Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Walka z rudą. Zaprawka. Jakie środki? Jaka technika? Jakie rokowania?

Featured Replies

Napisano

Mam Ci ja auto. Auto z tych nierdzewnych.

Ale na krawędzi dachu nad przednią szybą mam 2 punkty, z których zszedł lakier. Ubytki takie.

Jeden punkt średnica około 4-5mm. Drugi jeszcze mniejszy.

Zero śladów szpachli czy coś, wygląda 100% zdrowo, po prostu ubytek lakieru i podkładu, ale na środku punkcik rudego może jest.

Ci, którym to pokazywałem, mówią "od kamieni" ale mam inną teorię, auto (wg zeznań poprzedników) miało wymienianą szybę przednią i obawiam się, ze fachmani podważali czymś ostrym przy demontażu i mechanicznie uszkodzili, wdała się korozja i wypchnęło lakier aż odpadł któregoś razu przy myciu bezdotykowym.

Specjalnie tego nawet nie widać.

Nieważne. Chcę to zabezpieczyć. A docelowo polakierować.

Punkty są malutkie, mogę to pomału, kolejnymi krokami spróbować zrobić samodzielnie. Punktowo.

Auto jest niemal czarne, punkty małe, miejsce nie rzuca się w oczy (krawędź), nawet jeśli  pomazałbym to markerem to nie będzie widać... Ale chcę zabezpieczyć przed korodowaniem.

Czy taki plan:

1) Punktowo wyskrobać/wyszlifować żeby była pewność, że do zdrowego

2) Na to podkład? Masa? Coś aktywnego?  Co?

3) Masa wyrównująca (szpachla) ? JAKA?

4) podkład pod lakier JAKI?

5) lakier bazowy. Z zaprawki od producenta? Inny?

6) Szlifiwanie papierem wodnym? (a może to w punkcie 3?)

7) Klar?

Ostatnie punkty mógłbym zlecić specjalistom. Ale prace z pierwszych punktów (zabezpieczenie, wypełnienie) wolałbym samodzielnie (bo mogę dopieścić przy dobrej pogodzie)

Co radzicie?

Edytowane przez wald0

Napisano
Dnia 11.08.2017 o 12:00, wald0 napisał:

Co radzicie?

Spróbować, o ile się da, jakoś zajrzeć pod listwę maskującą szparę między krawędzią dachu a brzegiem szyby, czy ta korozja nie poszła także tam. Miałem przed laty taką sytuację, że nagle w garażu pękła mi przednia szyba w audi. Rysa poszła dokładnie od miejsca, w które kiedyś od jakiejś rozrywkowej dziatwy dostałem w słupek kamieniem albo czymś podobnym. Było lekkie wgniecenie słupka i listwy ozdobnej, ale minimalne, żadnej widocznej korozji zewnętrznej. Po wystawieniu samochodu na słońce, szyba poleciała do końca w ciągu kilku minut.

Dałem do wymiany, prosiłem, żeby spojrzeli, od czego mogła pęknąć. Wymienili i twierdzili, że to musiało być od tego kamienia, tylko że od tamtego zdarzenia upłynęło ładnych kilka lat. Ta wstawiona szyba identycznie pękła po kolejnych dwóch latach. Wtedy już się wkurzyłem i zawiozłem auto nie do "szybiarzy", a do znajomego blacharza. Ten po wycięciu szyby mi pokazał, że winowajcą był właśnie purchelek rdzy, naciskający ją od spodu obok miejsca uderzenia w słupek. Wyczyścił to porządnie i zabezpieczył, szyba jeździ od lat do dziś.

Tak że jeżeli korozja poszła wgłąb, to naprawa zewnętrzna będzie tylko kosmetyczna.

Napisano
  • Autor

Górna krawędź jest specyficzna, dach jest zagięty, od odprysków do szyby jest jeszcze kawał zdrowego.

Wstawię zdjęcie (słabe ale innego tut nie mam)

odpryski.jpg

Napisano

Rozszlifowałbym Dremelem z małym, stożkowym kamieniem do czystej blachy. W krater kropla Fertan-u na dwie doby. Później zmyć. Odtłuścić. W krater kropla podkładu epoksydowego, dwuskładnikowego. Dalej albo kropla lakieru akrylu albo szpachla i do lakiernika.

Napisano
  • Autor

Spróbuję bez lakiernika.

Są na allegro małe gotowce z brunoxem, podkładem, dobraną bazą (kolor mam na szczęście prawie czarny, nawet nieidealnie dobrany nie wyróżni się) i bezbarwnym.

Wszystko na pędzelek.

Do tego papiery wodne.

Najważniejsze - jak piszesz - najpierw pozbyć się niezdrowego.

Potem zabezpieczę i wyrównam.

Przed bazą spróbuję tak, żeby zostać w zagłębieniu.

Bazę dam grubo, po wyschnięciu zeszlifuję na równo.

Na to klar a na koniec pasta polerska, na drewienku ze szmatką.

Nie wiem czy używać tych aktywnych (brunox)?

Napisano

Z brunoksem nie mam doświadczenia ale ponoć nie jest nic wart?

Używałem Fertanu i on jest OK.

Żaden nic nie da jeśli nie zeszlifujesz do blachy. To wiąże co najwyżej mikroskopijne, niewidoczne drobiny rdzy.

Moim zdaniem bez sensu planujesz bazę i klar jeśli robisz sam. I tak nie zrobisz tak żeby nie było widać. Lepiej po prostu wpuścić kroplę i tak zostawić. Przynajmniej szkód w około nie narobisz.

Jeśli ma być na błysk to lakiernik.

Napisano
  • Autor

Lakiernik owszem, ale który będzie się bawił w takie drobiazgi? Za ile?

A ja dzień po dniu pomalutku mogę się pobawić.

Nie spieszy mi się.

Zobaczymy co wyjdzie.

Napisano

@wald0

Do poczytania: 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.