Otworzył okno i wyszedł.

Ale co by było, jakby miał szyby klejone i otwierane elektrycznie i elektryka by padła?

Czemu każdy przyjmuje, że pomoc z zewnątrz otwiera drzwi wywala okna? Są sytuacje, gdzie trzeba wysiąść samemu - czy to zagrożenie pożarem, utopieniem, zamarznięciem czy po prostu wszystko się dzieje na pustkowiu. Wybić szybę (jeżeli jest jeszcze cała) hartowaną jest troszeczkę łatwiej, niż klejoną - zwłaszcza, że boczne są stosunkowo małe i głęboko powpuszczane w drzwi - obstawiam, że praktycznie nie do wypchnięcia. IMO gdyby wszystkie szyby były klejone, to jedyna droga ucieczki byłaby przez szybę czołową - a to też niełatwo stłuc/wypchnąć a do tego po dachowaniu może okazać się, że i tak tamtędy nie da się wyjść.

Wolę jeździć z ryzykiem skaleczenia za to mieć większe szanse przeżycia.

Napisano

imo - wszyscy zapominacie o jednym - szyba klejona czołowa jest elementem konstrukcyjnym (nie mówię o maluchu wink.gif ), który jest wklejony w karoserię i to sprawia, że tak "trudno" wybić szybę czołową. Boczne siedzą tylko w małej ramce po kilka milimetrów - wypchnięcie jej nie stanowi żadnego większego problemu.

Napisano

> elementem konstrukcyjnym (nie mówię o maluchu ), który jest

> wklejony w karoserię i to sprawia, że tak "trudno" wybić szybę

> czołową.

Nie wszystkie są klejone. I nie z klejenia wynika główny problem. Są nawet po stłuczeniu sztywne i całkiem mocno trzymają kształt - więc trudno ją wyciągnąć "z ramek".

> Boczne siedzą tylko w małej ramce po kilka milimetrów -

> wypchnięcie jej nie stanowi żadnego większego problemu.

Po pierwsze primo - moje szybki wchodzą chyba ze 2 cm dookoła a w środku zostaje chyba z 5 cm.

Po drugie primo - są tak małe, że koszmarnie trudno byłoby wypchnąć szybkę klejoną nawet nieźle pokruszoną. A co dopiero jak ledwo pękniętą od desperackiego walenia telefonem czy czymś innym, co masz akurat pod ręką.

Próbowałeś kiedyś wypchnąć szybę? Ja się raz pastwiłem na potłuczonej - ciężka sprawa. Zresztą, takie jej zadanie, że nawet jak zostanie potłuczona, to ma chronić kierowcę przed atakiem zbliżających się przedmiotów. Zauważ, że nawet jak coś wleci do autka (popularne obrazki z kurą czy innym zwierzakiem) czy kierowca wypadnie to robi tylko dziurę w szybie, która dalej trzyma kształt i ciężko ją wypchnąć.

EOT

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.