Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana płynu hamulcowego układ z ABS+ESP

Featured Replies

Napisano

Cześć,

mam Hyundai-a I20 [2009r] od ~3 lat i w sumie chciałbym w nim wymienić płyn hamulcowy. Czy w tym celu muszę się posiłkować dodatkowymi testerami podczas takiej wymiany? Wymiana na zasadzie "pompowania" i przelewania układu nowym płynem układu. U siebie w P2 FL układ z ABS robiłem to standardowo i nie było problemów ale auto starsze parę lat od I20. pozdrawiam

Napisano

Standardowo, czyli przelewanie. Jeśli jest hydrauliczne sprzęgło, to trzeba też o nim pamiętać - wypuścić płyn odpowietrznikiem wysprzęglika.

Edytowane przez krowka

Napisano

Watro określić jaką kolejność odpowietrzania zaleca producent. Roznie to bywa.

Po zakupie grand scenica i wertowaniu informacji na temat wymiany tylnych tarcz hamulcowych z lozyskien znalazłem przez przypadek pdf od trw gdzie po ktotce opisywali procedurę odpowietrzania hamulcy. 

Pisali wyraznie żeby odlaczyc akumulator i podawali kolejnosc kół.

Więc zerknij w google czy przypadkiem nie wisi gdzies jakas instrukcja dla twojego auta. To bywają cenne uwagi .

Napisano

Generalnie, jeśli nie dopuszczasz powietrza do układu, tylko przelewasz płyn, to nic nie musisz robić diagnoskopem.

Napisano
  • Autor

A jak jest z pompą ABS? Gdzieś obiło mi się przy niektórych producentach samochodów że należy załączyć zapłon przy odpowietrzaniu żeby płyn przepompować przy otwartych zaworkach w pompie ABS?

Napisano
Godzinę temu, steyr napisał:

A jak jest z pompą ABS? Gdzieś obiło mi się przy niektórych producentach samochodów że należy załączyć zapłon przy odpowietrzaniu żeby płyn przepompować przy otwartych zaworkach w pompie ABS?

W moim Espace jest specjalna procedura odpowietrzania w komputerze diagnostycznym, która załącza modulatory ABS aby płyn przepompować.

Napisano

Jeśli odpowietrzasz, to zwykle pompę trzeba uruchamiać, ale jeśli jest to tylko przelanie płynu, to nie trzeba.
Często moduł włącza pompę testowo, po pierwszym ruszeniu, więc na upartego też nie trzeba mieć diagnoskopu. Wystarczy auto na kobyłki i "jechać" z kołami w górze.

Po teście pompy (słychać ją i czuć jej pracę, gdy pomaca się ręką) gasimy silnik i odpowietrzamy. 2-3 takie rundy i odpowietrzone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.