Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Benzyniak nierówno pracuje, kopci na czarno

Featured Replies

Napisano

Auto nierówno pracuje, świece po oczyszczeniu i odpaleniu auta już po chwili robią się czarne (wszystkie 4).

Auto kopci na czarno.

Wymieniono: czujnik położenia przepustnicy, krokowy, cewkę.

Sonda sprawdzona, wskazania ok.

Nie sprawdzono wtrysków, ale mało prawdopodobne żeby wszystkie 4 uległy uszkodzeniu.

Pacjent: Peugeot 206 1.1

Co jeszcze może być przyczyną? Jakieś podciśnienie?

Napisano

Na moje problem z sygnałem z sondy. Co pokazuje komp auta ? Chodzi mi o sygnał z sondy. Może to być problem masy silnika.

Napaćkane telefonem

Napisano

Lewe powietrze za przepustnicą? Uszkodzony czujnik temperatury silnika? No kompa i od góry do dołu wszystkie parametry trzeba sprawdzić ...

Napisano

Wyraźnie jest za bogato. Warto by sprawdzić zawór odpowiedzialny za ciśnienie w listwie paliwowej i czujniki temperatury dla elektroniki silnika.

Edytowane przez gondoljerzy

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, resmiki napisał:

Na moje problem z sygnałem z sondy. Co pokazuje komp auta ? Chodzi mi o sygnał z sondy. Może to być problem masy silnika.

Napaćkane telefonem

Nie sprawdziłem czy są dwie sondy czy jedna. Wczoraj mierzyłem napięcie na sondzie (na kolektorze wydechowym) tanim multimetrem, i na wolnych obrotach wskazanie wynosiło ok 0.8V. Po odłączeniu tej samej sondy, i odpaleniu, silnik chodzi jak wcześniej - nie ma żadnych zmian.

IMG_20170809_174805.jpg.096fabc21189d01640ad3444651c7837.jpg

Błędy jakie wywala to P0502, P0609.

Co ciekawe, po odłączeniu mapsensora, czujnika położenia przepustnicy i krokowego silnik pracował lepiej - obroty falowały minimalnie, ale widać i czuć że w dalszym ciągu miał za dużo paliwa. :ok: 

Nie podoba mi się odczyt z czujnika położenia przepustnicy - podłączony czy nie, te same wskazania. Czujnik jest już nowy i dalej to samo. Cały czas pokazuje że przepustnica jest w połowie otwarta. Napięcie jest o wiele za wysokie. :nie_wiem: 

Edytowane przez swienty

Napisano

Napięcie z sondy powinno oscylowac pomiędzy 0 a 1v cały czas podczas pracy silnika. Jeżeli na sondzie przedniej masz 0 v według kompa a 0.8 według miernika i kopci na czarno, czyli jest za bogato to masz przerwę w obwodzie sondy, pomiędzy sonda a kompem. "Im więcej tlenu w spalinach, tym niższe napięcie generowane jest na sondzie". Ty masz za bogato, bo dymi na czarno, a sonda wskazuje 0 czyli sam tlen. Skoro masz sam tlen to układ usiłuje wzbogacić mieszankę. Powinny być duuuze krótkoterminowe i pewnie długoterminowe korekty czasu wtrysku. Domyślam się że tylna sonda to za katalizatorem i ona pokazuje ze jest bogato. Szukaj przerwy w obwodzie przedniej sondy. Z niej pomiary są brane do sterowania mieszanka. Pisząc obwód mam na myśli kable od sondy do kompa, na całej długości. Może się coś rozpielo, może zasniedzialo.

Chyba ze masz jedna sondę i to jest tylna. Tak czy inaczej napięcie na niej nie powinno być stałe i jego odczyt miernikiem cyfrowym nie powinno dawać sensownych wskazań, bo szybko się zmienia napięcie.

Napaćkane telefonem

Napisano

Nie sprawdziłem czy są dwie sondy czy jedna. Wczoraj mierzyłem napięcie na sondzie (na kolektorze wydechowym) tanim multimetrem, i na wolnych obrotach wskazanie wynosiło ok 0.8V. Po odłączeniu tej samej sondy, i odpaleniu, silnik chodzi jak wcześniej - nie ma żadnych zmian.

IMG_20170809_174805.jpg.096fabc21189d01640ad3444651c7837.jpg

Błędy jakie wywala to P0502, P0609.
Co ciekawe, po odłączeniu mapsensora, czujnika położenia przepustnicy i krokowego silnik pracował lepiej - obroty falowały minimalnie, ale widać i czuć że w dalszym ciągu miał za dużo paliwa. :ok: 

Nie podoba mi się odczyt z czujnika położenia przepustnicy - podłączony czy nie, te same wskazania. Czujnik jest już nowy i dalej to samo. Cały czas pokazuje że przepustnica jest w połowie otwarta. Napięcie jest o wiele za wysokie. :nie_wiem: 
P0502 to czujnik prędkości w skrzyni
P0609 to cos ze sterownikiem silnika

Idz w tym kierunku... Imo zwłaszcza w tym drugim

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.