Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osiedle, Strefa ruchu i straż pożarna

Featured Replies

Napisano

Witam. Dzisiaj na osiedlu gdzie parkuję było zdarzenie pożarowe, na szczęście niegroźne i strażacy nie mieli nic do roboty, ale przyjechali. Problem był taki, ze nie mogli dojechać do miejsca docelowego, z powodu parkujących pojazdów. W momencie zdarzenia stało ponad 10 aut, może z 3 było w domu i mogło przestawić auta, reszta stała. Policja spisała nr rejestracyjne i pewnie mogą spodziewać się wezwania.

Mnie zastanawia czy w takim wypadku delikwentowi nalezy się mandat czy  raczej ma podstawy do nie przyjęcia i skierowania sprawy na drogę sądową?

Chodzi o tę drogę (dzisiaj nad zakazem parkowania widnieje znak "Strefa ruchu", droga dwukierunkowa, zakaz dotyczy miejsca po prawej)

https://www.google.pl/maps/@53.8640173,21.2965405,3a,75y,158.19h,86.44t/data=!3m6!1e1!3m4!1sUZft9Oyp1x2fcDETX7-c_Q!2e0!7i13312!8i6656?hl=pl&authuser=0

Spółdzielnia był wielokrotnie wzywana do wycięcia tych drzew po prawej, bo szerokość drogi jest wystarczająca, ale drzewa stanowią problem "manewrowy"

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Rado_ napisał:

Freda pytaj emoji6.png

Najlepsze jest to, ze dzisiaj zauważyłem, że w tym miejscu parkuje znany mi z widzenia policjant ;]

Napisano

w strefie ruchu parkowanie jest dozwolone tylko na wyznaczonych miejscach każdy kto stoi w uliczce powinien liczyć się z mandatem za nieprawidłowe parkowanie.

O ile przy akcji prewencyjnej może by się skończyło na pouczeniach tak przy zablokowaniu dojazdu dla straży raczej posypią się mandaty.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, Ozarek napisał:

w strefie ruchu parkowanie jest dozwolone tylko na wyznaczonych miejscach każdy kto stoi w uliczce powinien liczyć się z mandatem za nieprawidłowe parkowanie.

O ile przy akcji prewencyjnej może by się skończyło na pouczeniach tak przy zablokowaniu dojazdu dla straży raczej posypią się mandaty.

A nie powinien być znak zakazu parkowania? "W mieście" też się parkuje tam gdzie nie ma zakazu zatrzymywania i postoju, nie musi być znak parkingu.

Strefa ruchu to nie strefa zamieszkania.

Edytowane przez Twister74

Napisano
10 godzin temu, Twister74 napisał:

Chodzi o tę drogę (dzisiaj nad zakazem parkowania widnieje znak "Strefa ruchu", droga dwukierunkowa, zakaz dotyczy miejsca po prawej)

A czego tu nie rozumiesz? Przecież te auta po lewej stoją na zakazie i tyle w temacie...

Napisano
  • Autor
21 minut temu, romano11 napisał:

A czego tu nie rozumiesz? Przecież te auta po lewej stoją na zakazie i tyle w temacie...

Dlaczego stoją na zakazie? Gdzie go widzisz? Zakaz jest po prawej.

Napisano
11 godzin temu, Twister74 napisał:

Dlaczego stoją na zakazie? Gdzie go widzisz? Zakaz jest po prawej.

ZTC widziałem, na końcu tej drogi jest parking, tak? Aż się przejechałem googlem dla upewnienia :phi:

Teraz krótki test ze znajomości podstaw ruchu drogowego: do którego momentu obowiązuje ten czy inny znak? Do odwołania lub do skrzyżowania. Widzisz tam odwołanie lub skrzyżowanie? Ja nie...;]

I czy w PL wszystko musi być oznakowane? Przecież jest wyraźny zapis, że

Art. 46.

1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w których (...) nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.

I z tego artykułu będą wezwania do zapłaty. A parkującym tam policjantem bym się nie sugerował...

Edytowane przez romano11

Napisano
  • Autor
56 minut temu, romano11 napisał:

ZTC widziałem, na końcu tej drogi jest parking, tak? Aż się przejechałem googlem dla upewnienia :phi:

Teraz krótki test ze znajomości podstaw ruchu drogowego: do którego momentu obowiązuje ten czy inny znak? Do odwołania lub do skrzyżowania. Widzisz tam odwołanie lub skrzyżowanie? Ja nie...;]

I czy w PL wszystko musi być oznakowane? Przecież jest wyraźny zapis, że

Art. 46.

1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w których (...) nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.

I z tego artykułu będą wezwania do zapłaty. A parkującym tam policjantem bym się nie sugerował...

Normalnie parkowanie nie utrudnia przejazdu. Karetki czy dostawczaki mogą spokojnie przejechać. Jest dużo wcześniej na tej ulicy zakaz wjazdu dla pojazdów ciężarowych czyli pow. iluś tam ton.

Mnie zastanawia inna rzecz. Jest rozp. ministra transp., które obowiązuje jeszcze chyba bodajże od 1999 r. z późniejszymi zmianami, które mówi, ze skrajnia jezdni wynosi 3m dla pasa zieleni. W takim wypadku zarządca nie dopilnował swojego.

Napisano
3 godziny temu, Twister74 napisał:

Karetki czy dostawczaki mogą spokojnie przejechać. Jest dużo wcześniej na tej ulicy zakaz wjazdu dla pojazdów ciężarowych czyli pow. iluś tam ton.

Mnie zastanawia inna rzecz. Jest rozp. ministra transp., które obowiązuje jeszcze chyba bodajże od 1999 r. z późniejszymi zmianami, które mówi, ze skrajnia jezdni wynosi 3m dla pasa zieleni. W takim wypadku zarządca nie dopilnował swojego.

Ograniczenia, o których piszesz, nie dotyczą służb ratunkowych.

Co do skrajni - dotyczy to wszystkich dróg? Ta przedmiotowa nie jest jakąś wewnętrzną cy cuś w ten deseń?

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, romano11 napisał:

Ograniczenia, o których piszesz, nie dotyczą służb ratunkowych.

Co do skrajni - dotyczy to wszystkich dróg? Ta przedmiotowa nie jest jakąś wewnętrzną cy cuś w ten deseń?

Nie jest wewnętrzną, czy strefą zamieszkania. Jest traktowana jako publiczna.

Napisano

A może zamiast wycinać drzewa po prawej, zrobić parking po lewej?

Edytowane przez bogas

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bogas napisał:

Ludzie już 2 lata na to czekają. Po akcji ze strażą ponoć mają to przyspieszyć, a drzewa i tak trzeba wyciąć, bo są w fatalnym stanie. Zdjęcie na google jest już stare

Napisano
15 godzin temu, Twister74 napisał:

Nie jest wewnętrzną, czy strefą zamieszkania. Jest traktowana jako publiczna.

sam piszesz, ze ustawili tam "strefę ruchu", czyli nie jest to droga publiczna a jest to droga wewnetrzna, rozporzadzenie dotyczy drog publicznych tj. gminnych, powiatowych, wojewodzkich i krajowych

Edytowane przez wojtala

Napisano
9 godzin temu, bogas napisał:

Parkingi... :facepalm: w PL to jest tak porąbane, że głowa boli. Pół biedy, jeśli teren należy w całości do miasta lub sp-ni lub innej wspólnoty, ale jeśli tam gdzieś po drodze jest granica działek... :facepalm: po za tym nie można robić normalnych parkingów w zdefiniowanej w jakimś rozporządzeniu odległości od zabudowań (nie dotyczy parkingu w pasie drogowym),tylko trzeba je szatkować niby-przerywaczami i wtedy nie jest to traktowane jako jeden duży parking, tylko np. 5 parkingów z czterema miejscami postojowymi każdy - chore... :bzik:  :pad:

Wiem, bo pytałem kiedyś u mnie w gminie, co za popapraniec to wymyślił i marnuje w ten sposób cenne miejsce. Albo zrobić parking, nie ruszając słupa oświetleniowego... :facepalm:

59a3bc77e0661_IMG_00291.JPG.5cbd8433954a12e6b46162aad050ec3c.JPG

59a3bd1c8026b_supparking.jpg.05509006b432476c197c8216aa88c079.jpg

IMG_0034[1].JPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.