Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porządna apteczka.

Featured Replies

Napisano

Tak nawiązując do wątku kol. Fixxera zastanawiam się - gdzie można kupić DOBRZE WYPOSAŻONĄ apteczkę ?

Bo to co dokładają firmy/można kupić w marketach to ładne pudełeczko i nic więcej...

Napisano

najlepiej skompletować własną.

Porządny sprzęt to min koszt 100zł

Napisano
  • Autor

> Tak nawiązując do wątku kol. Fixxera zastanawiam się - gdzie można

> kupić DOBRZE WYPOSAŻONĄ apteczkę ?

> Bo to co dokładają firmy/można kupić w marketach to ładne pudełeczko

> i nic więcej...

Ja mam taką "PCK and Pzmot" rekomended...

276844781-IM003882apt3.jpg

276844781-IM003880apt.jpg

post-14-14352470330434_thumb.jpg

Napisano

> i nic więcej...

Ja powiem Ci tak Kup sobie coś ala kosmetyczka taka większa a reszte kup poprostu na sztuki w aptece. QLA miał firmową apteczke Subaru z tego co widziałem oprócz bandaży opasek plastów miał kilka tych kocyków termicznych jakeś takie norzyczki do cięcia np. materiału. Generalnie sporo tych suplementów tam było i przyznam szczerze ze nie woząc apteczki wczoraj olśniło mnie jak ważna może być jej obecnośc pod warunkiem ze zawartość jest "konkretna"

Napisano

No właśnie...może ktoś znający się wpisałby w tym wątku (a później może i w FAQ) co powinno się znaleźć w apteczce...ja swoją kupiłem za jakieś 7 zł i później starałem się jeszcze wzbogacić o jakieśtam nożyczki, bandarze, plaster, ale ten kocyk to niezły pomysł - a nie wiedziałem...

Wiem natomiast, że nie powinno być środków przeciwbólowych, bo po wypadku "ma boleć", żeby było wiadomo co się dzieje...

Pozdrawiam

Napisano

Miałem to szczęście że z kupionym autkiem dostałem całkiem niezłą holenderską apteczkę, a w nim kilka rodzajów bandaży, przewieszka (np na zwichniętą/złamaną rękę), plastry i opatrunki są nawet specjalne nożyczki jakby trzeba było np. rozciąć jakieś ubranie itp... Jest jeszcze kilka innych drobiazgów.

W marketach - zgadza się - wacik, plasterek i to wszystko crazy.gif

Napisano

> No właśnie...może ktoś znający się wpisałby w tym wątku (a później

tutaj pdf

Napisano

> tutaj pdf

Dzięki ok.gif

Napisano

Kupiłam auto po lekarzu i on powiedział, że tak naprawdę to ludzie mają w apteczce wszystko a zapomonają o czymś bardzo ważnym - rękawiczkach ochronnych. On je miał zawsze w schowku. Jego apteczka miała wiele elementów a ja jeszcze dokupiłam kilka rzeczy. Najlepiej samemu skompletować.

Napisano

> Miałem to szczęście że z kupionym autkiem dostałem całkiem niezłą

> holenderską apteczkę, a w nim kilka rodzajów bandaży,

> przewieszka (np na zwichniętą/złamaną rękę), plastry i opatrunki

> są nawet specjalne nożyczki jakby trzeba było np. rozciąć jakieś

> ubranie itp... Jest jeszcze kilka innych drobiazgów.

> W marketach - zgadza się - wacik, plasterek i to wszystko

Ja też mam jakąś made in DE i najlepszy jest plaster, jak raz sobie go przykleilem to myślałem że zejdzie potem tylko operacyjnie biglaugh.gif

Napisano

W apteczce powinny być:

-rękawiczki (2 pary)

-maseczka do resuscytacji

-koc termoizolacyjny

-kompresy jałowe (3 opak.)

-bandaże (4 opak.)

-chusta trójkątna

-ostre nożyczki

-plastry

-agrafka

opcjonalnie:

-kodofiks

-sól fizjologiczna

Taki opis był kiedyś w necie - może ktoś coś dorzuci, ewenti wyrzuci...

Napisano

> e spoko

> a wiele taka?

Kumpel mi kiedyś załatwił, od żony pracującej w PCK...

Napisano

> i nic więcej...

W APTECE...Tylko i wyłącznie w aptece...prosisz o wyposażenie...pani zapyta przede wszystkim z czego potrafisz korzystać ...bo po cholerę kierowcy maseczka do sztucznego oddychania, jeżeli nie umie udzielać pomocy w ten sposób...no fakt że może pożyczyć komuś kto będzie potrafił...ale to już wg. jego uznania i zasobności portfela.

Wszelkie "gotowce" podobne są do wszelkich "zestawów naprawczych"...a pod tym względem znacie się lepiej.

Napisano

> i nic więcej...

z lista podana w watku zglos sie do apteki ona najlepiej doradzi ci pod wzgledem cen i przydatnosci produktow w apteczce samochodowej waytogo.gif

wiem co mowie zlosnik.gif

Napisano

> W apteczce powinny być:

> -rękawiczki (2 pary)

> -maseczka do resuscytacji

> -koc termoizolacyjny

> -kompresy jałowe (3 opak.)

> -bandaże (4 opak.)

> -chusta trójkątna

> -ostre nożyczki

> -plastry

> -agrafka

> opcjonalnie:

> -kodofiks

> -sól fizjologiczna

> Taki opis był kiedyś w necie - może ktoś coś dorzuci, ewenti

> wyrzuci...

To może i ja dorzucę swoje 0,03zł.

Pare lat temu miałem wypadek i od tej pory mam lekką obsesję na punkcie apteczek.

Tutaj całkiem sensowne apteczki

Tutaj też warto zerknąć

Światło chemiczne bywa przydatne i nie kosztuje majątku, nożyk do cięcia pasów i młoteczek do szyb też.

Osobiście polecam każdemu opatrunki osobiste i hydrożelowe.

Teoretycznie apteczka pierwszej pomocy nie zawiera leków, ale osobiście uważam że warto mieć w niej dla siebie np. środek przeciwbólowy, coś na biegunkę - wedle uznania.

Najważniejsze - kontrolować zawartość, każdy jałowy element ma termin przydatności.

Napisano

Ja też miałem dylemat co wozić w apteczce. Po przemyśleniach poszukałem w marketach jak największej ( gabarytowo) apteczki ( niewiele w niej było) i uzupełniłem o żeczy potrzebne przede wszystkim dla siebie i mojej rodziny ( tak to jest jak się gdziekolwiek jeżdzi z dziećmi ). Jest tam kilka bandaży, chusta, rękawiczki, plastry, agrafka, woda utleniona, gumki recepturki, itp. Nie przechodziłem żadnego kursu udzielania pierwszej pomocy i się na tym nie znam.

Napisano

> Kumpel mi kiedyś załatwił, od żony pracującej w PCK...

aha no to luz ok.gif

Napisano

ja w swojej apteczce ostanio znalazlem nawet pindolgumę hehe.gif

Napisano

Ja polecam apteczkę firmy VERA...ktoś handluje tym na allegro. Za bardzo przyzwoite pieniądze można kupić w pełni wyposażoną apteczkę(brak jedynie maseczki). Wydaje mi się,że taki zestaw w zupełności wystarczy, aniżeli kupowanie apteczki powyżej 100zł.

Niestety sama apteczka to nie wszystko...trzeba jeszcze tutaj mieć na uwadzę pewną wiedzę z zakresu Pierwszej Pomocy Przedmedycznej.

Napisano

> Niestety sama apteczka to nie wszystko...trzeba jeszcze tutaj mieć na

> uwadzę pewną wiedzę z zakresu Pierwszej Pomocy Przedmedycznej.

Kurs Ratownika-specjalisty pomocy przedmedycznej stopnia I - warto było poświęcić parę godzin, ale wiedza przydatna (obym nigdy nie musiał jej sprawdzać).

Napisano

> Ja polecam apteczkę firmy VERA...ktoś handluje tym na allegro. Za

> bardzo przyzwoite pieniądze można kupić w pełni wyposażoną

> apteczkę(brak jedynie maseczki). Wydaje mi się,że taki zestaw w

> zupełności wystarczy, aniżeli kupowanie apteczki powyżej 100zł.

> Niestety sama apteczka to nie wszystko...trzeba jeszcze tutaj mieć na

> uwadzę pewną wiedzę z zakresu Pierwszej Pomocy Przedmedycznej.

Pierwszy link, który podałem jest właśnie do firmy Vera. Tak, że mamy podobne zdanie brawo.gif.

A opatrunki osobiste i hydrożelowe polecam z uporem maniaka. Zauważcie, że wyposażenie apteczek z reguły pozwala udzielić pomocyw przypadku urazów mechanicznych, a prawda jest taka że o urazy termiczne / chemiczne wcale nie tak trudno.

Szkolenia z udzielania pierwszej pomocy mam co jakiś czas w pracy, ale najbardziej mi odpowiadał krótki kurs zrobiony przez amerykańskich wojskowych (byłem w stanach niedługo po 11 września - każdy kto chciał mógł się zgłosić, żadnych papierów i za friko claps.gif), kilka godzin dało mi więcej niż wszystkie "pracowe" szkolenia razem wzięte.

Wszystko prosto, logicznie, krótko i "przy szyi".

Trzy zasady: myśl, działaj, szybko i zdecydowanie.

Nie ma apteczki, skończyły się środki - nie ważne, pomocy udziela się tak naprawdę głową. Znasz zasady, wiesz co powinieneś zrobić, wymyśl jak, ważna jest twoja inwencja.

Miałem oparzenia I i II stopnia dłoni i twarzy, urazy oczu - termiczne, świetlne i mechaniczne. Dziś nie ma po nich nawet śladu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.